Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak setrvat v družstevním bytě,po úmrtí partnera

Od: kikama

Dobrý den

obracím se na Vás s poněkud netradičním dotazem.Žiji s partnerem již několik let v družstevním bytě, práva vlastní on, dostal je od rodičů..Byt spolu zvelebujeme, platíme společně úvěr na základě, kterého se byt zrekonstruoval.Parner je rozvedený, má dvě děti.Jedno dospělé ,jedno náctileté.Přišlo na přetřes otázka, pokud se mu něco stane, co bude se mnou?

Družstevní práva zdědí děti a druhý den si můžu balit kufry? Podnájemní smlouva nic neřeší, úmrtím partnera, podnájemní smlouva zaniká.Parner tvrdí že mě tam "určitě " děti nechají dožít..Ale tomu já nevěřím, je známo jakmile je majetek, slušnost jde stranou...Nemám s jeho dětmi žádné spory, ale víme jak to chodí...navíc jejich maminka je dost materiálně a finančně založena...Co můžu dělat?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aha®
hodnocení

4x

Jediná možnost je se vzít a pak se byt převede na toho kdo přežije. Bez svatby mají ze zákona nárok na byt jeho děti. A ty vás vyhodí tutově, protože byt budou chtít prodat a rozdělit si peníze.

asd1

Na sliby nespoléhat, na to dojela už spousta důvěřivých.. Zdědí to, budou to chtít pro sebe = vyhazov...

hodnocení

2x

Svatba je jednou, nikoliv jedinou možností. Druhou teoretickou možností je převod bytu do vlastnictví a zápis podílového spoluvlastnictví do katastru. Třetí možností je sepsání závěti. Všechny uvedené případy znamenají větší práva, než máte teď a zároveň žádná z nich nevylučuje děti partnera jako dědice větší či menší části hodnoty družstevního podílu. Pokud má partner ještě další hodnotný majetek a jeho děti by tak nebyly kráceny v minimálním nároku, plně by stačilo, kdyby Vás uvedl v závěti jako dědičku družstevního podílu. Ale možná existuje další, elegantnější a vůči dětem spravedlivější postup. Nový občanský zákoník skýtá větší možnosti, než tomu bylo dříve. Doporučuji navštívit notáře a informovat se o možnostech (bude to stát nižší jednotky tisíc). My jsme takto v rodině našli před pár týdny elegantní, bezpečné a spravedlivé řešení.

doplněno 18.06.26 17:52:

Svatba to taky úplně neřeší. Partner je členem družstva před uzavřením manželství, družstevní podíl tak automaticky nevstupuje do SJM. Ale lze to řešit rozšířením SJM (u notáře). Manželka se automaticky stane nájemcem bytu, ovšem z hodnoty podílu by potomky partnera musela vyplatit.

Co se týká obav, že byt by bylo nutno opustit ze dne na den, tak to je nesmysl. Případné dědické řízení v naší krásné, pohodové a vůbec ne byrokratické zemi trrvá obvykle půl roku až rok, je tedy dostatek času na to, vypovědět nájemní smlouvu v druhém bytě.

Znovu doporučuji návštěvu notáře a informovat se na závěť s odkládací podmínkou. Mnoho o tom nevím, v praxi jsem to neviděl, ale pokud jsem tento institut pochopil správně, dědily by děti až po smrti partnerky (i nesezdané). To by bylo férové řešení pro všechny.

aha®

Družstevní podíl, byt nejde rozdělit na více lidí, skoro každé društvo to má ve stanovách, že musí být jeden majitel. Takže když dědí dvě děti musí jeden druhého vyplatit a pak je napsaný byt jen na něj. Partner nemá na nic nárok, vše dědí děti. Jediná normální možnost je ta svatba a nebo, že by za života převedl práva na byt na partnera. Pak jde i děti vydědit, ale to není tak jednoduché.

kikama
hodnocení

Převod bytu do vlastnictví nepřichází v úvahu, byt na mě partner nepřevede, proč by taky, on jej dostal od rodičů. Já mám svůj byt ,ale v jiné části republiky, ve kterém žijí nájemníci po mnoho let. Svatba také přichází v úvahu,ale nechceme se brát kvůli majetku. Jeho děti nestrádají, bytový problém mají zajištěn,mě jde o to, abych v případě zlé události ,nemusela ihned na ulici.Závěť a notář se zdá jako nejlepší řešení. děkuji za inspiraci.

mll

Ona ta svatba snad ani kvůli ničemu jinému než kvůli takovým formalitám ani neni.

Proč byste musela hned na ulici? Nemyslete na to nejhorší. Máte přece svůj byt /i když v jiné části republiky/, tak byste bez střechy nad hlavou nikdy nezůstala. Jaga.

aha®

No ale ta svatba to vyřeší. Budete mít byt ve společném členství manželů a po smrti zůstane vám. Jinak připadne jeho dětem. Možná bych se zeptal přímo na družstvu, určitě to tam něco podobného už řešili a poradí jak na to.

@babajaga Jenže tam žijí nájemníci, které taky nebude moct vyhodit ze dne na den na dlažbu ...

jirib
Hlavně vám ta svatba dodá potvrzení,že patříte k sobě!
Takhle jste dva cizí lidi.
Pokuď převezou vašeho "druha" v komatu do nemocnice,nemusíte se už nic dozvědět...
km
babajaga: to je to tak nesrozumitelne? proste partner muze zemrit driv, deti budou chtit byt hned a ona, kdyz uz ji nezbyde nic jineho bude muset vyhodit svyho najemnika duchodce a minimalne po dobu vypovedni lhuty bude na ty dlazbe (pak bude na ty dlazbe ten duchodce), do toho ztrata zamestnani protoze pres pul statu nebude moct dojizdet. jako jestli tohle vam nezni jako prekerni situace tak me teda jo. ctvrt naroda je v exekucich, to jsou mimojine taky ti, co tyhle veci nedohlizi a neresi jak radite, ti, kterym pak tady pisete, ze pomoc najdou na konci svyho ramene...

ltz
hodnocení

2x
V jedné vaší reakci píšete, že svůj byt máte v jiné části republiky, takže úplně na ulici byste nezůstala. Děti vašeho partnera s vámi vycházejí dobře, tak v případě, že by se něco stalo s jejich otcem, by vás mohly po dohodě s vámi nechat zatím v bytě bydlet, než se vypořádáte s nájemníky ve svém bytě, kam byste se poté do svého bytu vrátila. Váš partner asi spíše chce, aby jeho majetek zdědily jeho deti, třeba si myslí, že by to tak bylo spravedlnějsi. Proto asi kvůli majetku neuvažuje o svatbě.
kikama
Ja se ale do svého bytu vracet nechci, je ve městě kde není práce.Proto jsem se přestěhovala k partnerovi do města kde práci mám.Navíc v mém bytě bydlí důchodce,toho budu taky těžko vyhazovat ...Nemám problém aby jeho majetek zdědili jeho děti, jen bych tu ráda dožila...

0rion
hodnocení

1x

Zůstavitel může ze zákona přikázat dědicům v závěti, jak mají s nějakým majetkem z jeho dědictví nakládat a dědicové tím jsou vázáni. Váš problém by šel řešit závětí s využitím tzv. institutu příkazu nebo odkazu (§ 1594 občanského zákoníku), kde bude uvedeno, že dědictví družstevního podílu je podmíněno tím, že vás v bytě nechají dožít. K tomu je ale nutno znát stanovy družstva, aby to nějak nekolidovalo, protože majitelem bytu není váš přítel ale družstvo. A vzhledem ke komplikovanosti závěti je nutno ji sepsat s notářem.

hodnocení

0x

Nemám ráda to různé "co by, kdyby..." Mohou nastat různé věci. Co když umřete dřív Vy, než partner? Co když se rozejdete? Nepřeju Vám špatné, neznám Vás, ale v životě lidském může nastat cokoli, třeba i to, co si vůbec nechceme připustit.

Jediná možnost, jak byste získala nárok na byt /aspoň část/ je ta, že si s partnerem vystrojíte svatbu. Pak byste byla neopominutelná dědička. Ono to žití na psí knížku přináší mnohá překvapení a často velmi nepříjemná. Jaga.

Taky jsem nikdy neřešil a vlastně nikdo z nás co by kdyby dokud nám neodešla babička.
Pak nikdo nevěděl co dřív protože šlo o to z čeho bude žít děda, děda je stále s námi ale i tak. Ani on a ani ona neměla žádnou závěť, vyřešené tyhle věci. Půlka rodiny se k nim a teď jen k němu chová a staví tak jak se staví a až na něco dojde tak se tu všichni umlátěj. Ještě že to jde mimo mě.
Nedivím se paní že toto řeší.
Neznám jejich věk a zdravotní stav ale taky bych nechtěl žít v nejistotě že mohu skončit s igelitkama na lavičce.
petrme

Manželka NENÍ nepominutelný dědic, Nepominutelní dědici jsou pouze děti zemřelého.

km
"vystrojíte svatbu" co to znanena? to nejde jako zajit na urad tam se upsat, ze chteji byt manzele? ja vam odpovim: jde to

id
hodnocení

0x
Já si v takových případech vždy představím nejhorší možnost. Když nenastane, tak jsem šťastná.
Musela byste požádat děti, abyste v bytě mohla zůstat pokud neuplyne výpovědní doba vašich nájemníků. Váš byt prodat a v nynějším bydlišti si koupit vlastní byt.

hodnocení

0x

Obávám se, že tento problém nemá spravedlivé řešení pro všechny. Samotnou svatbou se byt nestane součástí SJM. Musel by do něj být vložený dodatečnou smlouvou, což by asi soudný člověk neudělal. Závěť sice vypadá jednoduše, v praxi by ale znamenala vydědění dětí, což by se mohlo projevit poškozením zdraví ještě za živa. Mnoho neřeší ani odkaz, protože děti vám mohu napařit takové nájemné, že se odstěhujete dobrovolně. Vkládání vlastních prostředků, které navíc ani nemáte, do cizí nemovitosti, je také rizikové. Myslím, že by bylo dobré se předem dohodnout a nechat vypracovat notářský zápis.

km
"což by asi soudný člověk neudělal" proc? dekuji
petrme

Protože by se tím vzdal části majetku, který získal před svatbou a v případě rozvodu by o něj přišel.

selma
hodnocení

0x

Zažila jsem nedávno na vlastní kůži. Manžel zemřel, měli jsme společné členství jako manželé v družstevním bytě. Členství sice po dědickém řízení přešlo na mě, ale musela jsem dát odhadnout hodnotu bytu a vyplatit poměrnou hodnotu manželovým dětem z předchozího manželství. Notář se neptá, zda na to máte, do měsíce jsem musela nemalou částku vyplatit. Kdyby mě nepomohly děti, nevím, kde bych skončila. Takže realita je taková !

To je dobrý postřeh z praxe. Proto tady píšeme, že samotná svatba by celý probém neřvyřešila. Nejdřív by musela vyplatit manžela polovinou po odečtení svého vkladu do rekonstrukce a po jeho smrti by musela vyplatit dědice. Řešením by mohl být prodej vlastního bytu.

hodnocení

0x

Bez právního ošetření mě děti po tvé smrti opravdu nemusí v bytě nechat. Potřebujeme to vyřešit – buď převodem části práv, společným členstvím v družstvu, nebo závětí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]