Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomohla vám někdy pojistka na blbost?

Od: zajixxx®

Zdravím, pomohla vám v praxi někdy pojistka na "blbost"? xy let si ji platím, ale stalo se "známému", jenž si přijel na dvůr půjčit vozík za auto, trochu se zakecal, vybila se mu baterie v autě, ve spěchu se mu chtělo pomoci oživitjeho auto pomocí startovacích kabelů... a došlo k omylem k přepólování jeho auta. (Neodjel...) Je to napsané trochu krkolomně, ale jde o konkrétní situaci... děkuji za pochopení. Pojišťovna plnění zamítla.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Pochopitelne ze zamitla, pojistka se vztahuje na nahodile a neumyslne skody. Kdyz se v necem hrabe a podela to, neni to nahodila udalost. Kdyby sel kolem se zebrikem a do auta mu nechtene flaknul, bylo by to neco jineho
mm

Pojistka se nevztahuje na škody na cizích věcech, s nimiž pojistník "manipuloval jako s věcí vlastní".

Omylem strčíte do skříně a shodíte drahou skleněnou vázu - pojišťovna plní.

Přenášíte v cizím bytě vázu, škobrtnete a váza upadne - pojišťovna neplní.

Ze strany pojišťoven je to alespoň malá ochara proti pojišťovacím podvodům, kdy by si něco rozbil sám majitel a někdo jiný by vzal škodu na sebe, aby to pojišťovna zaplatila. Přepólované kabely těžko vznikly něšťastnou náhodou, ten člověk s nimi musel manipulovat.

glyx
hodnocení

1x
Pojistka "na blbost" slouží ke krytí škod způsobených zaměstnavateli. Z principu nepokryje škodu, kterou způsobíte svým jednáním sam sobě.
hodnocení

Škoda byla způsobena známému. Na soukromém pozemku.

km

nemusí to být jen ve vztahu zaměstnanec–zaměstnavatel, pokud vím

jir
Pojistka na blbost se nevztahuje na chybnou montáž. Vlastní zkušenost. Je to úplně na nic...
hodnocení

Mám podobný pocit, je v praxi nějak použitelná? Mě zamrazilo, když jsem se stejnou pojistkou 8 let pracoval, a věřil, že mi pomůže, pak "známému" takováto "banalita"(6500Kč), a zamítnuto...

mm

Existují dva druhy pojištění odpovědnosti:
Pojištění odpovědnosti při výkonu povolání (nazývané také pojištění odpovědnosti zaměstnance) a pojištění odpovědnosti za škody v občanském životě (pro škody způsobené mimo zaměstnání). Někdy mohou být obě pojištění sdružená dohromady, případně jedno z nich (většinou to druhé) bývá přidruženo k jinému (např. k pojištění odpovědnosti za škody vyplývající z vlastnictví nemovitosti).

mm, správně, uasloužíte bod. Nebo alespoň 1* a *palec*

jir, já špatn zapojil centrálu do sítě, prásk a bylo po ní.. Pojištovna bez problémů plnila.

jir
Já jsem došel na pojišťovnu, v pohodě to se mnou uzavřeli a za dva dny telefony a maily, že se pojistka ruší, vzhledem k zaměstnání nelze pojistit, vrátí mi peníze a konec. Pojistné za ty dva dny si nezapomněli strhnout.

liska5
hodnocení

1x

Ano. Můj pes potrhal sousedům plot, když se dobýval za jejich fenou. Stačil popis události a foto poškozeného plotu a soused byl odškodněn /a uklidněn/.

Za druhé: Sousedka nade mnou mne vytopila, a taky jí tato pojistka pomohla, abych byla odškodněna a mohla si vymalovat.

hodnocení

1x
Zdravím. Ano, pomohla mi několikrát a shodou okolností mám také Generali Českou poj.
Záleží, jak ji má váš známý nastavenou a jak popsal událost. Důvod zamítnutí mu určitě popsali ve vyjádření.
Jinak, jak je tu zmiňováno, tak je rozdíl mezi pojištěním odpovednosti v občanském životě (pravděpodobně vámi zmiňována pojistka na "blbost") a pojištěním odpovědnosti vůči zaměstnavateli. Občanská vam škody zaměstnavateli neuhradí a stejně tak naopak.
hodnocení

Prý nahodilá věc, údajně neměl známému pomáhat. Prý když někdo poprosí o pomoc, se startováním vybité baterky /zima léto/ ať si zavolá asistenčku...Ať známí, či soused. "Známí" je teď názoru, že už nikdy nikomu nastartovat kabely, nestojí to za to riziko...

km
hodnocení

0x

vyprávěl mi známý, že měl pojistku bytu u které byla přidružená pojistka na blbost. jeho partnerka, která s nim v tom bytě žila, poškodila při jízdě na kole cizí auto. pojišťovna škodu uhradila. možná to nebyla klasická pojistka na blbost.

ve vašem případě bych očekával, že bude pojišťovna také plnit, ale houby tomu rozumím a hlavně neznám vaši smlouvu.

petrme

Zažil jsem to osobně. Při jízdě na kole jsem narazil do zaparkovaného auta, pojišťovna vyčíslila škodu na 25 000 Kč a zaplatila ji. Spočítal jsem si, že jsem ušetřil 22 000 Kč, protože za pojistku jsem za 10 let zaplatil 3000 Kč. Ale moje rozbité kolo samozřejmě pojišťovna nehradila. Pojistka byla součástí pojištění domácnosti.

hodnocení

0x
Dříve takové krávoviny nebyly. To zase někdo něco vymyslel. Neplatím si to a ani to nemám v plánu.
hodnocení

Kdyby "známí" si tu pojistku x let neplatil, tak by byl i bez ní v "plusu". Chápu že to pojištění není drahé (Generali -cca 1300Kč/rok), ale co když se stane opravdu průser?

Omyl. Pojistka na blbost je letitá záležitost. Určitě starší, než moje maličkost. Tedy ono "dříve" by muselo být skutečně "dřevní".

milanb

Zase si tady nevymyslej, uz kdyz jsme se ucili pred dvaceti lety, nam stari ucitele o te pojistce vypraveli, tak jakypak ze drive nic takovyho nebylo? Slysel jsem od pritelkyne, ze jejim kolegum to dost pomaha, kdyz neco svoji nedbalosti zavini, usetri jim kolikrat stovky tisic, co by museli platit ze sveho.

"Dříve takové krávoviny nebyly..."

To toho asi moc nepamatujete. Tuhle pojistku jsem platil už někdy před cca 40 lety. V práci to snad bylo i povinné. Jmenovalo se to "pojištění odpovědnosti za škody způsobené při výkonu práce" (nebo tak nějak).

Je to v podstatě obdoba "povinného ručení" u auta.

mettaxa®, mílíte se, já měl pojistku hrozně dávno, byla ještě na jednom listě,. Musel bych hledat v historii, kdy jsem jí založil, jak mladík. Platil jsem 80Kč.

hodnocení

0x

K dotazu: Ano, asi před dvěma lety jsem uplatnil pojistku odpovědnosti za škody v občanském životě na poškrábané švagrovo auto. On takový nešikovný stavebník amatér dokáže při skládání materiálu hrozné věci :-D.

K odmítnutému plnění ze strany pojišťovny: Kolega v práci měl takovou definici k nároku na pojistné plnění: Pojistka se vztahuje na veškeré případy škod. S výjimkou okolností, které právě nastaly.

hodnocení

Takže, pokud chápu, tak neuspěl? Na co se ta pojiska vlasně vztahuje? To je potřeba omylem uklouznout, držet v ruce materiál, oslnit ho slunce, a nevědomky odřít auto? :) To se praxi v reálném životě ani nemůže stát...

Já, kupodivu uspěl. S tím poškrábaným autem (Asi slabá chvilka likvidátora). Ale pokud bych ty peníze, co platím za pojistku, dával těch 25 let pod matraci, pořád by mi zbývalo víc, než kolik bylo plnění pojišťovny.

K čemu je pojistka na blbost? znám dva typy: Pojištění za škody způsobené zaměstnavateli a pojištění za škody v občanském životě. Ta první je je pro práci a osobně neznám nikoho, kdo by ji úspěšně uplatnil, ale u takového povolání jako je řidič VZV je to nutnost (nabouraná vrata, vysypané palety atd.)

No a ta druhá je obykle součástí pojištění domácnosti a lze z ní hradit takové věci jako v obchodě nešikovností rozbité zboží, rozbité sklo u vstupních dveří (jsem do toho drcnul a ono to prasklo...), vytopení souseda (děti si hrály a tu hadici od pračky vytáhly a nevrátily...) atd.

Netřeba říkat, že tak, jako pojiš´tovna hledá důvody proč neplnit, tak pojištěný hledá způsoby, jak škoda mohla vzniknout...

"pokud bych ty peníze, co platím za pojistku, dával těch 25 let pod matraci, pořád by mi zbývalo víc, než kolik bylo plnění pojišťovny"
To je princip pojištění. Jinak by se pojišťovnám nevyplatilo. No a občas někdo "vyhrdje v loterii" pokud mu to pokryje škodu, která by mohla být likvidační.

vili
hodnocení

0x
Pojištění odpovědnosti za škodu zaměstnavateli jsem viděl uplatnit úspěšně jednou. Kolegyně způsobila škodu ve výši 3 měsíčních platů a plnění bylo později vyplaceno. Byla z toho tehdy hodně špatná, hodně se škoda řešila, takže jsme byli informováni.
Pojištění za škodu v občanském životě řešila příbuzná, byla v roli poškozené. Ale prý šlo o relativně menší částku než v předchozím případě, jen několik tisíc za nějaká rozbitá skla, asi by se v klidu dohodli na náhradě i bez pojištění, jak říkala. Úplné podrobnosti nevím.

hodnocení

0x

zdravím -otázkou je co Vy považujete za pojistku na blbost-pokud platíte a je to -Pojištění odpovědnosti zaměstnance-za škodu způsobenou zaměstnavateli -tak už z názvu vyplývá že tato pojistka se na škodnou událost která vznikla u Vás doma nevztahuje a pojišťovna Vás pošle do háje...pak je tu Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě a tady třeba pojišťovna hradí třeba i to že Váše paní nabourá/odře kolem cizí auto nebo když Vaše dítě shodí v galerii nějakou drahou vázu ...a podobně-takže podmínky a nastavení zamítnutí si budete muset najít sám ve Vaší pojistce kterou máte...

hodnocení

0x

Pojistka na blbost se správně jmenuje Pojištění odpovědnosti za škody způsobené... např. členem domácnosti třetí osobě/straně. Vždy je třeba si přečíst Všeobecné pojistné podmínky a Smluvní podmínky, kde obvykle najdete odpovědi na vámi položené otázky. Pak by tato lehce zmatená diskuze byla zbytečná.
Můj případ: Prasklá hadice od pračky částečně vytopený byt souseda pode mnou. Nahlášeno pojišťovně, která z pojištění domácnosti a odpovědnodti z škody škodu uhradila. Podotýkám, že technik na prohlídku přišel 2. den po nahlášení a za další 2 dny měl soused plnění na svém účtu.

hodnocení

0x

Jak již mnozí napsali, jsou dvě pojistky."na blbost", pro práci a běžný život.

Měl jsem obojí, v práci mi hrozně pomohla a vyplatila se jak mě, tak i firmě.

Zeď už mám jen na běžný život, třeba když v obchodě něco schodím na zem.

Tu jsem ještě nikdy nevyužil.

jm
hodnocení

0x
Kamarád jel na kole v dešti, kšiltovka naražena, nikde nic, rovná cesta. Nevšiml si zaparkovaného auta. Poškodil ho od kufru až po předek, škoda přes 100tis. Zaplaceno bez problémů.

hodnocení

0x

Ano, pomohla... ale ta se vztahuje na škodu způsobenou někomu jinému pojistníkem. Můj pes kousl jiného psa - šlo to z této pojistky. Jsou to případy jako že pes roztrhá sousedovi slepice - jde to z pojistky "na blbost", dítě na návštěvě rozbije televizi - taky to jde z této pojistky. Že si sám sobě přepóluje auto je na nic. Leda by mu to přepóloval soused a ten měl pojistku na blbost.

Ale tazatel píše, že to udělal on, svému známému. Nikoliv sím sobě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]