Nejste přihlášen/a.
6x
Jako odpůrce dluhů, bych nejprve doplatil hypotéku a začal s čistým štítem.
A až pak bych se poohlédl.
Ale to je jen můj pohled, jsou zde rádci kteří mají třeba jiný názor.
1x
Mam akcie Apple, ETF, Apple od 2023 narust o 80 %, ETF mi jedou kolem 15 % rocne
Uplne bez prace to neni a je v tom riziko, mam v tom nizsi jednotky milionu, ale na pravidelnou rentu to zatim neni.
Ted chci zaparkovat tak na rok neco kolem dvou mega v tom trimesicnim statnim bondu. V podstate to je takova varianta sporiciho uctu za momentalne nejlepsich podminek a bez podminek ))
1x
Za mne prvně vyrovnat dluhy a pak investovat do svého bydlení především snižovat energetickou náročnost. Nemovitosti jsou dobrá investice. Třeba koupit vlastní les a mít vlastní palivo na zimu.
Momentálně je výhodné nakoupit dluhopisy republiky, tam nemáte tak vysoké riziko jako při jiném investování.Můžete si je nakombinovat od 5 let do 3 měsíců.
0x
0x
Všechny obvyklé investiční příležitosti jsou z hlediska poměru výnos x riziko x likvidita vyrovnané. Žádná univerzálně nejlepší možnost neexistuje. Zásadní je, kolik času tomu budete chtít věnovat. Investiční byt je klasika, představuje ale hodně času stráveného často nepříjemným jednáním s nájemníky a SVJ. I z prázdného bytu musíte platit poměrně vysoké poplatky. To už je výhodnější pronajímat nebytové prostory. Dobrá je také propachtovaná zemědělská půda. Nevyžaduje žádný čas. Akcie znamenají odbornost a čas. Jinak může dojít ke ztrátě. Výhodné jsou půjčky P2P zajištěné nemovitostí. Také ale znamenají čas, protože dobrých nabídek je málo. Dobré jsou i současné dluhopisy. Nevyžadují žádný čas. Výnos ale bude jen mírně nad inflaci.
0x
Peníze, které budu potřebovat po více než 3 letech dávám do s&p500
Je tam průměrné zhodnocení za posledních 120 let: 10%pa čistého
Kratší peníze (<3 roky) dávám na SÚ: tam je zhodnocení okolo 3,5% pa hrubého v průměru... Samozřejmě nějaké varianty do 500 000 kde je 4,01 nepočítám to je v rámci průměru
...
Tedy, z tohoto pohledu splácet předčasně hypotéku s výhodným úrokem třeba 3% je finanční nevzdělanost při 5 % je to už otázka a úvěr nad8% splatit rychle, když nemáš jak ty peníze lépe využít
doplněno 25.05.26 12:24:
Výkon za poslední rok, a posledních 5 let, je to v čistém protože zatím osvobozeno od daně z příjmu
zde pěkně rozebráno:
faktem je, že ačkoliv je to velmi jednoduché a každý z IQ 101 + na to má tak 80% lidí nikdy nic neudělá a zůstanou konzervy ...
Moje aktiva jsou jak v nemovitostech (10+), indexu, dluhopisech, a jak vidíte výše na spořícím účtu je jen provozní rezerva třeba na rok kdyby byl výpadek to není asi ani milion
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.