Nejste přihlášen/a.
Budeme dávat zvonit umíráček za zemřelého člena rodiny.Kolik se dává zvonícímu peněz za zazvonění .Děkuji vám za odpovědi.
1x
Dejte si záležet na stylu zvonění, resp. jeho rytmu - viz např. pohádka Dařbuján a Pandrhola. Pole-louky-dú vs šup tam s ním- šup tam sním. Toto ale zvoník musí znát, takže faux pax patrně nebude.
0x
Dobrý den, myslím si, že není nutno to přehánět a stovka či dvě nadělají u zvoníka stále (i při inflaci) radosti dost (případně se nenápadně optejte faráře na jeho názor i dle jeho znalosti osoby zvoníka). Zdravím!
doplněno 07.04.26 13:09:
gggggg - pokud to chcete mít u zvoníka dobré, tak plaťte hotově a odmítněte vystavení paragonu
.
doplněno 07.04.26 16:05:
gggggg - pokud by měl zvoník u sebe terminál, tak možno platit i kartou
.
0x
Vzpomínám - kdysi před lety se dávala zvoníkovi za ochotu padesátka, později stovka.
Dneska už zvoníci nejsou. Na OÚ zasunou CD s důstojným zvoněním a pustí to do ampliónu do obce. Dělají to na střídačku 2 členové zastupitelstva. Těm jsme nedali nic. Navíc to někdy lajdácky odbydou. Když zemřel jeden občan, párkrát cinkli a konec. Asi měli na práci něco důležitějšího. Nebylo to vůbec důstojné, spíš opravdu to "šup tam s ním..." Proto hodně lidí dát zvonit ani nechce. Dokonce u mnohých zesnulých se nenosí ani parte do domů, jak tomu bývalo zvykem. Časy se holt mění. Jaga.
babajaga: U nás v obci se kdysi zvonilo zemřelým, ale pouze na kostele. Obec u nás nikdy nezvonívala a amplióny které kdysi v obci byly už jsou hodně dlouho zrušené. Kdysi hodně dávno nějaký zvoník byl který chodíval do věže v kostele zvonit když bylo potřeba, ale někdy v 70 létech minulého století kdy se zvonění zmodernizovalo a udělalo se to motorem na elektřinu tak už zvoník nebyl potřebný a zvony při zvonění za zemřelé zapínal farář nebo někdo na faře nebo kostelník v kostele. Platilo se za to jednou společnou platbou za pohřeb. Zvonilo se se každý den od nahlášení rodinou úmrti člověka až do pohřbu. Když zemřel chlap tak se krátce zvonilo 3x a když zemřela žena tak 2x po sobě s krátkou přestávkou po každém zvonění. Nyní už asi 16 let co máme nového faráře se už zemřelým nezvoní každý den. Pouze 0,5 hodiny před pohřbem v kostele a pak při vynášení rakve z kostela. Byl to dobrý zvyk, ale bohužel některé zvyky pomalu zanikají a ruší se. Ani jsem nevěděl, že zvyk zvonění zemřelým se ještě někde dochoval a praktikuje až doposud. Že by se nosívalo parte do domů tak to u nás v obci takový zvyk nikdy nebyl, alespoň si na nic takového nevzpomínám. U nás se parte vždy vyvěšovalo na vývěskových tabulích a tak se to dělá i doposud.
U nás v Polabí se parte nosívalo po vesnici vždycky. Když mi v roce 1972 umřel taťka, bylo mi 17 let a oběhala jsem s tímto smutným poselstvím celou vesnici, dokonce i vzdálené samoty.
Později jsem se provdala a odstěhovala asi o 20 km dál. A i tady se parte pokaždé roznášelo. V říjnu 2024, když mi umřel manžel, také jsem parte sama roznesla. Syn mě toho chtěl ušetřit, prý to zařídí sám, ale říkala jsem, že tuto poslední službu manželovi ještě udělám.
Parte se u nás nosí běžně, ale poslední dobou tento zvyk ubývá. Obvykle je nejčastější důvod, že lidé "nemají peníze." Přitom to je to poslední, co mohou svému zesnulému ještě dát. Jaga.
: poslední dobou tento zvyk ubývá. Obvykle je nejčastější důvod, že lidé "nemají peníze."
Od rozšíření emailu mi tak chodí i parte.
: Přitom to je to poslední, co mohou svému zesnulému ještě dát.
Důležitější než zvonění je mše nebo obdobný obřad ve prospěch zemřelých.
babajaga: Je to asi jak kde. Každý kraj a region Česka má asi svoje vlastní zvyklosti které se můžou líšít. U nás v obci se parte vyvěšují na vývěskových tabulích v místech kde byl zemřelý známy a tam si to každý může přečíst. Někteří dávají i oznámení do novin. Kromě toho rodiná zemřelého obtelefonuje nebo osobně příjde oznámit veškeré rodině a známým se kterou mají nebo zemřelý měl kontakt úmrti člena rodiny a termín pohřbu. Pokud je piohřeb z kostela tak to ještě v kostzele oznámí i farář.
tm: "peněz mají lidé jak nikdy." Měl by ses na to dívat celkově a ne pouze podle toho jak je to u tebe. Jsou takoví co mají peněz dostatek nebo i přebytek, ale je i dost takovbých co počítají každou korunu aby jim stačilo dost peněz na různé nutné výdaje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.