Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak je to s podpurčí dobou při DPN. V roce 2025 jsem byl na DPN od od ledna 2025 7 měsícu nepřetržitě. Od srpna 2025 jsem pracoval bez DPN. Od 6.1. 2026 jsem bohužel opět DPN doposud. Přišel mi dopis od OSSZ, že mi bude končit podpurčí doba? Ale já přece nemarodím 380dní v kuse? Děkuji vřele za vysvětlení a jak tedy postupovat.
0x
V zásadě je podpůrčí doba 380 kal. dní. Ovšem nemůžete si myslet, že budete po nemoci týden nebo měsíc, dva pracovat, pak půjdete na neschopenku a znovu Vám poběží celých 380 dní podpůrčí doby. To by se stalo až po odpracování 190 kalendáčních dní při vzniku nové DPN. Pak teprve začíná běžet celá nová podpůrčí doba.
V případě, jako je Váš, kdy onemocníte znovu dříve než po těch 190 dnech práce, se postupuje při určení podpůrčí doby tak, že od počátku nové nemoci se jde 190 dnů zpět. Když tam nebude žádná neschopenka, náleží nových 380 dnů PD. Jakmile tam bude byť 1 den pracovní neschopnosti, jde se zpět o celých 380 dnů, sečtou se všechny dny trvání všech nemocí v těchto dnech a o ten součet se pokrátí nová podpůrčí doba. Pokud jste byl v předchozích 380 dnech, bráno od vzniku nové DPN, nemocen třeba 200 dní, činí Vaše nová podpůrčí doba jen 180 dní.
Tak praví zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb., § 25.
Můžete si požádat o prodloužení podpůrčí doby, to má ovšem taky svoje podmínky. Prodloužení může činit až 350 kal. dnů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.