Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Niečo mi v noci dýchalo do ucha

Od: fitlopta

Možno si niektorí pamätáte na diskusiu spred cca pol roka, ktorú som tu založil ohľadom nevysvetliteľnej záhady spred 13 rokov ( poradte.cz/... Verím, že si o mne nebudete myslieť, že si vymýšľam, ale zhruba pred týždňom sa mi stalo čosi veľmi podobné. V porovnaní s tým, čo som zažil pred 13 rokmi je to však oveľa strašidelnejšie - a racionálne vysvetlenie rovnako tak nenachádzam...

Stalo sa to na internáte, kde som asi pred týždňom spal kvôli tomu, že som mal skúšky (študujem na VŠ). Na internátnej izbe bývam sám, mám tam jednolôžkovú izbu. V noci z minulého štvrtka na piatok som tam prenocoval. Nedalo sa mi spať, prehadzoval som sa na posteli z jednej strany na druhú. Uprostred noci (mohlo byť okolo druhej hodiny ráno, presný čas neviem) som vedľa seba začul vydychovanie. Pravidelné, rytmické výdychy, relatívne hlasné (ani ja sám takto hlasno nedýcham). Z hľadiska lokalizácie sa mi zdalo, akoby to bolo niekde nado mnou... V tme som, prirodzene, nevidel nič.

Teraz mi to príde zvláštne, no z nejakého dôvodu som sa toho nebál... Len som si sám hovoril, z čoho to môže ísť, ale nepamätám si, že by ma nejako mrazilo alebo niečo podobné... Asi po 30 sekundách som sa obrátil na druhú stranu a ďalej som sa (neúspešne) pokúšal spať. Otočený na druhej strane som už ten zvuk počul o niečo slabšie... (len asi 1/4 pôvodnej intenzity). Po pár minútach, kedy sa mi stále nedalo zaspať, som vstal, zažal som svetlo (samozrejme, v izbe nebolo nič viditeľné) a išiel som na WC. Následne som sa vrátil naspäť do postele, zhasil som svetlo. Po pár minútach som záhadné vydychovanie počul opätovne... Ako píšem, nebál som sa toho (po týždni je mi to zvláštne). Po niekoľkých minútach som zaspal.

Na druhý deň som išiel vlakom naspäť domov. Doma to už v noci nepočujem. Na internáte som odvtedy nespal. Na tejto konkrétnej internátnej izbe bývam už niekoľko rokov a zatiaľ som sa tam s ničím podobným nestretol...

Napadá niekoho nejaké racionálne vysvetlenie?

Na tom internáte sú síce veľmi tenké steny, ale pravdepodobnosť toho, že by som počul dýchanie z izby odvedľa, je z môjho pohľadu nulová. Keď tam "sused"vedľa telefonuje, obvykle zo svojej izby počujem iba zvuky, absolútne nerozoznám jednotlivé slová. Vôbec si neviem predstaviť, ako by som mohol odtiaľ počuť dýchanie. Okrem toho tam bývam už niekoľko rokov, ak by bolo medzi izbami počuť takéto zvuky, už by som na to prišiel.

Teoreticky to mohlo byť nejaké zomierajúce zviera pod posteľou, ale ako píšem, zvuky išli zhora. Na budúci týždeň budem na internáte znova a môžem preveriť, či tam niečo nezomrelo, ale tak akosi tuším, že na 99 % nič nenájdem...

Najpravdepodobnejšie racionálne vysvetlenie by možno mohlo byť, že to išlo z radiátora. V zime, keď sa kúri, tak tam tie rúrky často pukajú a vydávajú rôzne zvuky - i keď s "dýchaním"som sa ešte nestretol. Akurát, že momentálne sa už nekúri...

Som racionálny človek a nemám záujem ísť do paranormálnych vysvetlení (a sám sebe naháňať strach...). Skúsme, prosím, nájsť nejaké racionálne vysvetlenie, nech nad tým nemusím stále premýšľať.

Vopred vďaka za akúkoľvek konštruktívnu spätnú väzbu.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, vzhledem k tomu Vašemu minulému dotazu s "loptou" a jak se tady bráníte (ani to nechci všechno číst) a vymýšlíte "kraviny", se přikláním k názoru, že problém je duševní zdraví, resp. nemáte zcela zdravou hlavu (a nechcete si to přiznat, což u psychiatrických pacientů nepřekvapuje). Neurážím, neposmívám se, pojmenovávám status quo. Vyhledejte odborníka, svěřte se mu a on Vám uleví (a sem už nám o svých duševních problémech nepište). Zdravím!

doplněno 11.06.26 15:34: fitlopta - zdá se, že podle Vašeho posledního příspěvku zde (který píšete asi z jiné IP adresy) jste zdravě naštván, což je dobrý předpoklad státi se pacientem příslušného lékaře a řešit své trápení. Učiňte tak neprodleně, než to umírající zvíře pod postelí v tom pokoji, kde k onomu závažnému incidentu došlo, vydechne naposledy a asi tím rozhovor s panem doktorem po krátkém úvodu začněte, aby se nemusel dlouho orientovat (škoda, že u toho nebudu).

hodnocení

2x
Mně na tom přijde nejdivnější, že jste v té situaci v pohodě 2x usnul.
doplněno 10.06.26 14:27: Stává se mi, že když z nějakého důvodu nemohu spát, tak jsem ráno přesvědčený, že jsem byl celou noc vzhůru, ale pak zjistím, že mi nějaká noční událost unikla, nebo naopak si pamatuji na něco, co se nestalo, tedy že jsem aspoň chvíli usnout musel. Podobně, když jsem byl ve spánkové laboratoři, tak jsem ověšený všemi hadičkami, elektrodami a eeg kuklou nemohl usnout a nejhlouběji jsem si myslel, že jsem v polospánku. Ráno mi ale sestra tvrdila, že podle přístrojů jsem nad ránem krátce usnul. Prostě člověk nemusí být v bdělém stavu, i když si myslí, že je.
fitlopta
hodnocení

Iba 1x.

Áno, aj mne to príde veľmi zvláštne. Neviem, z nejakého dôvodu som necítil strach, i keď mi v mysli behali myšlienky typu "nie je to duch"?

Neviem, ako to majú ostatní, no ja si sám na sebe všímam, že v noci (aj keď sa mi nedá spať), mi myseľ funguje trochu inak, inými spôsobmi vnímam vnemy.

Iným vysvetlením môže byť, že som bol dosť unavený, predtým doma sa mi niekoľko nocí zle spalo...

fitlopta
hodnocení

Reakcia na doplnenie komentára zo 14:27.

Áno, súhlasím, že pravdepodobným vysvetlením môže byť, že to bola akási sluchová halucinácia na prelome bdenia a spánku. V tomto vysvetlení mi však nesedí jedna vec...

V pôvodnom príspevku som písal, že po niekoľkých minútach, čo som zvuk počul, som vstal a išiel na WC. Pri návšteve WC som bol celkom určite bdelý.

Následne som sa vrátil do postele a zvuk som počul znova.

Teoreticky si viem predstaviť, že ten prvý raz to bola iba nejaká zvláštna forma sna. Ale aby som následne vstal, išiel na WC a sníval ten istý sen opätovne?

Co se týče snů, tak nějaký živý sen přetrvá i delsí dobu po probuzení a pak klidně zase naváže, ať už si člověk při tom probuzení uvědomí, že to byl jen sen (a třeba i totální nesmysl), nebo ne.

Nemluvě o snech na pokračování, snech kde si člověk uvědomuje, že se mu to už zdálo a o co tam přibližně šlo (a může to v tom snu i využít), snech kdy se člověku zdá že usnul, nebo se vzbudil ...

Často ve snu nejsou správně/vůbec propojené pocity a vnímaná "skutečnost". Například člověk drží vlastní utrženou ruku v druhé ruce, vůbec to nebolí, jen tak jakoby šumí a člověk kouká, jak se tam ty prsty na ní ještě hýbají a přemýšlí, čím to je, když jsou ty nervy zpřetrhané a tímhle viditelně plandají.

Takže pohybovat se v očividně horrorové situaci a nebát se a nebýt znepokojen, i když se tam dějí věci jednoznačně nepřirozené je ve snu naprosto snadno a jednoduše možné - čili spíš je to znakem, že o sen šlo, než že o něj nešlo.

(Ostatně i to WC klidně mohl být sen. Taky jsem se v noci vzbudil, šel se do kuchyně napít a pak spátky do postele spát, ještě jsem si říkal, že jsem si mohl nalít čaj i na ráno a ráno jsem koukal, že v kuchyni čaj mám a pak mi teprve došlo, že v noci jsem "pil" z hrnku, který mám ve skutečnosti někde zcela jinde, takže to musel být sen.)

fitlopta
hodnocení

Ja by som sa s týmto Vašim vysvetlením aj teoreticky vedel stotožniť, ak by sa mi toto stávalo bežne. Len mi jednoducho príde zvláštne, že doposiaľ som za 23 rokov svojho života nič také nezažil... Nepamätám si nikdy, že by sa mi akýkoľvek sen prelínal so skutočnosťou, že vstanem z postele, idem vo sne na WC a následne si idem ľahnúť... Vážne mi príde pritiahnuté za vlasy, aby návšteva WC bola tiež len sen... Celkovo nezvyknem mávať živé sny.

Je mi na jednej strane zvláštne, že som necítil strach, no na druhej strane premýšľam, čo iné som v danej situácii mohol urobiť? Bola hlboká noc, bol som unavený... Po tom, čo som sa prevalil na druhý bok, som to už počul výrazne slabšie a myslím, že ma to akoby upokojilo, nevenoval som tomu ďalej pozornosť...

Je hluboká noc, já nemůžu spát, jsem v pokoji sám, najednou tu je se mnou ještě někdo jiný, dýchá hrozně nahlas, ale když se otočím na druhý bok, tak už dýchá tišeji, stejně s tím nemůžu nic dělat, natož rozsvítit a podívat se, tak klidně usnu.

To mi nepřijde uvěřitelnější, než že jsem si poprvé pořádně všimnul živého snu ...

(Mě se taky nezdají všechny typy snů odjakživa, některé typy přišly až po zhruba 30, jiné i po 45 letech života. Některé typy snů si pamatuju z předškolního věku a některé ze školního, ale zápisky si nevedu a kdy které zase vymizely jde jen těžko říct, když se mi nějaký zdával třeba jen párkrát do roka ...)

fitlopta
hodnocení

Keď som to začul po prvý raz, vôbec som nepremýšľal, že by som rozsvietil. Myslím si ale, že to bolo spôsobené tým, že som akosi intuitívne "vedel", že to, čo dýcha, nie je zrakom postrehnuteľné. Preto mi asi táto možnosť nenapadla - bol som si istý, že by som nič neuvidel. A ako píšem, následne som vstal a v izbe som rozsvietil, išiel som na WC. Po tom, čo som sa vrátil a svetlo som vypol, som zvuk počul znovu, no to už bolo po tom, čo som mal rozsvietené, čiže som logicky mohol vychádzať z toho, že tam nič viditeľné nie je...

Iba na margo, ak niekto čítal aj tú pôvodnú tému z januára 2026, tak tam sa ma ľudia tiež snažili presvedčiť, že dotyk fitlopty bol v stave medzi snom a bdením... Priznám sa ale, že sa mi to akosi nezdá ani v jednom prípade. Pri tej záhade spred 13 rokov ešte dajme tomu... ale tu mi to naozaj príde pritiahnuté za vlasy.

Ak nikto nevymyslí nič lepšie, teoreticky to "na papieri" môžeme uzavrieť ako sen, ale skutočne nemôžem povedať, že by som s takýmto vysvetlením bol uspokojený. Jednoducho sa mi to akosi nezdá.

Možno niekomu napadá akékoľvek iné vysvetlenie?

fitlopta
hodnocení

Ešte mi napadla jedna vec...

I keď píšem o dýchaní, počul som iba výdychy, nie nádychy. Výdychy sa opakovali vo frekvencii niekoľkých sekúnd a boli pomerne hlasné, ale nádychy som nepočul.

Spomínam si, že už počas toho, ako som to počul, mi to napadlo a premýšľal som tam v posteli, či vôbec ide o dýchanie... Možno aj preto som sa toho až tak nebál, ťažko povedať.

hujer

Změna léků, nebo psychiatra..

fitlopta
hodnocení

@admin

@milancukrar

Prosím, môžem poprosiť o vymazanie urážlivého príspevku používateľa "hujer"? Výslovne odmietam strpieť takéto osobné invektívy. Ďakujem.

Však to trpět nemusíš. Přečetl sis to, zavři telefon/PC a dále to neřeš/nečti.
Někteří lidé jsou fakt přecitlivělí slaboši.
fitlopta
hodnocení

@mettaxa

Toto ale nemá nič spoločné s mojím prahom citlivosti, ale s tým, že ma tu niekto v rozpore s pravidlami atakoval a verbálne inzultoval. Neviem, ako vy, ale ja takéto veci jednoducho nenechávam tak. Je to akoby Vám niekto na ulici napľul do tváre - tiež tak akosi nepredpokladám, že by ste si utreli tvár a "ďalej to neriešili". Na tejto poradni platia určité pravidlá, ktorých cieľom je zabezpečiť vzájomnú slušnosť a korektnosť v komunikácii. Pokiaľ nebudú vynucované (súčasťou čoho je i to, že narúšajúce príspevky budú odstránené), stratia zmysel. A verím, že ste natoľko súdny, že Vám nemusím vysvetľovať, aké sú konzekvencie toho, že v akejkoľvek sociálnej štruktúre zavládne anarchia.

halamus

Tipuji, že "hujer" svou radu myslí dobře z toho důvodu, že svého času mu právě postup, který radí, pomohl.

fitlopta
hodnocení

Halamus - "rada" používateľa "hujer" teoreticky môže vychádzať z dobrej vôle, ale forma, ktorou je prednesená, z nej nerobí radu, ale osobnú invektívu. Všetko má určitú formu a určitý obsah, pričom tieto kategórie sa odlišujú. Nota bene to platí v situácii, ak chcete niekomu naznačiť, že trpí duševnou poruchou (čo bolo zrejme zámerom príspevku používateľa "hujer") - to je citlivá vec, ktorá si vyžaduje preukázanie určitej miery rešpektu a taktu, inak skĺzavate do osobných invektív. Viem si predstaviť príspevok, ktorého vyznenie by bolo rovnaké, ako pôvodný príspevok používateľa "hujer", no forma taktnejšia. Keďže používateľ "hujer" nevynaložil ani minimálnu snahu po zachovaní dekóra, nemôžem jeho príspevok vnímať nijako inak, než ako osobnú urážku. Z toho dôvodu nemôžem postupovať nijako inak, než žiadať administrátorov o zásah.

Kdyby návštěva WC byl jen sen, byl by to průser (nebo průsak), to bys fyzicky poznal :)
A ten zvuk dýchání, nešlo prostě o píchání? :)
No nevím, ale porovnávat plivnutí do tváře na ulici s tímto mi přijde dost přetažené. Možná by pomohlo být trochu nad věcí a neprožívat tak výroky neznámých lidí někde na internetu, ale každý jsme jiný, ovšem.
Já to taky jako úplně urázlivé nevidím. Není moc normální slyšet v pokoji zvuky a "vědět", że i kdybych rozsvítil, nic neuvidím. Návštěva psylologa/psychiatra, popř. zvážení vlivu užívaných léků dává větší smysl, než rady ze všeobecné poradny. Jako dýchání může znít i průtok krve v hlavě, ale to by znělo jako dost rychlé dýchání, cca 1x za sekundu.

ltz
hodnocení

2x
Co třeba tinitus a nebo jenom přepracování - zvuky v hlavě a jak jste byl už unavený, mohlo vám to připadat, že zvuky pocházejí odněkud z místnosti.
ltz
Nebo nějaký vymyšlený trik, vtípek nějakého vašeho kamaráda.
fitlopta
hodnocení

Vďaka za príspevok.

Tinitus to teoreticky mohol byť, dlhodobo sa u mňa vyskytuje, dokonca som pred 9 rokmi (ešte počas puberty) bol kvôli tomu na vyšetrení u ORL... Potom som to prestal riešiť, zvuky občas počujem, ale nemajú tendenciu mi znepríjemňovať život. "Dýchanie" som ale doposiaľ nikdy nepočul. Teoreticky to ale je možné, pripadá mi to o niečo pravdepodobnejšie než verzia so živým snom. Dokonca uvažujem, či v prospech tohto vysvetlenia nemôže signalizovať i to, že som to počul iba obrátený na jednom boku...

fitlopta
hodnocení

Reakcia na 21:07 - ako som písal, na izbe bývam sám; s ľuďmi, ktorí bývajú na ostatných izbách neudržiavam nijaké vzťahy okrem toho, že sa zdravíme, takže variant, že by to bolo antropogénneho pôvodu ("trik") vylučujem.

ltz
Na druhý den jste jel domů, tam klidné domácí prostředi. Měl jste možná i zklidnění myšlení, mohl jste cítit pohodu, takže i hlava v klidu. Studium VŠ musí být náročné.
fitlopta
hodnocení

@ltz - áno, to už som mal po skúške. Na druhej strane si ale nemyslím, že ani na internáte by som bol v nejakom výraznom strese... Na skúšky som sa dlhodobo systematicky pripravoval, nebol som v časovom sklze... Nemôžem povedať, že by som bol v stave nejakého vypätia.

Pred štyrmi rokmi, keď som na VŠ začínal, som (hlavne v prvom semestri) pociťoval oveľa väčší stres a preťaženie (prvý ročník bol najťažší, plus to bola pre mňa vtedy zmena oproti gymnáziu), ale takéto sluchové halucinácie som v spánku nemal nikdy ani vtedy.

Ale ako som sa zmieňoval, Vami uvádzané vysvetlenie vnímam ako najrealistickejšie z tých, ktoré tu zatiaľ odzneli.

hodnocení

2x

Když je člověk rozespalý, může slyšet leccos. Před pár lety mě vzbudil smutný, chraplavý hlas, který několikrát za sebou zcela jasně a zřetelně opakoval slovo "domů". V pokoji nebyla úplná tma, bylo poměrně dobře vidět, že tam nikdo není. Na duchy nevěřím a tak mě v první chvíli napadlo, jestli to není příznak začínající schizofrenie. Když jsem se posadil, ozvalo se to znovu. Už to však nebylo zřetelné slovo, ale jen neurčitý zvuk. Schizofrenie to naštěstí nebyla – jen mi hlasitě kručelo v břiše. *smich*

fitlopta
hodnocení

0x

@admin

@milancukrar

Prosím, vedel by mi niekto vysvetliť, prečo sa štandardne cez IP adresu neviem dostať do tejto témy, ani do nijakej inej na poradni a vypisuje mi to "lituji, o roboty zde nestojíme"?

fitlopta
hodnocení

0x

Ďakujem všetkým tým ktorí mi konštruktívne a bez urážok a posielania k cvokárovi poradili.

Ostatných by som rád informoval, že skôr sa začne zemeguľa točiť opačným smerom, než aby som ja vyhľadal cvokára. Nemám na to totiž žiaden dôvod.

Azda však niektorých z vás poteší informácia, že po včerajšej skúsenosti sa s akýmikoľvek ďalšími vecami na túto poradňu obracať nebudem. Pokiaľ ma tu totiž môžu ľudia beztrestne urážať a posielať k cvokárovi, nemám najmenší záujem sa tu ďalej zdržiavať.

Zbohom.

Nic ve zlém, ale žádný blázen si nemyslí, že je blázen. Tím Vás samozřejmě nechci nijak urážet.

A jestli nechcete do této poradny chodit, je to Vaše rozhodnutí. Nikdo Vás nenutí a nám je to v podstatě jedno :-P.

hujer

K doplnění : ať si tazatel myslí, co chce, ale poradil jsem mu jak jsem uměl, a co mi pomohlo před několika lety.

Je fakt, že mě do ucha nikdo nedýchal, ale měl jsem jiné problémy. Po změně Dr. a léků k zpětnému vychytávání serotoninu se vše dalo dohromady a jsem bez problémů již cca 15 let. No nic - jen na vysvětlenou.

Pak nevím, proč by sa Zemegula mala točit opačně! Jo a taky mě strašně mrzí, že pan tazatel z poradny odchádza, ale

je to jeho rozhodnutí - a já to tedy toleruji ..(Narozdíl od něho).

Pokiaľ ma tu totiž môžu ľudia beztrestne urážať a posielať k cvokárovi, nemám najmenší záujem sa tu ďalej zdržiavať.
Minimálně jsi psychicky nevyrovnaný a přecitlivělý a je až s podivem, jak tě rozhodí nějaký komentář od člověka kterého neznáš, ale cizí dýchání do ucha uprostřed noci tě nechává chladným. To podle mě minimálně na konzultaci a psychologem prostě je a navíc, ptal jsi se na názory a co si o tom myslíme ne? Takže racionální vysvětlení klidně může být, že potřebuješ psychologa/psychiatra. Nic proti...

pb®
hodnocení

0x
A co takhle drogy, neberete? Říká se, že i z tzv. měkkých drog typu marihuana nebo kratom se clověk dříve či později zblázní. Těch, co si vyfetovali schizofrenii, není zrovna málo.
Co takhle zvuk sexuálních aktivit linoucí se po tenkých zdech z jinéko pokoje? Tam by ty hluboké výdechy dávaly smysl.
Nebo ožralý spolužák usnul v pokoji nad vámi na zemi hubou k zemi.

hodnocení

0x

Tazatel zřejmě skutečně opustil naše řady a dalších perliček se už asi nedočkáme *zmateny*. Řekl bych, že už jsou další odpovědi zbytečné :(.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]