Nejste přihlášen/a.
Zemřel mi manžel. Protože mám jednu dceru, domnívala jsem se, že budeme dědit rovným dílem.
Měl jen úspory na účtu, já mám také svúj účet. Z jakého důvodu se při dědickém řízení se sečítají obě částky a z nich se vy-počítá různá výše dědictví. Já jsem zaplatila pohřeb i výdaje notáři, přesto mi připadne 1/3 dědické částky a dceři, která
se na výdajích nepodílela, připadnou 2/3. Asi je to tak správně, jenom bych to potřebovala vysvětlit. Děkuji
1x
Pokud nebyla závěť a neměli jste nějak upravené SJ, mělo by se postupovat tak, že by se sečetl váš společný majetek a rozdělil na poloviny. Jedna polovina by byla vaše, druhá by šla do dědictví, ve kterém byste se dělila s dcerou rovným dílem. Jako drobnou úpravu byste mohla uplatnit náklady na vypravení pohřbu. Právní vysvětlení najdete v občanském zákoníku § 1475 - 1720. Objasnění, proč to notář rozdělil jinak, by měl vysvětlit on. Notářský poplatek je vyměřeený každému dědici zvlášť. Dohodnout se ale můžete libovolně.
0x
Je třeba ptát se notáře. SJM se rozdělí napůl, svoji polovinu dostanete, zbylá polovina jde do dědického řízení, 50% náleží vám a 50% dceři. Pokud to notář dělá jinak, musí tam být nějaká skutečnost, která to odůvodňuje. Musí vám vysvětlit, z jakého důvodu se majetek dělí odlišným způsobem. To že jste platila výdaje s úmrtím nijak neovlivňuje dědické podíly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.