Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčka beze smlouvy a vymáhání

Od: veritel

Dobrý den, v dobré víře jsem před rokem a půl půjčil sestře 1 milion korun na dům. Jak se prodá byt co má, tak vše vrátí, což mělo být cca do roku a mesíčně mi bude posílat 3 tis., protože to bylo to co jsem dostával od banky na spořícím účtu.

Časem se ke mě dostalo, že ty 3 tisíce se jí zdají moc a jsem něco jako lichvář. Zajímalo by mě zda je tato částka adekvátní a kolik by byka třeba u banky. A jaký na to máte názor vy.

Půjčka byla bez smlouvy, je to přece v rodině. Dneska mi už nechodí ani ty 3 tisíce a prý brzy bude sestra možná i v exekuci. Mám výpisy z účtu a watsupové konverzace, které dokazují, že šlo o půjčku. Pokud půjdu k soudu postačí to jako důkaz?

Předem díky za názory a rady.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

S rodinou jsou nejhorsi ksefty...obratte se na soud driv nez Vas nekdo predbehne...

hodnocení

2x

Dobrý den, vymahatelné to je. V teoretické rovině by stačila i ústní dohoda, ale...Tím, že máte alespoň uložené zprávy, tak to bude lépe průkazné. Pokud máte i svědky, kteří by vám potvrdili, že šlo o půjčku za daných podmínek, tím lépe.

Určitě pořešit s právníky.

Držím palce

Jinak, co se týče splácení, tak 3t jsou za mě velmi slušná, spíše symbolická, částka (chápu to tak, že jste byli domluveni na 3t měsíčně a po prodeji bytu by vám dala zbylý 1mil). Pokud by si vzala úvěr od banky, tak by nejspíše platila mnohem více.

veritel
hodnocení

Ano přesně tak chápete to správně. Díky za odpověď

Bacha na to že ty 3tis by v tu chvíly jako úrokový výnos měly být daněny 15% stejně jako v bance. Ve chvíly kdy se to začně řešit oficiálně by na to mohla přijít řeč.

Taalla: Tazatel přeci neuvádí, že nemá v úmyslu ten "zisk" další rok uvést v daňovém přiznání:) Takže kdyby na to došlo, má ještě dostatek času na to nezapomenout ...
Jenže teď je Bery Květen 2026 a tazatel píše, že jí půjčil před rokem a půl, to znamená konec roku 2024. Všechny splátky za rok 2025 teda musí zdanit teď.
veritel
hodnocení

Upřímně řečeno, jestli jsem zapomněl zaplatit pár korun na daních mě teď netrápí, mile rád to doplatím, ale v tuto chvíli řeším jak dostat zpět své životní úspory.

k2
hodnocení

1x

Pokud dotycne uz hrozi exekuce, tak je ovsem otazka vymahatelnosti takoveto castky at uz (pripadny) soud dopadne jakkoliv...

hodnocení

0x
takže jestli půjde do exekuce, měl byste se okamžitě také přihlásit, protože se může stát že na vás nic nezbyde.

veritel
hodnocení

Teď jsem nahlédl do exekučního rejstříku a zjistil, že drahá sestra je už 8 měsíců v exekuci. Takže já jsem na vývrat.

Potřebovala založit. Co už, milionek fuč

samzasebe
hodnocení

0x
Nemyslim si, ze jste lichvar. V te dobe bezne zhodnoceni. Byla to vase dobra vule, segra usetrila jak vyrizovanim, tak nizsim urokem. I kdyz bych mohl, ja zasadne nepujcuji. Rodina nerodina. Tak snad to dostanete zpet.

veritel
hodnocení

Toto je pro mě obrovská zkušenost a jen doufám, že ne zaplacená milionem. Ten úrok jak už to někdo psal je i podlě mě symbolický. To nařčení jak je to moc mě hodně naštvalo. Upřímně dneska by mě zajímalo kolik by si za to vzala banka.

samzasebe
Myslim, ze v ramci hypo byly plus minus 4 procenta a spotrebitelska pujcka, na cokoliv, byla tak na dvojnasobku, tj. 8-10 %? Proste jen na uroku by platila dvojnasobek

asd1
hodnocení

0x

Výpisy z účtu a prokazatelná komunikace prokážou že šlo o půjčku,, Ovšem pokud nic nemá tak nic nevymůžeš, tak je otázka jestli má smysl přihlašovat se k exekuci jako další věřitel atd..

3k "úrok" neni lichva ani náhodou, v jakýkoliv bance by platila minimálně jednou tolik.

Počítej že meloun je fuč, a vezme to sebou i vztahy se sestrou...

mll
hodnocení

0x

3 tisíce za měsíc to dělá 3,6 p.a. (36 tisíc za rok) to asi sestra netuší, co tohle slovo znamená cs.wikipedia.org/...

Samozřejmě, že to je hodně peněz, stejně jako milion je hodně peněz. Prostě platí za to, že má ty peníze k dispozici. Ale pořád to má levnější, než kdyby si půjčila od banky. Banky mívají půjčky nastavené tak, že zaplatíte jednou tolik (aspoň takové mi běžně chodí nabídky a podobné bývají na plakátech). A to jsou půjčky třeba jen na 5 let. A pořád to neni lichva. Tady by jednou tolik zaplatila až za víc jak 27 let a stěžuje si.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]