Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Atopicky ekzem

Od: fads
Syn 9 let. Od 3.let pozorovana ruzne se projevujici vyrazka na kuzi. Diagnoza - atopik. Az ted v 9.letech rozbor krve od obvodni. Vysoke hodnoty ukazujici, ze ma nejakou alergii. Za mesic jdeme poprve na alergologii. Tak si rikam, zda ma vlastne nejaky smysl mazat mu kuzi mastmi s kortikoidy, pokud to vlastne neni nutne a vyrazka na kuzi treba vubec nema nic spolecneho s ekzemem? Co takhle zustat o promazavani kvuli hydrataci, ale nevalit do nej lecivo, ktere je vlastne dost mozna zbytecne?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Syn byl atopik od miminka, v mojí a ani manželově rodině to nikdo neměl. Tenkrát -koncem 80.let- nám doktorka předepisovala zinkovou mast, která se připravovala přímo v lékárně, moc toho na výběr nebylo.

Samozřejmě jsme se kortikoidům nevyhnuli, pokud se ekzém rozjel, zinková nepomohla, jedině mast s kortikoidy ho zklidnila.

Měl zakázanou hlavně čokoládu a citrusy, omezit sladké.. Snažila jsem se dávat to spodní oblečení, co přišlo do kontaktu s postiženými místy bavlněné, vše jsem žehlila, žádné aviváže, pěny do koupele, i nějaký prací prášek mi doporučila, název už si nevybavím..

Hodně mu pomáhalo moře, byl prakticky každý rok. V pubertě ekzém úplně zmizel, ani jedno z jeho dětí- 3 a 6 let ho naštěstí nemá.

Každý to má jinak, musíte to vypozorovat, co to rychle zklidní a pomůže, u nás to byly jedině kortikoidy, je to boj.

runner2
hodnocení

1x
Jsem od dětství také atopik i když teď v dospělosti potíže slabší než dříve. V minulosti, dětství + dospívání, mi lékaři psali jen kortikoidy. Atopický exem se nedá vyléčit, nekdy muze postizeni s vekem odeznit, coz se stalo na radu let u me sestry, ale ted se ji potize po letech vratily.
Kortikoidy by měly sloužit k zaléčení nejhoršího, ne na trvalé používání. Při částém používání hrozí návyk, přestane fungovat a je třeba silnější mast. Moje aktuální kožní llékařka mi kortikoidy napíše jen jako akutní pomoc. Co si u ní cením, že mě naučila se o kůži starat. Exemu jsem se nezbavil, u mě hraje roli stres, ale je třeba kůži hodně hydratovat, po každém koupání mazat. Na vás dotaz - pokud je to exem, pro akutní formu bych kortikoid použil, aby se ulevilo, zhojilo z nejhoršího. Dále už jen promazavat. Masti, které dělají dobře mě: Excipial, Dexeril, Eucerin ale i obyčejná čistá kosmetická vazelína. Je třeba zkoušet.Nepoužívat mýdlo, nemáčet často..
runner2
Jen ve zkratce doplním. Kortikoid exem nevyleci, měl by fungovat jen jako první pomoc.

hodnocení

0x

Nevím, proč kortikoidy mají tak strašnou pověst. Když se berou svévolně, pak chápu, že hormony nadledvinek dovedou udělat nepříjemné věci. Ale pod dohledem lékaře se do nechráněné kůže, poznamenané nějakým defektem, nedostane infekce a projevy tlumí. Jsem stará lupénkářka a z ní artritida a musím vám říci, že se s kortikoidy kamarádím cca 20 let. Bez nich by to fakt nešlo. Atopik může být několik let. Ve školce jsem měla několik dětí a někdo se z toho dostal, ale v lázních jsem s lupenicí potkala i atopikáře. Je to hnusné postižení. Chudáci, kdo ho mají. Ale přest je možnost zbavit se ho.

doplněno 11.04.26 07:58:

Je velký problém najít kožního, ale si myslím, že by nebylo od věci zkonzultovat nemoc s druhým lékařem. Se mnou lékaři ve špitále tápali a až přes kamaráda známého, patologa, jsem získala správnou diagnozu. Je to už hodně a hodně dávno. Dnes už jsou k diagnostikování mnohem spolehlivější metoty. Poslednímu, kterému bych věřila jsou příspívající na sítích, kteří potřebují zvýšit sledovanost.

fads
hodnocení

Dekuji za nazor - vlastne se ptam na to, zda je nutne do krve drapane a poskozene kůže tuto mast vtirat. Zda napomuze hojeni. Zatim se ten sileny stav lepší (to jsem nesmirne rada), ale nevim zda se lepší z toho důvodu, že: 1)mu kůži potírám kortikoidy. 2)mu kůži potírám hydratačním krémem (od stejné kožní Dr) nebo 3)vyhnuli jsme se již neznámému spouštěči alergie, který neznáme
Asi mě straší videa o tom, jak kortikoidy dokážou s kůží nadělat velkou paseku. Moje zkušenost za těch 6 let je taková, že nepomohl (ale ani nezhoršil!) právě to možná bude tím, že syn třeba vůbec atopik není. Kéž bychom brzy našli příčinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]