Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik cm měří stokoruna

Od: seba

Kamarádka mi kupovala na nádraží jízdní řád a vrátila mi divnou stokorunu, zdá se mi krátká a ten vrchní lesklý proužek je mírně odchlíplý, až se na něm zadrhne prst,řekla jsem jí to hned a ona se urazila a odešla.Nejde o nic/moc, ale co když půjdu do banky vyměnit a oni, mě v případě nepravosti pošlou na policii.To bych nechtěla.

doplněno 22.03.26 20:42:

Ten metalový proužek je odchlíplý, dá se nehtem strhnout, ta tolerance rozměru je překvapující.

Pro ltz nemám doma, jinak bych to nepsala.

Kolik cm měří stokoruna

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ltz
hodnocení

5x
Tak ji porovnejte s normální, nepoškozenou stokorunou.

hodnocení

3x

To je teda "kámoška.":-D Vše potřebné najdeš na webu ČNB.

hodnocení

3x

To si děláte srandu?
cnb.cz/...

rozměry 140 x 69 mm s tolerancí ± 1,5 mm, šířka kuponu 36 mm

(pozdě)

seba
hodnocení

Nedělám, jít na stránky čnb mě nenapadlo,šla jsem na jiné info

halamus
hodnocení

3x

Je to stokoruna s úzkým, nebo se širokým proužkem? Odchlíplý proužek byl problém "starých"100 Kč bankovek, těch s úzkým proužkem, pokud byly dlouho v oběhu. Žádná bankovka s úzkým proužkem už neplatí, mění je ČNB, zda je nyní mění i komerční banky, nevím.
Doplněno: z fotky je zřejmé, že jde o bankovku s širokým proužkem

Standardně poškozené bankovky musí obchod přijmout, standardně i nestandardně poškozené bankovky vám vymění jakákoliv banka.
cnb.cz/...

Zda jde o bankovku pravou nebo falešnou se dá zjistit i laicky, Tak kvalitní padělky našch bankovek, aby je laik při podrobnějším zkoumání nerozeznal od pravých bankovek, se u nás nevyskytují. Krom toho, častěji se padělají bankovky vyšších nominálních hodnot, 500 Kč a výše.

seba
hodnocení

Děkuji, jako jeden z mála věcné psaní.Mně se zdá bankovka malá s porovnáním s pětistovkou, kterou jsem mohla přirovnat, jinak stovku nemám a pak ta závada na tom kovovém pásku je divná, jdu to vyměnit do banky zítra.

Pokud budete stokorunu porovnávat s pětistovku, je to asi takové, jako když budete sebe porovnávat s Miss World. *smich* Každá je jiná. Jistě máte doma pravítko, změřte si stokorunu, o které si myslíte, že je pravá. A z toho vycházejte dál.

Pokud se Vám něco nezdá, opravdu je lepší zajít do banky. I pokud byste měla o bankovku přijít, není to žádná velká tragédie a budete mít jasnou hlavu. Jaga.

seba - zkuste jí porovnat s pětitisícovkou. Budete překvapená, jak moc se budou rozměry lišit.

seba
hodnocení

Pro babujagu : vy jste nezapomněla přijít s moudrostí

seba
hodnocení

Pro : mangon Všichni psali porovnejte se jinou 100 kč, nemám doma, zdá se mi malá, byla navíc skrčená a odchlíplý kov.znak, co na nádraží očekávat,já bych platila kartou, pokud možno, asi to nešlo

seba - No jasně, jen se mi zdá porovnávat jablko s hruškou jen proto, že jiné jablko zrovna nemám, je nesmysl.

seba
hodnocení

Pro : magdon - dostat pomuchlanou poničenou stovku, jen tak porovnat s čím - s tím, co mám doma. Tady z člověka děláte akorát nesvéprávné, škoda slov, vše se stočí jen na urážky bohové na Poraďte. cz

mll
hodnocení

1x

Ten proužek je cizí těleso v papíru bankovky, takže se může oddělit (občas prostě na konci odstává). Býval to problém dvacetikorun, kde byl v místě, kde se přehybaji, další série ho měla posunutý vlevo, právě s tímhle odůvodněním. (A viděl jsem několikrát, že ten proužek vypadnul s minimálním úsilím. Ale i jiné bankovky jsem to neviděl (ovšem nějaká část jakoby vystouplá, to se stává).)

Nepíšete o kolik se liší. Ta tolerance rozměrů je docela malá (teda jak se to vezme, 1,5 milimetru je dost, to je celé 3 milimetrové toleranční pásmo, ale pořád nic, co by se dalo odlišit bez nějakého hlubšího zkoumání). Ale tak koukal bych i na další prvky, je jich docela dost (vodotisk, papír, který nezáří v UV s vlánky která září, hlubotisk a vůbec technika tisku (linie a ne puntíky) a tak dále, odkaz na ČNB už jste dostala).

Jinak pokud jsou v pořádku ostatní ochranné prvky (zrovna to, že proužek je zvlášť a ne natištěný je v pořádku, teda pokud se správně třpytí a jsou v něm příslušné mikrotexty), bych to prostě normálně utratil.

km
hodnocení

0x

padělaná stovka... to určitě :-D

seba
hodnocení

Proč se smějete, než jsem sem napsala, tak jsem hledala a mezi padělky patří ve větší míře stokoruny.

km

protože nemá téměř žádnou hodnotu

km - Jen se klidně se smějte, ale před časem mi v trafice vrátili falešnou padesátikorunu (tenkrát to byly bankovky). Poznal jsem jí prakticky hned na omak, jinak to byl padělek docela zdařilý, akorát ten proužek nebyl stříbrný (ale toho jsem si při zběžném pohledu nevšiml). Padělání bankovek malých hodnot má tu výhodu, že je nikdo moc neprohlíží a když už si všimne že je falešná, radši jí spláchne do WC, než aby si komplikoval život ohlašováním. A když u mě najdou falešnou stokorunu, můžu říct, že jsem jí dostal zpět ve kterémkoliv obchodě. To se třeba o dvoutisícikoruně už tak snadno říct nedá.

km - Tady se podívejte, falešná stkoruna není nic až tak výjimečného.

km
a to se nemuzu smat blbum, co utraci cas padelanim malo hodnotnych platidel nebo co?
ano, mel jsem v ruce treba padelanou korunu.

byznys
hodnocení

0x
Stačí jí směnit u vietnamce za běžné potraviny a břemeno stokoruny je pryč.Padělání je trestný a braní padělkú je blbost.
STOVKA SEM STOVKA TAM

K tomu bych dodal, že zrovna u Vitnamce udat falešnou bankovku není tak jednoduché. Oni si dávají zatraceně dobrý pozor.

hodnocení

0x

Trochu pro pobavení (i když to moc k smíchu není...)

Co to je? Leží to na zemi, je to zelené a nejsou to peníze?

No přece stokoruna!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]