Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v dobré víře jsem před rokem a půl půjčil sestře 1 milion korun na dům. Jak se prodá byt co má, tak vše vrátí, což mělo být cca do roku a mesíčně mi bude posílat 3 tis., protože to bylo to co jsem dostával od banky na spořícím účtu.
Časem se ke mě dostalo, že ty 3 tisíce se jí zdají moc a jsem něco jako lichvář. Zajímalo by mě zda je tato částka adekvátní a kolik by byka třeba u banky. A jaký na to máte názor vy.
Půjčka byla bez smlouvy, je to přece v rodině. Dneska mi už nechodí ani ty 3 tisíce a prý brzy bude sestra možná i v exekuci. Mám výpisy z účtu a watsupové konverzace, které dokazují, že šlo o půjčku. Pokud půjdu k soudu postačí to jako důkaz?
Předem díky za názory a rady.
2x
Dobrý den, vymahatelné to je. V teoretické rovině by stačila i ústní dohoda, ale...Tím, že máte alespoň uložené zprávy, tak to bude lépe průkazné. Pokud máte i svědky, kteří by vám potvrdili, že šlo o půjčku za daných podmínek, tím lépe.
Určitě pořešit s právníky.
Držím palce
Jinak, co se týče splácení, tak 3t jsou za mě velmi slušná, spíše symbolická, částka (chápu to tak, že jste byli domluveni na 3t měsíčně a po prodeji bytu by vám dala zbylý 1mil). Pokud by si vzala úvěr od banky, tak by nejspíše platila mnohem více.
Bacha na to že ty 3tis by v tu chvíly jako úrokový výnos měly být daněny 15% stejně jako v bance. Ve chvíly kdy se to začně řešit oficiálně by na to mohla přijít řeč.
0x
0x
Toto je pro mě obrovská zkušenost a jen doufám, že ne zaplacená milionem. Ten úrok jak už to někdo psal je i podlě mě symbolický. To nařčení jak je to moc mě hodně naštvalo. Upřímně dneska by mě zajímalo kolik by si za to vzala banka.
0x
Výpisy z účtu a prokazatelná komunikace prokážou že šlo o půjčku,, Ovšem pokud nic nemá tak nic nevymůžeš, tak je otázka jestli má smysl přihlašovat se k exekuci jako další věřitel atd..
3k "úrok" neni lichva ani náhodou, v jakýkoliv bance by platila minimálně jednou tolik.
Počítej že meloun je fuč, a vezme to sebou i vztahy se sestrou...
0x
3 tisíce za měsíc to dělá 3,6 p.a. (36 tisíc za rok) to asi sestra netuší, co tohle slovo znamená cs.wikipedia.org/...
Samozřejmě, že to je hodně peněz, stejně jako milion je hodně peněz. Prostě platí za to, že má ty peníze k dispozici. Ale pořád to má levnější, než kdyby si půjčila od banky. Banky mívají půjčky nastavené tak, že zaplatíte jednou tolik (aspoň takové mi běžně chodí nabídky a podobné bývají na plakátech). A to jsou půjčky třeba jen na 5 let. A pořád to neni lichva. Tady by jednou tolik zaplatila až za víc jak 27 let a stěžuje si.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.