Nejste přihlášen/a.
(snad ten pojem spis nebo složka nazývám správně, prostě informace a poznámky co vyšetřující má k dispozici).
Osoba co oznámila nehodu je uplně jiná třetí osoba.
které strany mají na jaké informace nárok (výpovědi protistran, svoje výpovědi, úvahy, závěry, důkazy, stopy, výpovědi "čtvrtých stran")
je účastníkem řízení ten oznamující, ten vyslýchaný , poškozený a další? (který jsem vyjmenoval)
"To jse mi moc nepomohl."****ale ona není jednozančná odpověď na šechny případy.
"V právu se nevyznám, tak mi takováhle odpověď nepřímá v jinotajích nepomůže" ****pokud je to obecný dotaz, nelze sdělit, kdo to všechno přesně je.
"a navíc mě zmate, "-----neznám.
"je účastníkem řízení ten oznamující", je i není, třeba ten, co zavola jen policii není ůčatníkem jednání. Pokud je to ten, co třeba seděl vedle řidiče, bude asi vypovídat jako svěděk.
a pakmám dotaz: takže to je i ten řidič jedoucího aut i osoba v stojícím autě na poškozeném autě v parkovišti(které ani není nutně řidič)
a je všem stranám "naservírovaná" totožná verze spisu?
pokud byli vyslechnuti, tak je to tutovka a mají nárok si to přečíst?
I když o tom přemýšlím, tak logicky se mi zdá nemožné, aby kdokoli měl nárok si přečíst "kompletní složku" včetně úvah nebo dedukcí, nějakých tajných věcích nebo citlivých (zdravotní problém), pak mě tedy zajímá jaký je rozsah těch informací.
Při (dejme tomu) přestupkovém řízení v případě havárie vozidla je účastníkem řízení domnělý pachatel (tj. řidič, který nehodu zavinil), majitel poškozeného vozidla a případně osoba, která při nehodě utrpěla jinou újmu (např. úraz).
Obyčejný svědek účastníkem řízení není, takže do spisu nahlížet nemůže, leda by správnímu orgánu prokázal oprávněný právní zájem.
Jsou-li součástí spisu osobní údaje třetích osob (např. svědků) a citlivé osobní údaje účastníků řízení nesouvisející s případem (např. informace o zdravotních problémech, které nevznikly následkem nehody) musí být před nahlížením správním orgánem anonymizovány (např. v připravené kopii začerněny).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.