Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustka na celý den?

Od: zjgh

Mám nárok na propustku od lékaře na celý den, pokud z důvodu výkonu lékaře nebudu pak schopný pracovat?.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Propustka k lékaři a následuje nemocenská.

runner2
hodnocení

2x
Jestli máte nárok nevím já bych to řešil buď dnem dovolené, nebo bych si ten den nepracoval. Nikdy jsem propustku k lékaři neměl, vždy jsem si čas u lékaře napracoval.

Ne všude lze nadpracovat.

jm
hodnocení

2x
Je to i o interních směrnicích zaměstnavatele. Třeba já to mám tak že pokud daný lékař je více než 40 km od práce, můžu mít propustku na celý den.

jm,tak, tak, je to jen o domluvě zaměstnance a jeho nadřízeného.

je to jen o domluvě zaměstnance a jeho nadřízeného

To bych zrovna netvrdil. Můj nadřízený je přístupný ledasčemu, ovšem to je mi k ničemu. HR si jede tvrdě podle svých not a nepovolí více než čtyři hodiny na propustku. Přes to vlak nejede, ani u lidí, co mají zubaře víc než 100 km daleko.

Takže, když jsem byl na kolonoskopii, která se jaksi za 4 hodiny zvládnout nedá, přinesl jsem propustky dvě. Stejné datum, stejné razítko a časy 6-10 a 10-14 hodin. Úřední šiml radostně zařehtal a já dostal 8 hodin náhrad...

amper, jasně, když první nadřízeny má nad sebou dalšího šéfa a ten ještě dalšího a pak vnitřní předpis, je to něco jiného, jak malá firma s jedním nadřízeným.

trtr
Nerad bych mystifikoval, ale nějaké internisti nemají právní oporu. Nárok je a limit je dán obecně: nezbytná doba. Taky jsem si v počátcích naběhnul a jak vůl naddělával či nahrazoval. Taková kontrola umí pak divy. *hi*

trtr,

včera 18:00, jsem to napsal, že jen nezbytně nutná doba. Kdo to posoudí, co je nutná doba?

V bývalé firmě jsem o tom rozhodoval já. Když mi zaměstnanec přinesl orazítkovanou propustku od pedikůry, tak měl smůlu.

Firemní směrnice jsou oprávněné, pokud nejsou v rozporu se zákonem.

trtr
S pedikurou asi ne, ale s jiným ošetřením, počínaje zubařem, by už mohl být pěkný spor. Je to o tom, kdo a jak se koho bojí. Taková kontrola poštvaná na firmu skoro vždy něco najde. *hi*

trtr, ale to lze sdělit i o zaměsnanci, že se na něj vždy něco najde.

Já se domnívám, že situace zaměstnance a zaměstnavatele musí vycházet z dobrého vztahu.

trtr
To bez debaty. *palec* Bohužel ne vždy to funguje.

hodnocení

1x

"Mám nárok na propustku od lékaře na celý den"...mnohokráte zde sděleno, že nemáte nárok na celý den, jen na nezbytně nutnou dobu. Tak zní předpis.

""...pokud z důvodu výkonu lékaře nebudu pak schopný pracovat"...pokud o tom rozhodne lékař, vystavý Vám neschopenku.

pb®
Lze neschopenku vystavit pouze na den výkonu? Gastroskopie, kolonoskopie, ostatní skopie...Dokážu si představit, že po takovém zákroku člověk hned po odeznění sedace nejuchá rychle do práce, ale potřebuje si ten den odpočinout. Druhý den už mu nic není.

Pb -ano lze to. dokonce i zubní po trhání zubu napíše na ten který den DPN pokud je to nutné

Pb,

"Lze neschopenku vystavit pouze na den výkonu"...jasně že to lze.

Já to řešil (v malé firmě), že jsme se s pracovníkem domluvili, na počtu hodin, které strávil u lékaře a že mu omluvím a zaplatím. Nikdy ale ne celý den.

trtr
hodnocení

1x
Zdravím, domluvte se s doktorem, vše nějak jde, včetně třeba dvou navazujících propustek. Taky jsem nevěřil.

hodnocení

0x

Pokud to lékař na propustce potvrdí, tak ano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]