Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vztah se sobcem

Od: lilli
Dobré poledne, chtěla bych znát vaše názory, jestli tento vztah má cenu. Mám přítele, který se mi líbil už na základce, pak se naše cesty rozdělily a po cca 13 letech jsme se zase potkali a dali se dohromady. Já si říkala,že je to ten pravý a že je to osud, když jsme se dali dohromady. Jak to tak bývá tak už mi ty růžové brýle spadly. Přítel je hodný, když potřebuji tak mi se vším pomůže. Ve většině věcí máme stejné nazory a příjde mi, že jsme takoví parťáci. I okolí říká, že se k sobě perfektně hodíme. ALE pak je tu ta jeho horší stránka, kdy se chová jako sobec. Přítel je časově dost zaneprázdněný kvůli práci takže na sebe nemáme moc času. Já se to snažím respektovat, ale občas mě mrzí když vidím, že moje kamarádka jede třeba se svým přítelem na výlet a my s přítelem nikam nejedeme protože on pracuje. Nejvíc mě, ale zamrzelo když si přítel teď našel nový koníček, který ho začal hrozně bavit a najednou jak nebyl na nic čas kvůli práci tak teď se čas na ten koníček najde. A když jsem se ozvala, že mi to vadí tak mi řekl, že si taky od té práce musí odpočinout. Přítel přede mnou neměl dlouho dobu přítelkyni tak nevím, jestli je to tím, že jak byl dlouho sám tak teď neumí ve vztahu fungovat. Už mě napadlo, že bysme mohli navštívit vztahového terapeuta aby mu to vysvětlil i někdo jiný jak se cítím, ale o tom nechce ani slyšet. Já samozřejmě taky nejsem dokonalá, ale mrzí mě to jeho chování, kdy pořád poslouchám, že toho má moc, tak já se přizpůsobím a volný čas tedy trávím sama. Ten vztah nechci ukončit, ale chtěla bych na něm pracovat jenže nevím jak ho přimět k tomu aby taky zařemýšlel, že třeba něco dělá špatně.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dobrý den, pokud má práci a pracuje, tak to respektuje a když pak říká, že toho má moc, věřte mu - mnozí ani to neřeknou :) Přece jen, díky práci si můžete dovolit svůj společenský standard.

Chlapi potřebují od práce i vypnout a trávit čas o samotě nebo se svou partou. To mu jako žena ani v nejmenším nenahradíte a nebraňte mu v tom. Jen to zhoršíte a jeho otrávíte.

Zkuste si domluvit nějaký čas, který budete trávit spolu - ať už výlety (pokud o ně stojí a nebere jen jako nutné zlo), wellnes, kino, kafe... a zbývající čas si dělejte své věci. Stejně jako on. Případně zvažte, jaké zájmy máte společné a zkuste je dělat někdy spolu (ne vždy, ale sem tam narvhnout, že se tomu teď budete věnovat společně)

Máme vás rádi, jsme schopni pro vás mnohdy udělat cokoli ale trvalé trávení volného času společně pro nás (pro většinu) opravdu není a ve finále je to ubíjející (ať se vám to líbí nebo ne :) ) a potřebujeme být i sami.

Hlavně ho nezkoušejte převychovat. To opravdu nesnášíme a k ničemu dobrému to nepovede

lilli
hodnocení

Já chápu, že má moc práce. Kolikrát mu s tou prací i pomáhám i kvůli tomu aby jsme byli spolu. Ještě spolu nebydlíme takže se přes týden někdy ani nevidíme a vidíme se až o víkendu všeho všudy 6 hodin za celý víkend.

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, ty ženské řeči/myšlenky o posouvání ve vztahu, jako muži, opravdu milujeme . Možná tím sobcem jste Vy a ještě si nevážíte klidného vztahu s pracovitým partnerem. Nechte ho žít. Zdravím!

tm
Přesně tak. To jsou takové řeči, ze když se někoho zeptáte, co si pod tím představuje, není vlastně schopen odpovědět. Takto to nefunguje ani v pohádce - i tam je samé zlo a násilí. Vztah se posouvá sám věkem, okolnostmi atd. Zbytek jsou jen plky.

ltz
hodnocení

4x
Možná i kamarádky by vám mohly závidět. Přítel je hodný, pracovitý, pomáhá vám, určitě se máte i díky němu dobře. Perfektně se k sobě hodíte, i okolí to tak vnímá, ale přesto vám spadly růžové brýle. Našel si i koníčka, který ho baví, ale asi ho nebaví jezdit někam na výlety. Když navrhnete vztahového terapeuta, tak zbystří, že vám zřejmě nevyhovuje a ukončí to. Sama píšete, že také nejste dokonalá a přesto on je s vámi.
runner2

k cemu vam bude hodny a pracovity pritel, ktereho doma neuvidite, dovolenou si s nim nenaplanujete, volny cas s nim netravite. Nevim, zda je co zavidet.

pecenkav
hodnocení

2x

Proč musí ženy pořád někam jezdit na výlety a courat po přírodě, tím si ten chlap neodpočine.

Já si odpočinu tak, že se natáhnu na hodinku na gauči a potom je pro mě nejlepší aktivní odpočinek, ale prací a ne že někde budu zbytečně courat

tm
Já si zrovna odpočnu tou túrou v přírodě. Přijít zdravě unavený z výletu.
pb®
Říká se tomu společně strávený čas, společné zážitky, vzpomínky, koníčky. Ty se válením na gauči ani prací nevybudují. A když se nevybudují, pravděpodobně se partneři odcizí a životní cesty se rozejdou. Bydlet spolu a občas mít sex není vztah ale spolubydlení s výhodami.

hodnocení

2x

Problem so sebectvom mate, ale u vas. Muz tu nie je na to, aby vam robil zabavny program a spolocnost 24 / 7.

tj
Komentář zcela mimo. Přečtěte si laskavě text znovu. Nikdo po něm nechce zábavný program a společnost 24/7. Problém je opačný. Že si ten čas nedělá téměř vůbec. *nevi*

hodnocení

2x
Často si to řikám jak je fajn bejt sám…
Když se s nějakou holkou/ženou snažím dát dohromady tak prostě začnu přicházet sám o sebe.
Když to budu brát podle sebe tak na výlety rád jezdím ale zažil jsem kdy protějšek byl zvyklý prostě jezdit furt… Nejlépe každý měsíc někam letět jako byla zvyklá s kamarádkami, to by mě asi trefilo. Pak neustále courat po obchoďákách, to je taky něco pro mě.
Co dělá za práci? Chápu ho že si chce odpočinout, sám tvrdě makám a jsem rád když nic nemusim a vychutnávám si to.
Neříkám tím že by pár spolu neměl celej rok někam vyrazit, to i já rád vypadnu ale jak jsem psal… Není to priorita a někdo prostě na to není.
Máte muže který vydělává, chodí do práce což je super. Někdo žije s alkoholikem a ještě se nechá mlátit.

hodnocení

2x
Zjevně má lepší věci na práci, než trávit čas s vámi. Což je normální, chlap chce zpravidla od ženské sex, jídlo a klid. Ženská naopak vyžaduje pozornost, což je pro chlapa často dost náročnè a otravné, ale holt v nějaké rozumné míře musí tento "důkaz lásky" poskytnout, pokud mu na vztahu záleží. Asi je si vámi jistý a nedochází mu, že by o vás mohl přijít. A nebo mu to až tak nevadí, po letech samoty se z každého stává "sobec" ve smyslu, že už se těžko nutí k ústupkům od zavedeného a vůbec myslet i na potřeby někoho jiného.

hodnocení

1x

Najděte si taky koníčka, kterým se budete zabývat, když přítel nemá čas.

tj
hodnocení

0x
Narovinu. Každý člověk funguje tak, že si udělá čas na to, na čem mu opravdu záleží. Lidé jsou různí a každý má v životě jiné priority.
Neznamená to, že je na něm něco špatně. Jeho prioritami jsou zřejmě kariéra a koníčky. K takovému člověku se ideálně hodí partnerka s totožnými prioritami, tedy taková, která pracuje od nevidím do nevidím (někdy i když nemusí a bere si práci domů) a ve volném čase se věnuje svým koníčkům. Partner v jejím životě plní spíše takovou pomocnou funkci "aby nebyla sama", pojistku na problémy "aby na ně nebyla sama" a další příjem do domácnosti "aby vše nemusela platit sama" + občasné milování jako bonus.
Trávit s ním čas ale nepotřebuje. Prostě... ta potřeba a zájem tam nejsou, logicky si pak ani nenajde ve svém harmonogramu čas na nějaké společné akce.
.
.
.
Jsou tři typy lidí, když se jim to řekne.
.
Jedni to odmítají a smetou to ze stolu. (Jsou i případy, které s partnerem/kou jsou jen kvůli pohodlí: "vaří jídlo, uklízí, a já mám čas na sebe, peníze domů nosím, tak co?") - není to vyloženě špatně, ale logicky se k nim nehodí muž/žena, co chce ve vztahu, aby si oba udělali více času na sebe.
.
Další to zváží, na vztahu a na tom, co partner/ka cítí jim záleží a po opakované komunikaci na toto téma se pokusí vyjít vztahu vstříc a najít nějaký kompromis, aby to alespoň trochu vyhovovalo oběma stranám. Není to ideální, ale o něco lepší určitě ano.
.
Poslední typ (vzácně), ti se nad tím zamyslí, a přehodnotí své dosavadní jednání. Vyberou si. Buďto si zvolí jako svou prioritu vztah a začnou se věnovat i partnerovi/ce a trávit s ní/m čas, nebo si vyberou kariéru a koníčky a partnerovi/ce dají s omluvou sbohem. (Nebudou s nimi žít jen z pohodlnosti, nebo kvůli financím.) Partner/ka ví na čem je a má plnohodnotně to, nebo nic a hledá dál.
.
.
.
Přinutit ho nemůžete.
Pokud nejste jeho prioritou, tak jak byste mohla?
Za vztah se má bojovat, a tak doporučuji to ještě zkoušet, ne s dlouhými časovými rozestupy, ale aby bylo poznat, že je to aktuální problém, který je pro vás důležitý vyřešit. Když to připomenete jednou za měsíc, nepůsobí to jako něco, co vás tíží. Třeba se probere, uvědomí si, co může ztratit a k tomu vztahovému terapeutovi nakonec půjdete. Nebo třeba ani nebudete muset a přehodnotí své priority sám, což bych vám upřímně přál.
.
Pokud ne. Pak pro vás není ten pravý. Ani na jednom z vás není nic špatně, jen máte každý jiné priority v životě. Nikdy to nebude na 100%. Nikdy.
Honit se za ideálem je nejlepší recept na to, jak zůstat sami až do konce života.
Jestli je to pro vás ve vztahu důležité, pokud ty rozdíly jsou pro vás zásadní, pak jsou to vaše roky života, které vkládáte do někoho, který když nic nezmění (ani po opakovaném vašem snažení), tak vám určil podobu vztahu, ve které budete muset žít, je pak na zvážení, zda-li to je pro vás doživotně přijatelné.
.
.
.
Píši z pozice muže, který měl také jako prioritu práci a to jak v zaměstnání, tak na rozestavěném domě, ztratil jsem kvůli tomu vztah, protože jsem se mu nevěnoval, moje chyba. Teď mám priority zcela opačné, ale už je pozdě. Nabízí se otázka:
.
K čemu mi byla hromada peněz a vše udělané na jedničku, když jsem ztratil to, pro co jsem to všechno dělal?

hodnocení

0x

S tím negativním hodnocením byste měla šetřit. Chlap není kus materiálu, který se vezme z regálu a obrobí podle vlastních představ. Partneři by měli mít stejné pořadí hodnot. Práce mu nebyla přidělená stranou ani vládou. Takového jste ho poznala. Kdyby měl na prvním místě vztah, tak by bylo naprosto vyloučené, aby byl dlouhodobě sám. Ke vztahovému poradci můžete sama. Není od věci slyšet také názor někoho jiného.

km
hodnocení

0x

nemáte žádný společný zájem, to je špatně. nezměníte ho. dokážete si představit s ním strávit život? pokud ne, ukončete to. a myslete na to, že ženám hodiny tikají podstatně rychleji.

nemo1
hodnocení

0x

Možná se třeba jedná i o schizoida? Jako král Charles III. No jestli má práci zároveň jako koníček, viz ty přesčasy, stejně tak je zblázněný do svého koníčku, tak je to docela možné. Jsou to takoví "jiní"lidé, co si vystačí povětšinou spíše sami... Většinou vyhledávají spíše samotu, nepotřebují až tak lidi a cestování taky není jejich koníčkem..Koukněte na tohle: vitalia.cz/...

doplněno 12.05.26 05:47:

Z článku: "Nejmenovaná dáma prohlásila o nejmenovaném pánovi, jenž byl po několika konfliktech se zákazníky propuštěn z práce: " Jediné zaměstnání, pro něž by se hodil, je kat." To je zjednodušené. Schizoid se hodí pro zaměstnání, při němž nemusí obratně jednat s lidmi, nemusí se nikomu výrazněji podřizovat, vcítit se do cizích problémů a má o onu práci zájem. Pak dokáže být velmi obětavý, nehledět na hodiny ani na výši platu. Pokud by ho to bavilo, např. strážce majáku."

chat
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 11. 05. 2026 16:15:19
! Pravidlo Z12: je zakázáno vkládat strojové odpovědi (umělá inteligence, chatbot atd)
Ale ten její přítel evidentně neni žadnej sobec…
Jak sama píše, kdykoliv ji pomůže a tak dále.
Když to čtu tak je to ona kdo by se měl naučit vžít do role toho druhého.
Ještě dodám jak paní píše že to nechce ukončovat tak aby to nakonec nebyl on kdo ten vztah ukončí. Protože tohle peskování je šíleně vysilující.
Měla by si najít taky nějaký koníček, nějak se unavit a pak se bude na přítele těšit a odpočinou si spolu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]