Nejste přihlášen/a.
9x
Prezent není povinností, ale ohodnocením skutečně dobré práce. Pokud masérka udělá šmidli šmidli a odbyde to, proč jí dávat pozornost?
Přemýšlím: některé profese dostávají dyško. Kadeřnice, pedikérky, masérky, číšníci, automechanici - viz: NEMAŽETE, KEPE TO...![]()
Ale nikdo nedá prezent mašinfírovi, že ho dovezl bez zpoždění, nebo učiteli, že naučil jejich synka násobilku. Dáte v Penny prezent pokladní, že vám nákup dobře spočítala? Nebo popeláři, že vám vysypal popelnici?
Nejsem kolenovrt, ale dyško přidám jedině v restauraci a to jen tehdy, jsem-li spokojena. Při dlouhém čekání, neochotě, záměně jídla,..nedám nic.
Byly jsme s kamarádkami na pobytu v lázních, byly tam v ceně 4 procedúry. Měly jsme to předem zaplacené, žádné prezenty jsme už nedávaly. Své jsme si zaplatily, personál vykonal to, co měl, tak proč připlácet? Jaga.
3x
Já ve welnes dám těch 20 - 50,- Kč většinou jen masérovi, protože se mnou zabývá fyzicky a pokud důkladně a jsem spokojená, je to si myslím na místě. Tam, kde mi připraví lázeň (perličku, uhličitou atd) vlastně obvykle nedám nic. Lázeňský mě doprovodí k vaně, jednou za proceduru příjde zkontrolovat, jestli je všechno v pořádku a pak proceduru ukončí. Do prostěradla se zabalím sama, položím se na lůžko a odpočívám bez asistence. Práci s mou osobou jako takovou, vlastně nemá. Myslím si, že tam prezent je zbytečný, pokud to proběhe takto, což většinou proběhne...
3x
Tohle je na každém. Mně to třeba přijde zbytečné, platím za celý pobyt, tak proč bych ještě dávala peníze navíc za proceduru.
0x
Dava se spropitne, vetsinou 20-50,-Kc.
My jsme to s kamaradkama resily tak, ze jsme si pripravily male, hezky zabalene darecky (Mozartovy koule, Duplo, cokoladu, maly krem na ruce - proste co mate. Maserky se na nas primo tesily, protoze vetsinou dostavaly penize.
Pokud jsou maserky Ukrajinky, tak ty chteji jenom penize.
Pokud mate stejny personal, staci dat jen na poprve.
Koukam, ze tady moc velkorysych lidi neni. Ja i moji pratele davame spropitne v restauraci, v kavarne, u kadernice i u pedikerky. Na wellnessu samozrejme take.
Neni to povinnost, ale je to slusnost.
@olivo - rozdávat peníze navíc se nenazývá slušností. Mohu být slušná i bez "oslíčku, otřes se!"
Slušnost je třeba pozdravit, usmát se, poponést těžké zavazadlo, nabídnout v MHD místo k sezení, podržet někomu dveře, omluvit se, pomoci do kabátu...ale sypat prezenty kolem sebe jsem nikdy za slušnost nepovažovala. Spíš si tím někteří lidé mohou čechrat nízké sebevědomí - Lidé koukejte, já na to mám, já dám...
Navíc, mnohdy to ani nejde rozdávat. Někdo bere třeba 50 tisíc a víc, jiný důchod 18 tisíc. Takže chovat se tak, jak říkala moje babička: Jak jen peřina stačí...Jaga.
Jeste stesti, ze jsme kazdy jiny! Mile damy, netusila jsem, jakou tu rozpoutam diskuzi na tema spropitne a ze se ocitnu na pranyri?!
Pouze jsem odpovedla na danou otazku.
Nejsem ani milionarka, ani si nemusim zvedat sebevedomi! Ale procestovala jsem spoustu zemi a vim, ze spropitne se dava vsude!
Všude, jako že na úřadu, v ešopu, v sámošce, v MHD, u stánků na levnou krásu a tak podobně?
Nebo čím by se mělo řídit, že někde ano a někde ne a proč?
@oliva to jste se asi za hranice státu moc daleko nedostala. Jsou země, kde je spropitné bráno jako úplatek a spíše tím obsluhu urazíte. Řekl bych, že i většina zemí používá tzv "service charge", tedy žádné spropitné se nedává, ale automaticky se procentuelně povýší cena.
@gilhad: Tady je ale rec o wellnessu, ne o uradu nebo eshopu.
At si to kazdy udela po svem. Ja i mi znami spropitne davame a nemame s tim problem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.