Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úroky na sporicim účtu

Od: smack
Ahoj jak aktuálně máte potěšené finance a větší obnosy peněz .. 1 mil a více.. máte ňák poskládané spořicí účty a různě po bankách rozložené protože banka pojistit pouze 2,5 mil. Nebo to automaticky zažité do neceho jako Volarik capital nebo automat nějaké akcie? Diky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Pokud nechcete investovat -má to své rizika,využijte banky,které dávají na spoř. účtě 4%.Např. Raiffka,založíte 2 BÚ a máte to 2x po půl milionu.Podmínka provést 10 x platbu kartou v měsíci.Podobně mBank,ale to si najdete v porovnání účtů.Banka ručí do ekvivalentu 100000 eur,to je asi 2430000 Kč,proto peníze rozložte do vícero bank.

smack
hodnocení

Ano mBank dává hodně a partners bank. Potom max banka ale má problémový aplikace tak ty raději ne. A mají daleko menší podmínky než píšeš a vetai strop jakoby, ale díky. Myslel jsem něco podobného aporicimu účtu co mám hned po ruce je to velmi malé riziko a dává to víc procent možná u air bank investice?
mate59
Air Bank má investování do banky od 100 000 Kč s vázaností na 2 roky s pevným úrokem 4,7%.Úrok vyplácí měsíčně s odvedenou srážkovou daní a investici může po roku ukončit a vše vyplatit.Nejsou tam žádné poplatky.

hodnocení

1x
Pouze akcie a 5-10% dluhopisy pro případ potřeby. Jakékoliv investice přes prostředníky, banky nebo ten volarik jsou zatížené poplatky a výnos je omezený. Na takové investice bych si dával pozor, hlavně korporátní dluhopisy či ten volarik. Tři procenta vstupní poplatek, až 30% za předčasný výběr a žádná garance s omezeným výnosem. Je to hazard. Riziko představují i spořicí účty, viz tříletá inflace 35% za minulé vlády a i nyní půjde inflace nahoru, pokud ČNB nepodrží korunu. Takže pokud investovat, tak s delším časovým horizontem, rozhodně sám přes brokera a pro začátečníky stačí jedno jediné ETF na celý svět nebo čistě US.
smack
hodnocení

Takže nakoupit přes J&T akcie třeba zbrojaře a držet? Možná Bitcoin teď půjde a zlato a stříbro protože to padlo. Nwm kde jinde bych nakoupil. A na či jiného bez rizika protože třeba u xtb tam držíš otevřenou pozici a platíš za každou noc, teď myslím že lze nakupovat i přes airbank
Jak říkám, jakékoliv investice přes banky nebo fondy vám sežerou poplatky. Jediné řešení jak toto obejít je založit účet přímo u brokera. U nás nejlevnější s přímým přístupem na burzu je Fio banka e-broker. XTB je polská, ale také tam mám část aktiv. Není pravda, že swapove body se počítají přes noc u akcií, to je jenom u CFD akcií na páku. Musíte kupovat pouze akcie, bez přídavku CFD. Zlato či bitcoin komentovat nebudu, to není investice, jen nálada trhu. Jo, nějaké bitcoinove ETF mám, čistě na spekulaci. Zlato roste a padá dle toho kam jde ropa nebo dolar. Dolar nyní posiluje a proto zlato padá. Dlouhodobě zlato nee, případně akcie těžařů zlata, ale když půjde zlato dolů, půjdou dolů i akcie těžařů. Zbrojovkám se nyní daří, ale také to nebude trvat věčně, dá se na tom svézt, ale myslím že ta největší vlna už je pryč. Pokud by měla skončit válka, zisky půjdou dolů. Já jedu vesměs technologické akcie, největší podíl v portfoliu. U nás nic nemám, jen tabák mi zůstal a ten už asi nechám na dividendy. České dividendové akcie jen přes českého brokera, daň 15%. XTB zdani české dividendy jednou tolik. US akcie lze i přes XTB, s nimi mají smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Tuším že teď mají nějakou akci tuším tisícovku za doporučení, takže bych mohl poslat kód. Odměna je pro oba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]