Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinné, ale placené školní akce

Od: liduska
Dobrý den,
syn (9. třída) přišel s tím, že třídní vybírá 300 Kč na žáka za besídku o drogách. Napsala jsem třídní, že o besídku zájem nemáme a že prosím o zajištění alternativního programu. Na to mi odpověděla, že to pro žáky 8. a 9. tříd povinné.
Nerozumím tomu, proč něco mám platit, když je to povinné - vzdělání na veřejných základních školách je přece zdarma. Buď je to tedy povinné a tím pádem to hradí škola ze svých zdrojů, nebo je to placené, ale v tom případě nikoho nelze nutit, aby se toho účastnil.
A takových "povinných", ovšem placených a ne zrovna levných školních akcí tam mají vícero.
Na začátku roku měli donést peníze na školního psychologa a posledně se škola rozhodla "adoptovat" v ZOO nějaké zvíře, tak měli taky donést peníze.
Nechápu, že se proti tomu rodiče nepostaví, zvlášť když je tam hromada samoživitelek, přičemž řada z nich má hluboko do kapsy. Já jsem tam jediná, kdo to řeší.
Co tedy s tím? Co si o tom myslíte?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nasr
hodnocení

2x

Učitelka lže, obrátil bych se na inspekci.

Placené akce na základní škole nejsou povinné. Škola nesmí po rodičích vyžadovat povinné finanční příspěvky, které nejsou hrazeny ze státního rozpočtu. Pokud se dítě nemůže akce z finančních důvodů zúčastnit, škola by měla zajistit náhradní program.

aha®

Jak si to představujete? Škola půjde třeba do placeného kina, já to dítěti nezaplatím, ale pošlu ho do školy aby tam sedělo ve třídě a učitelka ho hlídala?

Nechci nic platit, neposílám dítě v ten den do školy. A za ušetřené peníze za vstup zaplatím hlídání.

tm
hodnocení

2x
Čo si predstavíš pod takovým pojmom samoživitelka liduško? Zřejmě máš na mysli Panenku Marii?

Samoživitel je rodič, který sám pečuje o dítě a zajišťuje jeho výživu, často bez pomoci druhého rodiče. V právním kontextu se však používá pojem osamělý rodič, který je definován v zákoně o státní sociální podpoře (§ 7 odst. 7 zákona č. 117/1995 Sb.)

Viz zde.

Co sem pletete Panenku Marii? Ta měla tesaře Josefa.

Někteří lidé jsou skutečně nesmyslně digitálně agresivní (a navíc neznají pravopis). Do očí vám nic neřeknou, ale přes klávesnici si troufají.

tm - Je zbytečné si něco představovat, máte zřejmě mezery ve vzdělání *zed*. Samoživitelka je běžně používaný, všeobecně známý termín. Tady si o tom něco přečtěte.

Nechápu, za co Vám kdosi dal ten bod. Že by za tu divnou čechoslovenštinu ;)?

hodnocení

1x
To známe. Každou chvíli se na nějakou ptákovinu vybírají peníze. Napište učitelce, že prostě platit nebudete a ať se podle toho škola zařídí. Často si to pouze vynucují pod nějakou legendou a lidi zaplatí. Ono 300 za nějakou besídku mi připadá docela ranec.
asd1

To bývá "lektor" který vyúčtuje 5k za 45 minut přednášku, takhle obejde školu a má vyděláno. Škole zůstane zbytek.

Něco jak SMS soutěže koruna za zprávu, dvě jednoduché otázky - když to pošle 100k lidí tak máš 100k a cena třeba za dvacku...

A většina lidí 300 škole ještě dá jakože to ještě přežijou, když je to povinné... Metody šmejdů.

Přednášku o drogách běžně dělaj policajti v rámci prevence. Pro školu zdarma, platí to zřizovatel policie a mají to jako pracovní náplň.

tm
Spíš bych se zeptal, či je to kamarád ten drogista. Neplatil bych stejně jako ty zvířata. Zvire si adoptuji velmi rad individuálně. Ani lyžák není povinný, pač se hradí. Plavání je povinné, proto je zdarma.
Tak zvířata byly taky, ale pár korun a člověk to tak nějak bere, že jako příspěvek. Ale besídka za 300 je těžký vývar...

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, napište paní učitelce, že jí děkujete za nabídku/deal, o kterou nemáte zájem a že Váš syn si už umí drogy obstarat sám a levněji (zabojujte proti ní humorem). Zdravím!

k2

Myslite si, ze v tomto pripade (reseni "problemu" skola vs. zak/rodic) je humor na miste?

ben®

k2 - budiž, takže tomu budu říkat výsměch a odsudek.

k2

A myslite si, ze vysmech a odsudek je v situaci "oficialni komunikace/stiznost" s instituci (skolou) na miste?

ben®

k2 - ano, člověk si uleví, dá najevo nadhled a je to také mocná zbraň proti hlouposti a nešvarům. Ovšem, je zde nebezpečí, že by to paní učitelka nebyla schopna pochopit a udělalo by jí to v hlavě zmatek (což by, jako vedlejší efekt, také bylo hezké).

k2

Opravdu uleva takovymto zpusobem a nadhled patri do oficialniho jednani s instituci? Tohle totiz uz dost presahuje pouhe si "dopisovani" s ucitelkou. Nebude pak (vedlejsi) efekt ten, ze takovato "humorna vsuvka" nebude brana jako oficialni zadost/stiznost, kterou se ma nekdo zabyvat? Zmatek pak nebude v hlave ucitelky, ale v tom, jestli se resi nejaka oficialni zalezitost, nebo si rodic jen korespondencne brousi svuj odzbrojujici ostrovtip?

ben®

k2 - nějak si nerozumíme nebo jste nepochopil psaný text. Já jsem vůbec nepsal o oficiální stížnosti nebo o oficiálním jednaní s institucí (to vše tazatelka řeší a už to zřejmě proběhlo - a bez výsledku). Psal jsem o možné komunikaci maminky žáka s učitelkou, nic víc jsem tím nemyslel.

k2

To si asi opravdu nerozumime, protoze si uplne nedokazu predstavit, jak by jakakoliv komunikace s ucitelkou nebyla komunikaci oficialni...

ben®

k2 - já ano.

halamus

Napište učitelce, že na besídku o drogách stačí tři věty:
Drogy jsou zlo.
Nikdy neber drogy. Nikomu, ani když jsi celník.

Že by škola dala vydělat nějaké spřízněné duši?

V zaměstnání jsme před pár měsíci měli přednášku o drogách, během pracovní doby, nic jsme neplatili, bylo to úplně stejně, jako při školechích, jde to k tíži zaměstnavatele.
Vyjmenovány byly jen některé drogy a skupiny drog, tak jsem v diskusi připomenul, že mezi drogy patří i nikotin, přičemž kuřárny a automaty na cigarety jsou v areálu firmy, všeoberně tolerovaný a hojně užívaný kofein a někteří mezi drogy řadí i cukr.

perditax
hodnocení

0x
Optala bych se skolniho vychovneho poradce, jak mam v tomto pripade postupovat. Zda ma skola volne prostredky ve fondu SRPS pro obdobne socialni pripady asocialniho chovani poskytovatele vzdelani.

bear
hodnocení

0x

Probírali jste to jako rodiče na sdružení loni v 8. třídě?

hodnocení

0x
Nechápu, proč toto základní důležité téma není hrazeno státem/obcí. To přece nemůže být nějakým nadstandardem. To bych raději z osnov vyhodil třeba kůstky ucha kladívko, kovadlinku a třmínek (Boha jeho, všichni to známe z paměti, ale k čemu nám to kdy bylo?).
Za 300 tam asi nafasují nějaké vzorky, ne?
k2

A jaka je souvislost mezi vynechanim nejakeho uciva z osnov a ne/placenim prednasky?

Takovou, že výuka o drogách a závislostech má být v dostatečné kvalitě součástí osnov a bezplatná, stejně jako třeba finanční gramotnost. Je důležitějśí, než spousta "zdarma" vyučovaných témat, které většina lidí v životě neupotřebí.
k2

Ale to, ze nejaka vyuka je/neni zdarma neni problem obsahu osnov, ale skoly. Jak uz zde zaznelo, tak i takto specializovana vyuka/prednaska muze byt zdarma, pokud si to skola zaridi. Tezko si myslet, ze ten samy vyucujici, co vypravi zdarma (v ramci sveho platu) o kovadlince a trminku bude v ramci jinych osnov v dostatecne kvalite fundovane prednaset o drogach.

Zakladni skolu zrizuje obec, ktera do ni nasledne "zvoli" reditele. Je treba se pak ptat prave reditele ci zrizovatele, proc "neumi" takovato temata prednaset "zdarma", popripade se v tichosti vyjadrit volebnim aktem pri volbach obecniho zastupitelstva...

vili
Fascinuje mě, že jste se nesetkal s kovadlinkou, třmínkem a kladívkem. To je stejné jako výkřiky o minimální prospěšnosti tajů matematiky, když všeobecně všichni víme, že populace neumí ani počty. Když jsem byl nemocný s ušima, tak jsem si aspoň nepřipadal jak nevzdělaný doplňsisámvhodnéslovo, ale věděl jsem aspoň přibližně, co mi ten doktor říkal. A tak je to se vším. Všeobecná znalost je u většiny lidí tristní. Pak se divíme, že je mezi námi tolik negramotů.
Jinak drogové a jiné závislosti mi škola osvětlila dostatečně, takže ani v tomto směru jsem netrpěl.

mll
hodnocení

0x

Je-li to povinné, musí to zaplatit škola. Pokud nemá vlastní odborníky a musí si zvát externí, tak je musí zaplatit úplně stejně jako ty vlastní.

Za nás se vybíralo na toaleťák, pak když vyhořela fabrika na Harmasán, tak se vybíral radši přímo ten toaleťák (na druhém stupni, to už bylo po revoluci, se to řešilo tak, že mýdlo, ručník, toaleťák a několik dalších věcí musel mít každý povinně u sebe a kontrolovalo se to a dávaly se za to i poznámky, že žák chodí nepřipravený).

V tomhle byla asi nejkorektnější průmyslovka, dostali jsme všechny učebnice i sešity od školy. Kdo si podal žádost, že je socka, ten neplatil ani lyžák.

Máme vzdělání zadarmo podobně jako lékaře a nějaké další věci, ale ono to ve výsledku neni zadarmo. Jen co je moc, to je moc.

Asi je potřeba občas říct ne. Sice se to propíše do kádrového posudku, vašeho i synova, ale co naděláte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]