Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skladování léků a vitamínů při teplotě nad 25°C

Od: bertol

Dobrý den,

dnes jsem dosáhl v místnosti teploty 26,5°C a zapomněl jsem odnést léky i doplňky stravy (vit.C, vápník, ostropestřec atd.) na kterých je napsáno "Skladujte při teplotě 4 - 25 °C". Je to špatné a ztratí to účinnost? Případně jak je to i s chladnějšími teplotami. V té místnosti bývá někdy i kolem 2°C + -. Případně jaké s tím máte zkušenosti, když jste to "nechali" projít skrze vyšší teploty. Díky

doplněno 04.05.26 17:52:

Špatně jsem to napsal.. O léky vlastně nejde. Ty tam naštěstí neskladuji. Tedy jde jen o ty doplňky výživy. Koukám tady na Rutin + Vit.C (Medpharma) a na krabici napsáno 4-25°C, Ostopestřec Medpharma 4-25°C, OCUTEIN Forte 5-27°C, vit.D3 Medpharma 4-25°C.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

A které léky?

Doplňky stravy, u těch spíš jde o obal tablety, aby neztratil tvar a tvrdost.

U léků to může být jiné (horší).

doplněno 04.05.26 17:57:

Jak píšu. Doplňkům stravy se nestane nic. Navíc je v nich obsaženo většinou minimum látek, protože nejsou na předpis. Neobsahují tedy i látky, které by výrazně měnili vlastnosti a ohrožovali by léčbu (nejsou to léčiva).

Takže teplota hlavně deklaruje jen tvar a vizkozitu tablety.

doplněno 04.05.26 18:01:

Jinak ostropestřec do 100mg je dle jako brát placebo. Tedy nic. Pro dobrej pocit. Ne pro tělo.

Pokud nezobete prášky jen k vůli dobrému pocitu, tak na regeneraci jater je lepší přímo essentiale 300 nebo 600mg.

pb®
hodnocení

0x
Zaleží jak který lék. Existují vědecké práce, kdy třeba takový ibuprpfen byl vystaven měsíc teplotám nad 40°C a poté měl stejné složení jako lék skladován správným způsobem, tedy nedošlo k změně struktury molekuly. U teploty 26,5°C bych byla absolutně klidná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]