Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit od nějaké/ho/ účetní. Mám firmu s.r.o. a využívám dva soukromé automobily a to jak na služební cesty, tak na montáže a nyní dojíždíme denně do 40 km vzdáleného města do naší prodejny/pronájem. Potřebovala bych poradit jak náklady spojené s cestováním / benzín, cestovní výlohy../ mohu uplatnit v účetnictví, naše účetní mi v tom zatím neporadila.Prý by jsme museli platit silniční daň. Jdou napsat nějaké cesťáky nebo něco podobného? Měsíčně tak dáme za benzín 8000,- Kč a v účetnictví se nám to jako náklad vůbec nepromítne, takže to vlastně platíme ze svých peněz. Může mi někdo poradit?
Jestliže auto je ve Vašem osobním vlastnictví, tak uděláte cesťák, účetní dáte kopii technického průkazu, ta na ty dny zaplatí silniční daň a cesťák+ silniční daň dá do nákladů. Bez silniční daně to nejde.
Mařenko. Ten, kdo Ti za tuhle odpověď dal body, nechť jde za roh. a tam si dá pořádnou facku . Tohle neplatí u podnikatele
Mě tam zmátlo to soukromé automobily. Brala jsem to podle toho, jak píšeme cesťák my, zaměstnanci.
Děkuji za Vaši odpověď. Silniční daň lze zaplatit jen na dny na které je vypsán cesťák? Já myslela, že se musí platit celoroční.
Děkuji Holá
Snížení sazby daně
Pokud je poplatníkem zaměstnavatel, který vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu, činí sazba daně 25 Kč za každý den použití osobního automobilu, je-li to pro zaměstnavatele výhodnější.
finance.cz/...
V první řadě vyměňte účetní . Auto a podnikání - to je skoro základní věc, kterou musí znát
. Jestli se neorientuje v tomto, tak jak je schopna zaúčtovat složitější případy
. Jak píše Cyril. Vložit auto do majetku firmy a mít tak možnost uplatnit odpisy na auto, veškerou režii spojenou s autem , samozřejmě i benzin (nafta). Při množství benzínu, který projedete, se Vám přeci musí peníze na silniční daň vrátit z DPH za poh.hmoty
. Silniční daň platíte za celý rok. Jsou tam určité vyjímky, ale ty se na Vás nevztahují .
danahol48. Nezlobte se na mě, ale ani se Vašim špatným zkušenostem nedivím . Nerozumíte tomu a tak mohlo dojít k nedopatření, Tím, že nemáte auto ve firmě, tak přicházíte ročně o dost velké peníze. Ať již vysokými daněmi, tak nizkou vratkou na DPH (jen na benzínu Vám to dělá cca 8.000 Kč za rok, o které příjdete). Nechte si celou problematiku vysvětlit od někoho, kdo tomu rozumí a uvidíte, že na auto v majetku firmy změníte názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.