Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění pronajímatele bytu

Od: pojisteni

Dobrý den,

pronajímám družstevní byt. Jaké pojištění pořídit pro případ krytí že by se nájemníkovi v bytě něco stalo v důsledku závad mého vybavení? Napadá mě třřeba úraz elektrickým proudem z důvodu závady na mém sporáku, nebo požár v důsledku elektroinstalace.Našel jsem pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti, sice majitelem bytu je družstvo ale to je asi to co hledám... Máte prosím nějaká doporučení?

Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lubom
hodnocení

2x

Pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti je přesně ono, sám bych to hledal stejně. Jako držitel družstevního bytu za ty škody ručíte vy, i když vlastník je technicky družstvo, takže to máte správně odhadnuté. Kde se to ale může lišit, je jak moc podrobně to jednotlivé pojišťovny řeší v podmínkách. Někde je to zahrnuté v pojištění domácnosti, jinde je to samostatné krytí. Doporučil bych si projít víc nabídek najednou, třeba přes srovnávač pojiště/..., ušetří to hodně času a vidíte rozdíly přímo vedle sebe. Ještě bych zkusil zjistit, co kryje družstvo ze svého pojištění, protože někdy se rozsahy překrývají a někdy naopak nikdo nic nekryje, a to je ta horší varianta.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, vlastníkem bytu je družstvo, tak to asi ono nebude. Já bych doporučil toto vůbec neřešit (sám jsem to při pronajímání svých nemovitostí nikdy neřešil) - buď je byt obecně v pořádku, aby mohl být pronajímán nebo není a potom ho nepronajímejte, dokud závady neodstraníte. Případnou škodní událost (která zřejmě ani nenastane) řešte případně s nájemcem (např. dotazem, jak k tomu došlo, zda byl pojištěn on, zda se nechoval neodpovědně či nebezpečně apod.) nebo odporem proti nařčení u soudu, pokud by to došlo tak daleko a nájemce Vás zažaloval. Ovšem, jinak doporučuji hlavně klid, ale byt/majetek v něm si pojistit můžete. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]