Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Táhne mi na 50 a bratrovi, co je o 15 let starší se "zničehonic" zlomila ruka.Mám z toho docela vítr a měl jsem v práci člověka, co dokonce v 50. letech+- kvůli tomu chodil o holi.. Slunečnímu svitu moc nedávám, ale snad to dostatečně kompenzuji vitamínem D,občas i nějaké pilulky Ca+Mg+Zn atd. Někdy mě ale bolí zápěstí třeba po cvičení.. a i tam trochu lupe, ale vždy se to srovná. Máte nějaké rady, jak ti co osteoporózu mají i nemají, jak proti tomu bojovat? Samozřejmě si i rád přečtu, jak to přímo u nich probíhalo, jak to zjistili atd. Díky
3x
Osteoporoza na pohled není vidět, váš praktický lékař vás může doporoučit do osteoporadny, kde vám udělají laboratorní testy, včetně specifických markerů a pošlou na speciální rentgen, na tak zvanou denzitometrii, kde se vyhodnocuje hustota kostní tkáně, obvykle páteře, kyčelních kloubů, případně zápěstí, apod podle uvážení lékaře. Objednání může být hodně za dlouho, poraden je málo, zájemců hodně. Pokud máte nějaké tušení, děláte dobře, že se vyhýbáte pádu, s vitaminem D se to také nemá přehánět, ale je dobrý, Vigantol je odůvodněně na lékařský předpis.
Vigantol stačí 20 kapek týdně, to znamená asi 3 kapky denně, zapít vodou. Nepřehnat to, nepředávkovat.
1x
Zjednodušeně: sluníčko aktivuje v kůži provitamin D na vitamín D. Déčko pak ukládá vápník do kostí. Pokud je člověk bez pohybu, jen sedí nebo je ležák, tak struktura kostí není stimulovaná k tomuto doplňovacímu procesu. Neuklizený vápník může kolovat v krvi, což není dobré pro cévy. .D vitamín Vám předepíšou. Vápník většinou doporučí. Ten bych raději dodávala ve stravě, protože při jeho vstřebávání spolupůsobí další prvky a vitamín obsažené v potravinách /např. Mg, C vit., kyselina listová.../ A z logiky věci bych zařadila pravidelný pohyb, denně delší chůzi a cvičení.
Doporučuje se mák, sardinky, sezam, ořechy, vejce, tvrdý sýr, petrželová nať, fíky, celer, květák, kedlubny, luštěniny, cereálie, vločky, klíčky...Taky příliš měkká voda nebo filtrovaná má málo minerálů včetně Ca. Stářím přisvojitelnost vápníku klesá. Ukádání vápníku řídí hormony. Při některých poruchách se vápník do kostí nedoplňuje, naopak se ztrácí. Ženy jsou na tom hůř. Po přechodu klesá hladina estrogenu. Vliv má i znečištěné životní prostředí /domy u silnic, kouření,.../ Když je vápníku v těle málo, třeba v důsledku přemíry cukru v krvi, bere si tělo na svoji neutralizaci vápník ze zubů a kostí.
O denzitometrii píší jiní. Objednejte se a budete mít jasno.
A ted je ještě ten problém, že všude radí se stále v létě patlat krémy na opalování. Když jsme namazané vyšším faktorem, zřejmě na slunci vit.D nezískáme. Nevím, jestli je to pravda, možné to je. Vigantol beru s něčím tučným, aby to tělo využilo.![]()
Bude mi 80 a nikdy jsem na sebe žádné opalovací krémy nepatlal a to bývám na slunci dost hodně. Opálení mě vydrží přes zimu do další sezóny (sice zesvětlá, ale je dost viditelné). A žádné spáleniny od slunce jsem neměl, je třeba začínat brzy z jara a postupně prodlužovat čas na slunci.
Reklamy na krémy jsou jen marketinkové tahy - biznis nadevšechno.
0x
Manžela poslali v rámci klinické studie na denzitometrii a zjistili osteoporózu v páteři. Potom byl docela oříšek zaregistrovat se na Osteologii, u nás v Restrialu ho např.odmítli, protože měl denzitometrii hotovou již odjinud, no, nakonec se zadařilo jinde..
Osteoporózu a osteopenii (předstupeň osteoporózy) nepoznáte, nebolí.
Manžel jinak bere dlouhodobě Vigantol, Calcichew, nyní ještě inj. Xgevu.
Mě poslal endokrinolog vloni na denzitometrii, zjistili osteopenii v levé kyčli a předloktí, Vigantol jsem předtím brala již dlouhodobě, vit.D jsem dlouhodobě měla také v normě, nyní lékař přidal Calcichew.
Nechte se poslat třeba od obvodního na denzitometrii, je to rychlé vyšetření a nebolí a budete vědět, co a jak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.