Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluhopis republiky – Flexi bond a koupě nemovitosti

Od: dluzhzh

Zdravím, zvažuji koupi státních dluhopisů Flexi bond, které mají splatnost každé tři měsíce. Je to dobrý nápad, když chci v blízké době kupovat nemovitost? Jednalo by se např. o nemovitost za 2 500 000. Představuji si to tak, že 500 000 bych mohl zaplatit hned, další milion po doběhnutí platnosti dluhopisu (v nejlepším případě za týden, v nejhorším za tři měsíce) a na zbytek bych si vzal hypo. Díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

flexibond
hodnocení

1x
To bych si spis otevrel sporak v Trinity nebo Creditas, je tam urok nejak kolem tri, no aspon neco a penize druhy den k dispozici.
Nebo samozrejme kdekoliv jinde, kde nabizi nejaky urok nad 3 % bez podminek

vili
hodnocení

0x
Pokud opravdu v daném časovém horizontu koupíte nemovitost, tak mi přijde váš postup jako blbost. Uvažujte. Za rok to má jaký výnos, nějakých 3 a půl procenta a má se zvedat na 3,75? Tak z milionu máte za měsíc úrok přibližně tři tisíce. Pokud byste to dal na nějaký účet s úročením, rozdíl bude nějakých tisíc korun měsíčně a disponovat s tím můžete v podstatě okamžitě. Jenže když si nemovitost najdete, budete muset zaplatit rezervační poplatek a hned po složení je nějaká smluvní lhůta na vyplacení zbylé části peněz. Obvykle je dostačující pro zpracování hypotéky, ale v případě, že část peněz bude dostupná za nejhorší možnou dobu 3 měsíce, může se stát, že prodej se neuskuteční ať už smluvně, nebo že prodávající dá přednost jinému zájemci.
Já bych v tomto případě do toho nešel.

hodnocení

0x
Proč dluhopisy když spořák dává 4,21%? Dluhopisy Fio 5% a lze kdykoliv prodat, musíte mít obchodní účet. Za státní bych nedal ani korunu.
dluzhzh
hodnocení

Vyšší úroková sazba na spořicím účtu bývá omezena výší částky, např. mBank nabízí 4,21 procent jen na zůstatek do 250 000 Kč. Bankovní dluhopisy nejsou tak bezpečné jako státní dluhopisy.

lll
Dluhopisy republiky se nedaní 15%, takže to odpovídá sazbě na spořáku přibližně 4,5%, chlupy já vím.
Zůstatek je do půl mega a i po odečtení daně to vyjde stejně nebo lépe. Jestli jdou bezpečnější? Neřekl bych, protože inflace ten výnos sežere. Jestli chcete vydělávat musíte do akcií/ETF. Řešit jednotky procent krátkodobě nedává smysl.

tm
hodnocení

0x
Pokud plánuji například zítra koupit dům, asi bych do závazku na 3 měsíce nešel. Těch pár tisíc za to asi nestojí. Jiná by byla, kdybych měl přislíbenou nemovitost třeba za půl roku. Pak bych dal vše, co mám, na 3 měsíce na dluhopisy. Mám dluhopisy na 5 let již koupené. Možná bych ještě ty stejné dokoupil - je to možné? Přičtou se k té první várce?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]