Nejste přihlášen/a.
8x
Ředitel autobusu je řidič, takže řešit s ním ať si srovná cestující. Může jí mimo jiné taky vyloučit z přepravy - okno nechá zavřít, pokud ho znova otevře tak vyhazov z autobusu. Odmítne vystoupit = policie, náhrada škody všem. By jí rychle přešlo dělat naschvály..
Přesně tak, řidič autobusu je jako kapitán lodi. Pokud se člověk nedomluví s jiným cestujícím, je třeba zajít za řidičem a požádat ho, ať rozhodne on.
Zažila jsem v době krátce pocovidové. Musely se na v dopravních prostředcích nosit roušky. Jedna slečna si myslela, že jí všechno projde a roušku si sundávala. Řidič ji upozornil. Poprvé, podruhé /viděl ji v zrcátku/. Když dívka sundala roušku potřetí, řidič právě jel přes obec, zastavil tedy u autobusové zastávky a slečnu z busu vyvedl. Slušně, ale nekompromisně. Ta chudák, koukala, když se autobus rozjížděl a ona to měla do cíle ještě asi 15 km. Měla si to rozmyslet. Když roušky, tak pro všechny.
Řidič má v první řadě dovézt cestující bezpečně do cíle. Ale pokud tam někdo tropí nepravosti, měl by to rovněž vyřešit. Chyba byla, že jste ho neoslovila. Jaga.
@asd1: Z ceho usuzujete, ze by to ridic resil? Na zaklade ceho by pak dotycnou osobu vyloucil z prepravy?
asd1 se snad nebude zlobit, když ho předběhnu. Panu k2 nejspíš nefunguje google.
. .
Pokud spolucestující omezuje komfort cestování jiného cestujícího, jedná se především o porušení Smluvních přepravních podmínek (SPP) a vyhlášky o přepravním řádu. Řidič (nebo průvodčí/revizor) má v takovém případě právo situaci posoudit a případně zasáhnout z pozice pověřené osoby.
Pokud cestující otevíráním okna za deště ohrožuje zdraví nebo majetek druhého (např. na něj prší, hrozí promoknutí, nachlazení nebo poškození elektroniky), přestává jít o pouhý komfort a situace se stává porušením přepravního řádu, kterou je řidič povinen řešit.
. .
Zákon o silniční dopravě (č. 111/1994 Sb.)
Dopravce (prostřednictvím řidiče) odpovídá za bezpečnost cestujících. Řidič má právo vyloučit z přepravy osobu, která porušuje přepravní podmínky, ohrožuje bezpečnost nebo obtěžuje ostatní cestující.
. .
Vyhláška o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu (č. 175/2000 Sb.)
Klíčový předpis, který řidiče definuje jako "pověřenou osobu" (případně oprávněného pracovníka).
Pravomoc řidiče: Řidič má právo dávat cestujícím závazné pokyny k zajištění jejich bezpečnosti a k udržení veřejného pořádku. Povinnost v případě konfliktu: Pokud chování cestujícího ohrožuje bezpečnost jízdy nebo pořádek (např. agresivní chování), řidič jej musí vyzvat k nápravě. Pokud cestující neuposlechne, řidič ho může vyloučit z přepravy (vyhodit z autobusu). Pokud konflikt eskaluje a ohrožuje posádku, řidič má v souladu s vnitřními předpisy zastavit na bezpečném místě a přivolat Policii ČR.
. .
Smluvní přepravní podmínky (SPP) konkrétního dopravce.
Každý dopravce (např. Dopravní podnik hl. m. Prahy, Arriva, RegioJet) vydává své vlastní SPP, které vycházejí z výše uvedené vyhlášky a visí v každém autobuse. Tyto podmínky popisují, co cestující nesmí. Určují interní postupy pro řidiče, jak v daných situacích postupovat (komunikace s dispečinkem, nouzové postupy).
Řidič bude něco takového řešit minimálně. Pokud se hádají dvě ženský, tak do toho fakt nepůjde a bude si radši jezdit svoje. Pokud by tam někdo hrubě ohrožoval cestující, tak dle možností svých zasáhne a nebo zastaví a zavolá si pomoc.
Pravomoc v přepravních podmínkách má, ale využije ji dle svého. Já to nikdy nezažil.
Proč by se někdo nervoval s blbostí s cestujícíma a pak šel opět za volant, kde nese bezpečnost autobusu a celé posádky s nervama k vůli nějakýmu okýnku a babce.
Ne, to se fakt neděje.
@0rion: Krasny a dlouhy google elaborat, ale nijak z nej nevyplyva, co by mel ridic resit, nebo na zaklade ceho cestujici "vyhodit" z autobusu v popsane situaci.
Je otevreni okna (ventilacky) v autobusu poruseni SPP?
Respektive je otevrene okno (v pripade autobusu spise ventilacka) opravdu takove omezeni komfortu prepravy pro 1 cestujiciho (nikdo jiny s tim asi problem nemel) v plnem autobusu? Opravdu muze otevrenou ventilackou na cestujici prset, hrozit jim promoknuti, nebo dokonce poskozeni elektroniky? Opravdu lze "hrozici nachlazeni" nejak resit a na zaklade teto "hrozby" nekoho vyloucit z prepravy? Jsou lide, kteri nesnasi klimatizovane prostory, mel by na jejich zadost pak ridic vypnout klimatizaci v celem voze, nebo se rovnou vyloucit z prepravy?
A otazka na zaver: Ja byste Vy (z pozice ridice) resil spor 2 cestujich, v autobuse plnem lidi, o 1 otevrene/zavrene okno? Dekuji.
To znamená, že jste se na mne díval a jel stejnou linkou pane "neverim" v autobuse a myslíte si, že si vymýšlím. To bych asi neřešila jako potíž, kdyby to nebyla pravda. Až Vám teenageři budou někdy dělat uličnické věci tak si rád potom na mne vzpomenete. Zřejmě jste jejich zastánce nebo rovnou teenager.
A vy jste Ludmilo byla bez "poskvrnky"? Důchodci totiž v buse většinou hrozně smrdí, protože si neperou bundy. Netuším proč, protože do praček se vejdou. A pokud sedíte, tak okno je malé vysoko nad hlavou, takže jak mohlo na Vás foukat?
2x
Nemám s mladými vůbec nikdy žádný problém. Usměju se a požádám se slůvkem "prosím" - prosím oblečte mě do batohu, prosím, naložte mi vozíček, prosím, pusťe mě sednout, prosím, přvřete to okno" Úsměv + děkuji vám. Tečka a žádné vysvětlování, ukřivděnost nebo zlé výkřiky do prostoru, žádné komentáře. Jen úsměv. Nikdy, vůbec nikdy jsem se nesetkala s hrubostí.
1x
Jednal bych takovým monologem, že by se milá nedotknutelná puberťačka hanbou propadla, pokud by si rovnou neodnesla psychické trauma na doživotí a výchovný aspekt, který by jí navěky bránil opakovat toto chování.
Natahovat se s ní o okno by ji ještě více podněcovalo pokračovat. Správně mířená věta dokáže divy. Dnešní rozmazlení fracci potřebují externí cenné lekce, jelikož doma se jim jich evidentně nedostává.
1x
Dobrý den, jednal bych tak, že bych ten příběh sepsal třeba jako krátkou/fantasy povídku (tedy stejně, jako Vy zde). Zdravím!
doplněno 15.05.26 09:40:
ludmila - jako cholerik bych to řešil slovně a značně hlasitě/vulgárně. Tu slečnu bych seřval "do kuličky" (a ani "rámeček", kam by si to dala, by jí nestačil). Společnost nám začíná macinkovatět
.
doplněno 15.05.26 14:46:
Všiml jsem si, že někteří rádci z dotazu vycítili přímo generační/zápašný spor, ale (pokud jsem to nepřehlédl), tak známe pouze přibližný věk toho drzého fracka. Jinak řečeno, nepředjímejte, že tazatelka je zapáchající stařena.
Opravdu na vlastní zkušenost jsem to zažila 7x otevřela holčina dokořan okno a já ho 1x poprvé jen přivřela a 6 úplně vzteky zavřela, protože mne to bylo velice nepříjemné chladný vzduch a kapky z deště šly na můj obličej. To bylo ani ne 1m odemne hned předemnou. Kdyby jste to zažil na vlastní kůži tak by Vám to též nebylo příjemné dokořan okno otevřené za jízdy kdy vzduch více jde dovnitř autobusu než když stojí na zastávce.
1x
Je mi 78 a jsem ještě dost aktivní důchodce, přesto bych se té dívčiny chtěl trochu zastat.
Co jestli jí bylo nevolno a na zvracení? To by mohl být důvod, že ani neodpvěděla a stále otevírala okno.
A jestliže na tazatelku táhlo a pršelo, mohla ji požádat, ať si s ní vymění místo. Na tu dívčinu asi přímo netáho, protože mělo otevřené okno vedle sebe a když by měla okno před sebou, tak by měla dost čerstvého vzstuchu.
0x
Nevim, kolik vam je let a jestli byste mela dost energie se ji postavit a treba ji vyfotit, to by ji mohlo znejistit. Pak bych to dala na FB.
Je to nevychovany fracek a zkousi, kam az muze zajit.
Ale nejlepsi reseni je, nahlasit to ridici.
Jenze moment prekvapeni dela taky sve! To je clovek tak zaskoceny, ze si nevi rady.
0x
Veškeré takové reklamace je nutné uplatňovat u průvodčího, tj. řidiče. Ten taky určitě nebude nadšený, že musí zbytečně navíc topit nebo v létě klimatizovat. A pokud ještě do autobusu prší, o to hůř.
Co jsem viděl, nikdy nebylo potřeba až takového doprošování, vždy jsem viděl, že stačí slušně říct.
0x
Nedokážu posoudit, do jaké míry toto mělo na ten exces vliv, nebo to třeba bylo jen nějaké vyfetlo s prázdnou hlavou.
Senioři žili v totalitě, kde se nic desetiletí nedělo.
Dnešní doba je rychlá a senioři se nemají potřebu učit a s dobou držet tempo.
Kdyby mladí ctili jejich výchovu a rozum, tak tu žereme ještě klackem.
...
Mladí by se měli chovat slušně a senioři by se měli odnaučit rozkazovat a vštěpovat staré názory, které nejsou poplatné době. Nikoho to nezajímá.
Asi vyřešeno. Ludmila už moc nenapíše a ale odpověď babkazov by si měla vzít k srdci. To jí totiž bude fungovat na 90%. U těchto situací na objektivní hodnocení je potřeba znát pravdu obou stran. Né jen Ludmili. Takže paní se vypovídala, pár lidí poradilo a tím to snad končí ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.