Nejste přihlášen/a.
Tuším že do 50 000 ročně to řešit nemusím, ale jak je to potom? Zároveň mě není úplně jasné, jaký typ příjmu to vlastně je - není to autorský honorář, ale prostě podíl reklam. Seznam finanční rady ohledně daní neposkytuje.
1x
Jelikož se jedná o soustavnou opakující se činnost, neplatí pro vás finanční limit pro "nedanění". Příjmy z reklamy se daní jako příjem z podnikání, tedy budete danit běžným způsobem - výdajovým paušálem 60/40. Do rozhodné částky se určite vlezete, tedy budete doplácet daň z příjmu a zdravotní pojištění.
Pro příklad: Z celkové částky 50.000 Kč ročně doplatíte 3.000 Kč daň z příjmu a 1.350 Kč zdravotní pojištění. Sociální pojištění se do překročení rozhodné částky neplatí (pokud se jedná o vedlejší činnost k zaměstnání).
Ale Seznam má u vyplácení možnost "nepodnikající fyzická osoba", což jsem u sebe označil já. Soustavné to přece být nemusí, záleží zda napíši článek, zda tam dají reklamu a zda něco vydělá.
0x
doplněno 13.04.26 11:35:
Počkáme si, až nám to celé zde tazatelka vysvětlí (třeba v rámci svého poděkování za rady).
Také píšu pro Médim a ŽL nemám. U fakturačních údaju je možnost "nepodnikající fyzická osoba", to jsem použil. Nevím totiž, jestli budu mít vždy čas na psaní, navíc zda tam reklama bude nebo ne ovlivňuje Seznam, nikoli já.
petrrr + petrr - a má to takto i tazatelka? Víte to jistě, že to takto má i ona? Jak Vy daníte tento příjem?
To nevím, ale předpokládám, že pokud bych měl mít ŽL, tak ona také. Nerozumím té možnosti nepodnikající FO, pokud je reklama automaticky podnikání, proč je tato možnost nabízena?
Vy podnikáte, tazatelka také. Zde ani neplatí nedaněný limit 50 tis.
@id: Ok, jenže jak definujete začátek? První měsíc to je nepravidelný příjem, takže od druhého...od třetího? Mohu se zeptat, kde berete jistotu, když ani na úřadě zjevně neví? Nebo takto - když teď přestanu, tak budu mít 3 výplaty, které jsem dostal za autorskou čínnost, za níž mi Seznam odvedl provizi z reklamy...
Začátek se dá definovat od té doby, co jste na Seznam Médium publikoval nějaký článek. Pokud publikujete s nějakou pravidelností víckrát než párkrát náhodně za rok, tak se nese znaky soustavnosti. A limit 50 000 Kč se na vás nevztahuje. Musíte to nahlásit jako opakující soustavnou činnost za účelem dosažení zisku.
@petrrr: Monetizace se zapíná po dosažení určité čtenosti těch článků. A té čtenosti se nedosáhne tím, že dvakrát za rok nepravidelně vypublikujete své články. Abyste nějakou čtenost měl, publikujete více či méně pravidelně. A už jsme u soustavné činnosti, která vám generuje zisk, který je více či méně pravidelný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.