Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dávka státní sociální pomoci - superdávka

Od: indu

21.12.2025 jsem na jenda.mpsv.cz/... podal žádost o dávku státní sociální pomoci - superdávka a doposud nebylo o tom nic rozhodnuté a je to ve stavu zpracovává se. Nejde mi o to jestli mi tuto dávku přiznají nebo ne, ale jestli je to v pořádku, že ani po téměř 4 měsících to nebylo zpracované a rozhodnuté. Proč to tak dlouho trvá a kdy je možné očekávat, že se to zpracuje a něco se rozhodne? Jste někdo v podobné situaci, že také stále čekáte na zpracování této dávky a nebo už někteří to máte zpracované a rozhodnuté?

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Termín spuštění superdávky byl přesunut na polovinu roku 2026, protože nestíhají. Vy si sice něco pohodlně naklikáte do Jendy, ovšem do jen částečně funkčního nového systému ty nesmysly často pologramotných klientů klofou úřednice, které ovšem chybně podané žádosti a dokumenty musí nyní s neznámými klienty vykomunikovávat mnohem zdlouhavěji (často drahým doporučeným dopisem), než tomu bylo při osobní návštěvě známých klientů. Reálně to funguje tak, že kdo bral dávky před zavedením superdávek, tak mu prostě běží dál, i když už na ně třeba nemá nárok a stát tak přichází o peníze. Nemá se o tom mluvit, zřejmě je Jurečka stále chráněn, oproti třeba obdobnému průšvihu s digitalizací stavebního řízení, který se pěkně nafouknul.
Pouze nové nároky se řeší přednostně, aby byli lidé zticha a aby se ten průšvih neprovalil.
mpsv.gov.cz/...
" Pokud jste měli nárok na některou z rušených dávek za září, budeme vám ji vyplácet v aktuální výši do konce roku 2025. V případě, že si podáte žádost o superdávku kdykoliv mezi 1. říjnem a 31. prosincem 2025, bude vám výplata stávajících dávek prodloužena až do července 2026 a od srpna na ni naváže výplata přiznané superdávky. Pokud o superdávku v přechodném období nepožádáte, výplata stávajících dávek vám skončí 31. prosince 2025."
indu
hodnocení

"bude vám výplata stávajících dávek prodloužena až do července 2026" Takže to bylo prodloužené až do července 2026? Pokud se nepletu tak to původně mělo být do dubna 2026.

indu
hodnocení

"s neznámými klienty vykomunikovávat mnohem zdlouhavěji (často drahým doporučeným dopisem)" Proč zrovna drahým doporučeným dopisem když tam mají k dispozici e-mail a telefonní číslo žadatele?

Elektronicky lze komunikovat pouze datovkou. U emailu nemají jak ověřovat totožnost, potvrzení o odeslání, přečtení apod., a u smluv/žádosti atd mohou mít problém s ověřením podpisu. To samé platí pro hovory a SMS. Nějaké malé drobnosti či úpravy lze vyřešit, ale něco většího už je nereálné kvůli ověření a hlavně by museli úplně každý hovor nahrávat což je nereálné u nich.
indu
hodnocení

siley: Pokud se přihlásím do Jendy tak tam vidím uvedené mj.

"Pokud od vás budeme potřebovat dodatečné dokumenty nebo vaši žádost zpracujeme, dáme vám vědět.

Upozornění pošleme na E‑mail:

Telefon: +420

Dopis pošleme na korespondenční adresu"

V minulosti mi dopisy od ÚP chodily jako obyčejný (ne doporučený) dopis. Jinak pro elektronickou komunikaci s úřady neslouží pouze datovka, ale je možnost komunikace i po přihlášení se přes identitu občana.

111®
hodnocení

3x

Normální stav. Já podával v říjnu a vyřízeno v březnu.

indu
hodnocení

Pokud to u tebe trvalo až 5 měsíců tak ja bych měl na to mít čas asi minimálně ještě měsíc.

hodnocení

1x

Toť prosté. Minulá vláda to nedořešila, v rozdělaném zákonu byla řada nesmyslů (podobně, jako ve stavebním zákonu), takže se to teď musí celé předělat. A to vyžaduje čas.

2024

Ten stavební zákon není dobrý příklad...

Nebylo spousta věcích dořešeno, to je pravda.

Ale tato vláda připravila nový stavební zákon, který je ještě daleko horší.

Ještě si užijeme.

@2024 a co teprve JMHZ.

2024
@inzinyrka: Já jsem naštěstí OSVČ. Když jsem ale viděl kolegy zaměstnance co musí vyplňovat za krávoviny, tak bych dal někomu přes kušňu.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, protože je tam nyní za ministra pan Juchelka a nějak se to celé zadrhlo (neměl to předem asi ani připravené). Ovšem, ono to nebylo dříve o moc lepší a čekalo se dlouho také (no, a nyní to bude ještě déle, vždyť jde jen o lidi ). Vydržte! Zdravím!

indu
hodnocení

"Vydržte! Zdravím!" No ono mi asi nic jiného nezbývá než vydržet a snad se někdy dočkám.

111®

a penízky chodí nebo ne?

indu
hodnocení

111: Prozatím v dubnu mi penízky ještě přišly. Jak to bude dál to nevím.

ben®
indu - dočkáte se. Nyní to má v rukou na pozici ministra konečně kompetentní osoba .

tm
hodnocení

0x
Čekám od listopadu. Prodloužil se termín, takže se zvolnilo tempo

tm
hodnocení

0x
Zrovna včera říkali, že se budou dávky na bydlení značně osekávat - kdo bude mít příjem nad 8800 měsíčně, tak prý smolík. Tzn. vypadnou z tohoto podivného systému třeba důchodci. Je to zlé, ale když hlavně tito lidé vzpomínají, jak dříve bylo lépe, tak určitě pochopí, že se holt z 3+1 budou muset přestěhovat do garsonky jako tomu bylo v dobách minulých. Tím by se částečně vyřešil problém bydlení.
lll
Tady popsáno podrobně
novinky.cz/...
Abych řekl pravdu, jestli má někdo příjem 9000Kč, tak co z toho asi tak může poplatit? Nájem+poplatky asi těžko, to politici těžce nedomysleli.
mll

Tedy něco jako obdoba dřívějších nadměrných metrů. Ty se prý dosud platí v obecních bytech. Jedna pani povídala (ale je to pani, která si často a dost vymýšlí), že když se jim odstěhovaly dcery, tak museli platit nadměrné metry. Bydleli ve služebním bytě, manžel dělal školníka a ten služební byt byl obecní.

Zase při příjmu 90 tisíc snad nemůže být problém uplatit byt, i větší než 3+1. Jo 8800 (slovy osm tisíc osm set) to by byla jiná, to jsem si říkal, že takový malý příjem snad nikdo mít nemůže, takže asi vypadla nula.

indu
hodnocení

lll: Bohužel někomu se musí ubrat tak aby bylo dost na přehnaně vysoké platy politiků a na financování kdejakých kravin které nám nařizuje EU. Nejjednodušší je ubrat těm kdo mají nejméně tj. důchodcům, protože ti se v tom až tolik nevyznají a nebudou se proti tomu tolik bouřit. Oni politici to velmi dobře domysleli, ale pouze v jejích prospěch tak aby na tom neutrpěli oni.

Ono to s těmi důchodci není tak snadné. I kdyby se přestěhovat chtěli, tak malých levných garsonek nazbyt není, je načný převis poptávky. To nemluvím o tom, že pro starého člověka je jeho byt a lidé kolem často to jediné, co má a co ho drží při životě.
tm
Duchodci rozhodně nemají nejméně. Když vezmu jeden průměrný důchod cca 21 tisíc čistého, tak mi ukažte, která rodina s malými dětmi má 21 čistého na hlavu. Ano jsou, ale je jich rozhodně méně než důchodců s 21 čistého na hlavu. A to nemluvím o zcela jiných výdajích těchto skupin. Jako mezi námi, kdo ma nizky důchod? Bud ten, kdo neodvadel daně, kdo se valel doma nebo byl cely zivot nekde zasity. V rodine mame i pripady typu delnik nebo prodavačka a i ta ptodacacka ma duchod uz 19 tisic. Prostě není možné, aby stát platil komukoliv, kdo je sám, byt 3+1. Až do tohoto někdo řízne, nájmy půjdou dolů. A malých bytu se staví většina.
Pokud argumentujete průměrným důchodem 21 000 (sice je to jako s tím kuřetem, že když jeden sní celé kuře a druhý je hladem, tak průměrně snědli každý půl kuřete, ale budiž), tak podle AI je v ČR průměrný nájem za malý byt 17..19 tisíc bez energií. To vám pak asi moc nezbyde ani z těch 21 000. Jistě, můžete zase říkat, že jen flink nemá v důchodu vlastní byt. Oproti tomu ekonomové, když se řeší vysoké ceny bytů, zase tvrdí, že posedlost Čechů vlastním bydlením je úchylná, že na západě je mnohem rozšířenější nájemní bydlení.
Pofobně také můžeme tvrdit, že průměrná rodina má jedno dítě a dva průměrné platy, tedy cca 30 000 na hlavu (krom 3 let mateřské). Toliko k těm průměrům.
tm
No jo, jenže zatímco u mezd je medián asi o třetinu nižší než průměr, u důchodu je median nižší asi o 10 procent než průměr. Tzn. Že většina důchodců má těch 20 tisíc a samozřejmě, kdo normálně pracoval, má důchod 23 nebo 25 tisíc. Která rodina má i těch 20 na osobu a taky musí zaplatit ten nájem, že... navíc výdaje dětí jsou zcela jistě vyšší než výdaje důchodců. Duchodci si mohli nešetřit, dítě těžko.
indu
hodnocení

tm: "Duchodci rozhodně nemají nejméně. Když vezmu jeden průměrný důchod cca 21 tisíc čistého" Nemůžes se na to dívat z pohledu co se někde píše nebo mluví. Je třeba se na to dívat jaká je skutečná realita. Ne každý důchodce byl v minulosti poslancem, ministrem, ředitelem nebo měl zaměstnání s vysokým výdělkem atp. a tak nějaký průměrný důchod nejde vztahovat na všechny důchodce. Jsou i důchodci kteří nemají důchod ani 15 000 Kč a i takové je třeba brát v úvahu a neignorovat je. Ty jsi asi příliš mladý na to aby jsi věděl jaké byly kdysi před 30 a více léty platy ze kterých se nyní vypočítavají důchody.

"Prostě není možné, aby stát platil komukoliv, kdo je sám, byt 3+1." Nikde se tu nediskutuje o tom, že by stát měl platit komukoliv kdo je sám. Ty těm lidém byt 3+1 závidíš a nebo by jsi je chtěl vystěhovat někde pod most mezi bezdomovce? Každý by měl mít právo bydlet v bytě jakém chce a nějaký tm by jim neměl určovat v jakém bytě má kdo bydlet. Nejde o to aby stát každému doplácel formou nějakých dávek na nájemné jakéhokoliv bytu, ale pouze na nějaké rozumné přežití a pokud někdo chce žít lépe nebo v luxusu tak ať si na to sežene peníze kde chce a nepožaduje je od státu.

tm
Proto jsem psal výše příklad z rodiny - delnik 22 tisíc, prodavačka 18. Průměr je průměr a median je medián. A co se týče poslanců - pokud se do toho vůbec počítají (třeba dobprumerné mzdy nikoliv), tak kolik udělají stovky poslanců mezi 3 miliony důchodců? Nezlobte se na mě, ale nízké důchody má buď totální lempl, člověk co žil na pracáku nebo zloděj podnikatel/osvč. 90 procent důchodu bude mezi 18 a 24 tisíci. A jak pisi, ma to i prodavačka, co "dřela" v jednotě. Samozřejmě teď neřešíme jednotky procent postižených atd., ti ti ale mají zase kompenzované jinak.
indu
hodnocení

tm: "Nezlobte se na mě, ale nízké důchody má buď totální lempl, člověk co žil na pracáku nebo zloděj podnikatel/osvč." Tak napsat takovou kravinu to bez zlobení se na tebe ani nejde. Tak ti co pracovali před nějakými 30 léty a více a v době kdy v ČSSR podnikat nebylo možné a žádné pracáky nebyly a pracovalo se za peníze za které by se asi nikdo v současnosti ani neobtěžoval ráno vstávat a jít do práce jsou podle tebe sami lemplové? Takoví ještě zcela daleko nevymřeli a jejích důchody se jim nyní počítají podle toho kolik tehdy vydělávali. Nevyjadřuj se o něčem o čem vůbec nic nevíš.

@indu promiňte, ale víte něco o výpočtu důchodů? Slyšel jste o přepočítacích koeficientech? Mzdy v průběhu času kontinuálně rostou a nelze srovnávat současné výplaty s výplatami z 90. let nebo dokonce z doby minulého režimu, kdy byly jen v řádech nízkých tisíců korun. Například průměrná mzda v roce 2025 činí 49 402 Kč, v roce 1994 ale byla jen 5 817 Kč. Aby ke znehodnocování výdělků z doby před mnoha lety nedocházelo, byly zavedeny takzvané přepočítací koeficienty. Tyto koeficienty se stanovují podle údajů o aktuální průměrné mzdě. Stanovuje se tedy koeficient nárůstu průměrné mzdy k předchozímu roku. A stejný koeficient se pak aplikuje na vyměřovací základy pro důchod uložené v databázi nárokových podkladů. Koeficient z roku 1994 byl 7,1007. To znamená, že např. mzda 5.800 x 12 (což je vyměřovací základ pro důchod za 1994) se při výpočtu důchodu násobí tímto koeficientem a pro výpočet důchodu se za rok 1994 započte roční výdělek 494 209 Kč.

aio
hodnocení

0x

Zatim to nájemníkům chodí, ale stěžovali si že to je hrozný a že jim stát chce osekat dávky. Řikali že snad budou muset začít makat. Ne na smlouvu ale na černo aby si udrželi životní úroveň. Ne nedělám si srandu je to fakt. Kdybyste viděli co jim všechno platíme z daní...

Závidim jim tu fůru volnýho času - jediná jejich práce je jít licitovat na sociálku, aby jim dávky nesebrali !

Manželka ty podvody na ÚP denně vidí a už to přestává dávat. Zjevně tu chybí orgán, který by to vážně kontroloval. Dělají se jen formální a prakticky předem nahlášené kontroly v bytě, které ale nesmí nic odhalit, přehlíží se, že dotyčný k dávkám načerno pracuje, nebo třeba že "samoživitelka" reálně žije s partnerem, který je živí. Kapitola sama o sobě jsou ID Rómů, jsou profláknuté lékařky, které jim zařídí ID, např. "na hlavu". Ovšem to by musela být téměř detektivní agentura s profitem z odhalených podvodů, to je nereálné, to je pro stát snažší veškerou administrativu zrušit a dávky rozhazovat vidlemi každýmu, kdo si řekne. To jsou vyšší stovky tisíc voličů.
aio

Přesně tak - úplně čumim kolik dostávají od pracáku za to že nepracujou... Spíš to sou prachy za to že nedělaj bordel.

Ano, v zásadě je to často kompenzace problémovým, aby byl od nich pokoj a lidem z nižšími platy, aby se neptali, proč jejich plat nestačí k přežití. Je to dost demotivační systém, protože pokud např. někdo ke mzdě bere od státu třeba 10 000, tak kdyby pracoval lépe, nebo si našel jiné místo, kde by bral o 10 000 víc, tak už od státu nedostane nic, víc se nadře, a přitom si přijde na stejné peníze. A prostor pro podvody je tam obrovský. Velkou roli tam hraje i takový ten psychologický efekt, že je něco "zadarmo". Asi jako když si lidé kupují něco jen proto, že jsou na to dotace. Nebo když v obchodě máslo za 50 Kč, nikdo ho nekupuje, ale když tam pak obchodník napíše: 60 Kč, sleva 10 %, nová cena 54 Kč, tak se o to někteří porvou.
aio

Bude to tak. Představte si kdyby jim to sebrali a řekli ať jdou makat že nic nedostanou. Fakt mě štve že já musim makat a kdyby mi vypadnul příjem tak mě nas.rou do ruky. A jim přispívaj na nájem, energie a živobytí. Kdo to má tyvo.e. Taky bych chtěl ID a příspěvek na život a přitom chodit na černo do práce když se mi zachce. Fakt je to mazec tohle.

@aio: Když bys to chtěl taky, proč to nejde? Neumíte to? Tak se to naučte, když to umí oni, tak to můžete umět i vy. Evidentně ti, o kterých nadáváte, umí něco, co vy neumíte, a vy jim prostě a jednoduše závidíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]