Nejste přihlášen/a.
Přeji pěkný den, chci se zeptat. Tatínek byl 10 dní v nemocnici. Minulou neděli byl propuštěn. Ještě když byl v nemocnici, lékařka mi řekla, že nezvládne být doma sám a mám promyslet jaké mám možnosti - zůstat s ním doma (možnost dlouhodobé ošetřovačky až 90 dní), LDN,... Samozřejmě jsem souhlasila s tím, že budu s tátou doma. Tátova praktická lékařka mi dala ošetřovačku na 9 dní. Ptala jsem se jak to je s tou dlouhou ošetřovačkou, kterou mi doporučila lékařka z nemocnice. Říkala, že to ještě nikomu nezařizovala, měla snad tři lidi, kteří se chtěli starat o rodiče, ale nesplňovali podmínku - pobyt v nemocnici, což my splňujeme. Teď jsem hledala na internetu a dočetla jsem se: Žádost o dávku lze podat do 8 dnů po dni propuštění ošetřované osoby z hospitalizace. Což by v našem případě mělo být nejpozději 30.3. Jenže mě ta devítidenní ošetřovačka běží od 23.3. a doktorka mi řekla, abych jí zavolala až bude končit, to je 31.3. Mám obavu, že když budu volat až toho 31.3., že už to nepůjde zařídit a táta na tom není tak, aby byl celý den doma sám. Potřebuje doprovodit na záchod, umývám ho, píchám mu 2x denně injekci atd. Poradíte někdo jak postupovat? Zavolat praktické lékařce raději už v pondělí? Nikdy jsem se s tím nesetkala. Budu ráda za jakoukoliv radu.
0x
Dlouhodobé ošetřovné byla od začátku dávka, jejíž přiznání bylo komplikováno mnoha podmínkami. Tato dávka je proto tak zřídka využívaná, že s ní praktičtí lékaři nemají zkušenosti.
Doporučila bych Vám, abyste se v pondělí dohodla s lékařkou Vašeho otce, aby Vám ošetřovné ukončila nedělí a pondělkem vystavila dlouhodobé ošetřovné.
Můžete se zkusit poradit i na tel. čísle 800 050 248, což je call centrum na ČSSZ. Netuším totiž, jestli přiznání ošetřovného nevylučuje pozdější přiznání dlouhodobého ošetřovného, to by bylo dobré zjistit. Teoreticky snad ne, ale lékaři právě z neznalosti takových věcí dokážou přiznání dávky hodně zkomplikovat.
Děkuji, to číslo na ČSSZ už mám zaznamenané a budu tam v pondělí volat. Pochybuji, že je na lince někdo o víkendu. Jsem v takové situaci a bohužel mě nenapadlo pátrat, měla jsem dost práce s tátou, podávání léků, učila jsem se píchat injekci, vozila jsem tátu po lékařích, běhala jsem do lékárny a dnes jsem hledala informace a jsem z toho nervózní. Už přemýšlím i o ukončení pracovního poměru dohodou, kdyby nebyla jiná možnost a to ještě jestli by mě zaměstnavatel nechal takhle na rychlo odejít...
Odhadujete správně, že na call centru ČSSZ o víkendu nikdo není.
Provozní doba:
Praktická lékařka Vašeho tatínka by Vám mohla vyjít vstříc, už jenom proto, že Vám "nabídla"nesprávnou dávku nemocenského pojištění (ošetřovné), a musela vědět, že Vám všechno zkomplikuje a že Vaše dlouhodobé ošetřovné jenom oddaluje. Snad té získané oddechové doby využila k nastudování toho, jak se zadává dlouhodobé ošetřovné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.