Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala..můj manžel si před manželstvím udělal dluh u VZP, kde mu stále roste penále. Dluh u VZP už došel k soudu a teď manžel řeší zda mu dají splátkový kalendář atd. Dluh se začal tvořit zhruba před dvěma lety. Od té doby není nikdy přihlášený a dluh stále narůstá. Může i přes to, že dluh nebude ještě vyrovnán si udělat živnostenský list? Pak by tedy odváděl SP a ZP a dluh už by mu dál nenarůstal.. Nebo nás napadl pracvovní úřad dokud si nevyřeší tento dluh, ale nevím jaké jsou podmínky na pracovním úřadě...tam už ho asi nevezmou, že?
Děkuji moc za rady!
Ale prd, dluh u ZP nemá na vydání ŽL vliv, já tam byla ted a dluh u VZP mám taky. Nesmíte dlužit na sociálním - a to pouze pokud jste byl dříve podnikatel, jinak tam žádný dluh není a taky nedlužit daňě. Šlus. Pokud jste nebyl podnikatel, nebyl na pracáku ani zaměstnán tak přestože jste neplatil SP, žádný dluh tam není. Pouze u ZP.
Dobrý den. Tak nějak matně tuším, že při žádosti o živnostenský list se musí předkládat doklad o bezdlužnosti vůči finančnímu úřadu a sociální správě a taktéž vůči zdravotní pojišťovně. Takže z toho bych usuzovala, že mu živnostenský list jen tak nevydají. Proč nepožádal o splátkový kalendář pro splacení dluhu už dříve a nechal věc dojít až k soudu? No ale to máte značně pomýlené. I kdyby mu náhodou ten živnostenský list vydali a on pak z té podnikatelské činnosti platil sociální a zdravotní pojištění, tak tím se dluh jen tak nesmaže, víte. Musel by totiž platit nejen to nové sociální a zdravotní pojištění, ale také to staré, dlužné. Hm, píšete, že od té doby není nikde přihlášený... tim myslíte co? Jakože je nezaměstnaný, nebo že se nepřihlásil k platbám sociálního pojištění? Jestli nevíte, jaké jsou podmínky na pracovním úřadě, není nic jednoduššího než zvednout telefon a zavolat si tam. Asi tak, nechat dva roky ležet dluhy bez povšimnutí a čekat, že se tak nějak zaplatí samy, a to prosím u VZP, která je jak honicí pes, co se nedoplatků týká, to je už na pováženou. Nesvědčí to zrovna o nějaké veliké zodpovědnosti. Ale já vás tu nechci kárat, neboť vám to určitě leží na srdci a radost z toho nemáte.
Samozřejmě je mi jasné, že se tímto dluh nesmaže. Ale jak jsem psala, nenarůstal by dál a o to mi jde. To že to neřešil dříve atd., s tím máte samozřejmě pravdu, ale to už se bohužel nevrátí. Psala jsem,že řeší splátkový kalendář, takže nejde o to, aby se z dluhu vymanil, ale o to jak nejlépe si teď poradit...zda platit ZP jen na VZP s tím, že není nikde zaměstnán nebo si udělat živnostenský list, ale to tedy zřejmě zatím nebude možné a nebo se přihlásit na úřad práce..to je to oč mi šlo. Zavolat tam samozřejmě můžu a také to uděláme, ale šlo mi o to, abych slyšela resp.si před tím přečetla nějaké rady a měla alespoň představu zda je to možné či nikoliv. Každopádně vám moc děkuji za radu!
Když bude na ÚP, tak za něj ZP a SP budou hradit od přihlášení. To měl udělat dávno a ne sedět doma. To ho živíte? Neměl by tak on vás? Ptát se má na ŽL tam, kde to řeší, nic lidem netrhají, vezme OP, nějaký penízek a jde. A sofort, nebo hrozí exekuce.
Asi tak, k živnostenskému listu se asi váš muž nyní nedostane. Je-li nezaměstnán, musí si platit povinné zdravotní pojištění. Bez něho by se mu totiž lehce mohlo stát, že nebude ošetřen nikde u lékaře. Pokud by ho nyní vzali na úřadě práce, tak by sice asi neměl nárok na podporu (nebyl zřejmě zaměstnán tak dlouho, jak zákon vyžaduje, že. Já teďka z hlavy nevím, jestli je to 1 rok nebo 3 roky podmínky zaměstnání, ale možná tech 12 měsíců). No a kdyby ano, tak by měl oficiálně statut nezaměstnaného a tam se mi zdá, že to povinné pojištění platí stát,což by pro vás bylo samozřejmě výhodné. S živnostenským listem se nyní asi rozlučte. Takže mi z toho všeho vychází jako nejlepší varianta ten úřad práce. Ale nechápu,jak jste to myslila s tím živnostenským listem. Ono to má všechno více souvislostí. Nepracuje-li nikde váš muž, nepozapočítavají se mu roky na důchod. Pracuje-li na černo, též se mu nezapočítavají roky na důchod. Živnostenský list chce pravděpodobně proto, aby realizoval nějakou pracovní činnost, ne? Nikoliv jen tak pro formu. Moc tomu vašemu dotazu totiž nerozumím.
"nebude ošetřen nikde u lékaře. " A to podle čeho prosím, který zákon to neléčení řeší?
To Stařenko, pokud nezaplatí dluh, tak se s ním nikdo o penále nebude bavit! Napřed dluh, pak penále, ale s promíjením je to čím dál tím více horší.
Asi jsem se špatně vyjádřila. Takový pacient by asi byl ošetřen, ale možná by mu bylo dáno ošetření k plné úhradě, ne. Nebo se mýlím? Tak proč je tedy zdravotní pojištění povinné platit? Jako, já vím, bussy, že se vy se v zákonech vyznáte, to už jsem si stačila všimnout, a to prosím píšu bez nějaké ironie, ale jako uznání.
eulalie : U nás nefunguje systém jako pro cinizince. Pokud neplatíte ZP narůstá Vám dluh u ZP. Ale neplatíte si žádnou léčbu sami. Pouze musíte zaplatit dlužné pojistné . Doktor má povinnost Vás ošetřit a za druhé vůbec nezjistí, že vy máte někde nějaký dluh.
Díky. Aspoň vím, jak to chodí. Jsem zase bohatší o další vědomost. A nebudu tu příště kázat bludy.
Eulalie pacient samozřejmě bude ošetřen a poté mu bude vystavena faktura./ míněno tím pobyt v nemocnici/ Pokud neuhradí platbu v termínu předává se na vymáhání.info se táká regulačních poplatků a poplatků za hospitalizaci.
Malvinko . Zavřou Tě za šíření poplašné zprávy
. Co to tady píšeš o nějakých fakturách? To je naprostý nesmysl! Nic takového neexistuje! Ani návštěva u lékaře, ani pobyt v nemocnici, ani operace - NIC z toho se neplatí, ani když si ZP neplatíš. Je to asi takto - Ty jsi nahlášena u nějaké ZP. Nic neplatíš, narůstá Ti dluh, ALE - jsi pojištěna! Takže vše máš zadarmo jako ten, kdo si poctivě platí
Pokud je Váš manžel bez pr. poměru a bez příjmů, měl by se jít zaevidovat na ÚP, kdy by alespoň zdr. poj. za něj platil stát. Píšete, že již jedná o splátkovém kalendáři dluhu, který má. Ať ještě napíše písemnou žádost na Zdr. poj. o prominutí penále. Měli jsme v práci nějaký čas mladíka, kterému zemřela máma, táta neprojevoval přílišný zájem. Přestože mu bylo přes 20, byl v nevědomosti o nějakých platbách na zdr. poj., díky zanedbání v rodině. Samozřejmě, že měl také dluh a penále. Na naši radu napsal /pod naším dohledem/ žádost o prominutí penále, což mu bylo vyhověno a dluh jsme mu strhávali z výplaty /s jeho svolením/ a posílali pojišťovně. Takže vím, že lze penále prominout. - stařenka
Všem vám moc děkuji za rady! Blbostí se člověk učí, bohužel čas se nevrátí, tak se alespoň ponaučit do příště. Co nejrychleji se tedy přihlásí na úřad práce a zkusíme napsat o to prominutí penále. Takže ještě jednou děkuji!
Na prominutí dluhu napište do Prahy:
VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA ČESKÉ REPUBLIKY
Poskytování veškerých služeb a informací souvisejících s veřejným zdravotním pojištěním.
http://www.vzp.cz
Kontaktní údaje: Adresa:VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA ČESKÉ REPUBLIKY Orlická 2020/4, 130 00Praha-Vinohrady http://www.vzp.cz |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.