Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam s úspory

Od: teter11
Ahojte chci se zeptat na názory. Mám vyřešené bydlení, mám už velice nízkou hypotéku a ještě zafixovanou na několik let tak to neřeším ale o to nejde. Tím že nemám moc výdajů na této trane, jsem schopný s manželkou poměrně dost ušetřit. Ale nevímme jam peníze uložit... Jestli doplatit hypotéku ale jak říkám za ty procenta se to nevyplatí.. nebo jít nějakou cestou investic? Nerozumíme tomu a ani se v tom nechme nějak vrtat. Poradce říká investiční byt ale já nevím jestli se to dneska vyplatí, jako hypotéku bychom pokryli i bez nájemníka ale nevím co s bytem mám obavy že ty ceny nemůžou jít pořád nahoru. Tak máte někdo nějaký tip co dělat? Jestli třeba ty dluhopisy republiky zkusit? Jinak, opravdu nemám nejde miliony ale zase to není tak málo abych to nechal jen někde v kapse... Díky :)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Jako odpůrce dluhů, bych nejprve doplatil hypotéku a začal s čistým štítem.

A až pak bych se poohlédl.

Ale to je jen můj pohled, jsou zde rádci kteří mají třeba jiný názor.

trtr
Zlatá slova. *palec*
ji

to ano, ale vzhledem k nízkému úroku (nevím tedy kolik) a možností si ještě na hypotéku odčítat daně je podle mě výhodnější státní dluhopisy, klidně ty neinflační s pevným úrokem (anebo nějaká akcie, záleží kolik peněz, míra rizika atd.)

liska5
hodnocení

1x

S úsporami do nemovitostí, třeba do garáží.

Problém je že garáže nejsou a nové vám většina měst stavit nedovolý protože jim to zabírá drahocené stavební pozemky a hyzdí město.

investice
hodnocení

1x
Investicni byty uplne terno nejsou, zalezi na vstupnich nakladech, ale co je na nich je rust hodnoty, mam jich nekolik a od 2016 je cena vice nez dvojnasobna (2, 40 cca) plus kazdy rok prijem asi 0,5 mil z najmu
Mam akcie Apple, ETF, Apple od 2023 narust o 80 %, ETF mi jedou kolem 15 % rocne
Uplne bez prace to neni a je v tom riziko, mam v tom nizsi jednotky milionu, ale na pravidelnou rentu to zatim neni.
Ted chci zaparkovat tak na rok neco kolem dvou mega v tom trimesicnim statnim bondu. V podstate to je takova varianta sporiciho uctu za momentalne nejlepsich podminek a bez podminek ))
investice
No to sice ano, ale take asi jak kde, lokalita, urcite to nebude nekde v satelitu. Dum ve kterem bydlim bych mozna prodal za max trojnasobek, vice urcite ne. Byt v okresnim meste do 70 tis. obyvatel - koupeno za 3 mil na prelomu 2017-18 prodáno letos za 6,7. Coz je nejak zhruba 2,3x a to je strop.

hodnocení

1x
Mé zkušenosti s dlouhodobymi vklady jsou takové že hodnotu buď sežere velká inflace, nebo poplatky a daň státu.
Za mne prvně vyrovnat dluhy a pak investovat do svého bydlení především snižovat energetickou náročnost. Nemovitosti jsou dobrá investice. Třeba koupit vlastní les a mít vlastní palivo na zimu.

teter11
hodnocení

Nojo, souhlasím ale vzhledem tomu že mám. Úrok lehce nad 2 procenta, to ikdybych nechal ty peníze jen na spořaku se to vyplatí.
mate59

Momentálně je výhodné nakoupit dluhopisy republiky, tam nemáte tak vysoké riziko jako při jiném investování.Můžete si je nakombinovat od 5 let do 3 měsíců.

Jaká je prosím míra inflace?

trtr
Jo, inflace, to je to co známe jen dnes, ale co bude za těch 5 let, pokud to nebude ten flexi Bond, nikdo neví. Navíc vláda tady patrně udělá výprodej všeho co půjde, takže abychom za pět let byly ještě ČR. *nevi*
Není to pojištěné, takže jestli padneme, tak všichni a všechno!

hodnocení

0x
Splácet hypotéku předčasně nedává ekonomický smysl. Inflace roste a poroste, mzdy také ale splátka hypotečních je porad stejná. Zvláště za dvě procenta, když spořicí účet dá 3,5 čistá ruka. S nemovitostma jsou problémy. Nájemník vam to vybydli, rekonstrukce a opravy vyžadují dalsi peníze. Když bufe lezet ladem, také vyžaduje fond oprav, měřiče energii, dane z nemovitosti a další podobné výdaje. Dlouhodobě nas bude ubývat, ale nemovitosti zůstávají. Také to není dost likvidní produkt a prodej vyžaduje další náklady. Taktéž dluhopisy na pět let, zvláště v době, kdy úrokové sazby nejspíš porostou, ale na dluhopisech jsou dané předem na pět let. Co takhle indexové etf? Na ameriku nebo celý svět? Jednoduchá nenarocna investice, nic to nestojí a kolem deseti procent ročně v průměru to hodí. Není třeba žádné znalosti nebo sledování jako u jednotlivých akcii. Samo se to rebalancuje a je to v podstatě bezpečnější než ceske dluhopisy. Pravděpodobnost ze krachne amerika je mnohem menší než u ceska.

hodnocení

0x

Všechny obvyklé investiční příležitosti jsou z hlediska poměru výnos x riziko x likvidita vyrovnané. Žádná univerzálně nejlepší možnost neexistuje. Zásadní je, kolik času tomu budete chtít věnovat. Investiční byt je klasika, představuje ale hodně času stráveného často nepříjemným jednáním s nájemníky a SVJ. I z prázdného bytu musíte platit poměrně vysoké poplatky. To už je výhodnější pronajímat nebytové prostory. Dobrá je také propachtovaná zemědělská půda. Nevyžaduje žádný čas. Akcie znamenají odbornost a čas. Jinak může dojít ke ztrátě. Výhodné jsou půjčky P2P zajištěné nemovitostí. Také ale znamenají čas, protože dobrých nabídek je málo. Dobré jsou i současné dluhopisy. Nevyžadují žádný čas. Výnos ale bude jen mírně nad inflaci.

pp
hodnocení

0x

Peníze, které budu potřebovat po více než 3 letech dávám do s&p500

Je tam průměrné zhodnocení za posledních 120 let: 10%pa čistého

Kratší peníze (<3 roky) dávám na SÚ: tam je zhodnocení okolo 3,5% pa hrubého v průměru... Samozřejmě nějaké varianty do 500 000 kde je 4,01 nepočítám to je v rámci průměru

...

Tedy, z tohoto pohledu splácet předčasně hypotéku s výhodným úrokem třeba 3% je finanční nevzdělanost při 5 % je to už otázka a úvěr nad8% splatit rychle, když nemáš jak ty peníze lépe využít

doplněno 25.05.26 12:24:

Výkon za poslední rok, a posledních 5 let, je to v čistém protože zatím osvobozeno od daně z příjmu

zde pěkně rozebráno:

faktem je, že ačkoliv je to velmi jednoduché a každý z IQ 101 + na to má tak 80% lidí nikdy nic neudělá a zůstanou konzervy ...

Moje aktiva jsou jak v nemovitostech (10+), indexu, dluhopisech, a jak vidíte výše na spořícím účtu je jen provozní rezerva třeba na rok kdyby byl výpadek to není asi ani milion

Kam s úspory
Kam s úspory #2

hodnocení

0x
Tak ono je vhodné zůstat nohama na zemi a uvědomit si, že nic do nebe neroste. Nemovitosti přidaly od 2016, ale od roku 2008 do 2016 měly velmi špatné období, kdy klesly a stály na místě. Indexové ETF SP500 také měl několik mrtvých dekád za těch 120 let, dlouhodobě ale roste. Ono trhy si tu inflaci vždy zohlední. Dlouhé roky jsem investoval do českých akcií a dividendy zpět reinvestoval. Velké procento investic jsem měl právě u nás, jenže jak minulá vláda začala neustále ovlivňovat trhy, zejména ČEZ, banky, tabák neustálými řečmi a vysokým zdaněním tabákových výrobků, hlavně ovlivňování akcií ČEZu, tak jsem i ten zbytek přesunul do US, protože jsem to vyhodnotil jako politické riziko. Vysoké zdanění, vysoké sazby prostě investorům nepřejí. Nyní mám drtivou většinu jen v akciích velké sedmy a mám na tom stovky procent. Něco málo Čína, TSMC a evropský monopol ASML. Malý kousek brazilské digitální banky NU holding, skvělá akcie, ale nestabilní prostředí, proto jen malý díl. Zbytek je v NASDAQ a u Buffeta. Také ještě čipové ETF VVSM. Zbytek keše v dluhopisech Fio, která je rychle k dispozici pro případné výhodné nákupy. Ve 2023 jsem uzavřel Indigo, protože to není vhodný prostředník na dlouhodobé investice a ještě si bere procento ročně. Otevřel jsem účet u dalšího brokera XTB, kde jsem část hned investoval do jednotlivých akcií a později otevřel investiční plány, kde mám tři ETF - SP500 proložený Nasdaqem a ještě zatuplovany technologickým QDVE. Zisk téměř až 90% v podstatě za dva a půl roku a v eurech. Jasně že jsem průběžně dokupovat, takže reálné procento je nižší, protože každý další nákup byl na vyšších cenách a peníze pracují kratší dobu. Ty první vklady mají výnos 87% a už na podzim to budou čisté zisky, protože platí tříletý časový test. Je tam pěkně vidět jak akcie se zpožděním propsaly vysokou pokovidovou inflaci, která byla za 2022 okolo 15-17%. Tříletou kumulovanou inflaci 33% hravě překonaly v podstatě za necelý rok. Nějaké dluhopisy za pět procent rok a mrtvé peníze pět let mě tedy vůbec neberou. Sazby a inflace půjde brzy zase nahoru, protože ta drahá nafta se brzy propíše do cen zboží. ČNB nefunguje, sazby drží záměrně výše, takže ani hypotéka na investiční byt nebude levná jako kdysi a zvyšuje to náklady. Oproti tomu beznakladove ETF je bezstarostná investice.
Kam s úspory #3
Kam s úspory #4
Kam s úspory #5

jendad
26.05.26 15:04
hodnocení

0x

Zajímavé že šel vložit odkaz. Vkládal jsem odkaz v otázce české televize a nešlo to ani na třikrát. Že by cenzura?
jendad

Nikdy jsem neměl problém vložit odkaz .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]