Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sono žaludku

Od: radecka27®

Mám před sebou endokrinologické vyšetření žaludku. Jelikož mám z tohoto výkonu obavy, ráda bych to absolvovala s možností přispání. Může mi někdo poradit, kdo to již absolvoval, jak celý úkon probíhá? Předem moc děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezek122
hodnocení

2x

Neboj, vyšetření je rychlé a většinou jen nepříjemné, ne bolestivé. Pokud máš strach, řekni si o přispání – dělá se to běžně a hodně to uleví. Personál ti vše vysvětlí a pohlídá tě. Držím palce.

hodnocení

2x

"jak celý úkon probíhá"...to Vám njlépe vysvětlí Váš doktor, či sestra.

Dostanete pokyn, co (ne) smíte jíst týden před vyšetřením. Pak den před se nic nejí. Lehnete si na bok, do úst dají plastový "náustek", stříknou do krku sprej s čímsi.

Pak doktor zavede do krku kameru a pomalu zastrkuje. Téměř nic necítíte, jen krkáte a posloucháte doktora. Případně vezmou bezbolestně vzorky ze žaludku. Celé to trvá 3-5 minut.

Větší bolest je píchnutí včely.

Kolego nepletete se? Sono je vyšetření "neinvazivní" kdy lékař přístrojem "luxuje" přříslušné části těla a sleduje to na monitoru! Sono není o sondě do žaludku !

Tedy pokud je správně položen dotaz a jde opravdu o SONO

Diesel: Pan Milan se neplete, špatně se ptá tazaelka. Tedy pokud uvažuje o přispání. U sonografie se rozhodně nepřispává. A navíc (moje zkušenost) se sonografie žaludku nedělá. Žaludek - gastroskopie se sondou.

Diesel, nevím, zdali se pletu, nejsem lékař, neznám pčesné názvy vyšetření. Ale z dotazu a nadpisu jsem usoudil, že se jedná o gastroskopii žaludku.

Možná, že jinde to dělají jinak, ale mě to takto již mnohokrát dělají ob dva roky.

Ještě jednou- POKUD JE SPRÁVNĚ napsán dotaz, pže gastroskopie a sono je nebe a dudy! Chodím na oboje takže o tom malinkato vím! Tedy jak se to provádí!

Jinak- je vidět že někteří lidé místo aby poslouchali lékaře (zdr. sestru) nebo se optali na jaký výkon a jak bude probíhat se raději ptají laiků na internetu!

Pane diesel,. ještě jednou, nejsem lékař, takže se zeptám, abych byl chytřejší pro příště.

"endokrinologické vyšetření žaludku=sono žaludku?"

Moc děkuji a přeji slunné dny.

bear

Jestli je radecka27 to číslo na konci věk, tak to mnohé vysvětluje. Dnešní mladí se totiž bojí konfrontace natož diskuze se staršími či autoritami nebo lékaři. Vše odkejvou jak pejsci a pak potají v anonymitě píšou chaty, diskuze, recenze a tam se doptají, mstí nebo jinak informují mezi neodborníky.

Já to beru. proč ne, ale většina ani neumí hledat na googlu a používat třeba i AI a z lékařské zprávy si sami vytáhnout potřebné informace. Zde je totiž naprosté zmatení i pojmů.

Takže 1 a 1 = totální 0

Ano diesle, je to tragédie.

Milane dotaz je pomatený protože buďto jde o SONO (nebolestivé neinvazivní vyšetření s vyobrazením daných vn.orgánů na monitoru) nebo jde o GASTROSKOPII (zavedení sondy do trávicího traktu což pro někoho může být bolestivé-spíše nepříjemné)Pokud by šlo o ENDOKRINOLOGICKÉ vyšetření pak se toto skládá z podrobné fyzikální a rodinné anamnézy a laboratorního vyšetření, kde je asi nejhorší odběr krve na laboratorní vyšetření!

Bear *palec*

hodnocení

2x

Bez přispání se to dá docela dobře zvládnout. Bude to nepříjemné, budete dávit, ale nebolí to. A sestra Vám jistě bude celou dobu říkat, jaká jste statečná :).

To přispání není jen tak. Po něm neodejdete domů po svých, neodjedete autem jako řidička. Kdo chce přispat, musí mít doprovod. Auto s řidičem. Ne taxík. Doprovod má pacienta ještě nějakou dobu v domácím prostředí pozorovat.

Před gastroskopií nebrat léky, nepít ani vodu. Po gastroskopii nepít teplé, nepít a nejíst nic dráždivého. To podrobněji sdělí lékař.

Nebojte se, případně se ptejte dál.

bear
hodnocení

1x

Ultrazvuk žaludku se nedělá. To je ono "SONO" tedy utrazvukovými vlnami přes kůži do vnitřku a odraz vln od orgánů ven. Toto nebolí, pokud lékař příliš netlačí přes žebra u hubených lidí.

Endokrinologické vyšetření se také netýká žaludku, ale třeba štítné žlázy (žláz z vnitřní sekrecí).

Žaludku se nejvíce týká gastroenterologické vyšetření.

Tedy kamerou přes jícen do žaludku.

To už je na analgosedaci nebo rovnou celkovou anestezii pro klid, ale u CA asi nepůjdete hned domů.

Ono přispání je analgosedace a tam asi z doprovodem odejdete, případně sama, pokud neřídíte domů auto.

hodnocení

0x

Ono je nejspíš rozdíl v sono a sondě ... já se bránila a zamítala vyšetření sondou , které mi doktor doporučil.Opravdu jsem z něj měla obavy. Ale po pár dnech jsem svolila, bylo to nevyhnutelné a naprosto jsem to skvěle zvládla.

Tak ujasněte o jaké se tedy jedná. sono je vyšetření povrchové kdy se snímá na obrazovku "co se v těle nachází " a sondou je hadice přes ústa do žaludku.

bear

Sono má i svou vyjímku, kdy jde sonda dovnitř. Ne jen po povrchu těla.

Sono srdce jícnem (odborně transezofageální echokardiografie neboli TEE).

Zavede se ultrazvuková sonda jícnem na opačnou stranu srdce.;)

gj
hodnocení

0x
To bude něco takového:
ikem.cz/...
Byl na tom kolega. Je to jako gastroskopie. Jemu řeší něco na játrech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]