Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je zdravotnictví v ČR dostupné

Od: delina®

7.2.026 jsem byla propuštěná z nemocnice s doporučením ve zprávě, že si mám najít ,,svého internistu". Po 3 neuspěšných pokusech. jsem učinila, první dostupný termín byl za 5 týdnů. Z nemocnice jsem měla napsáno, že mě mají vyladit dávkování léků na vysoký tlak a minerály v krvi.. Za 5 týdnů jsem navštívila interní lékařku, ta řekla, že moje zprávy z ordinací musí napřed prostudovat a že se mi ozvou. 10 dní se nic nedělo, tak jsem se připomněla. Prý to ještě nestihly pročíst a termín ošetření tedy není, zas musím čekat, až se ozvou. Jsem tedy již více jak 6 týdnů bez adekvátní korekce tlaku, který mě lítá, navíc potřebuji vyladit i draslík a hořčík. Obvodní jen kýve hlavou, prý to zatím berte jako je psáno z nemocnice. Mám zdravotní problémy a nikde se nedovoláte. Asi napíši ministrovi zdravotnictví. Jaké máte vy zkušenosti?

58 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

ale obojí by snad mohl řešit i "obvoďák", ne? předepisovat léky na tlak v kompetenci má, tak by je taky měl umět pohlídat a vyladit. to samé minerály. asi bych se prvotně zajímala u něj, proč neřeší.

hodnocení

Ano, měl by to umět řešit obvodní, ale neumí a navíc není ochotný to řešit. Naposledy mě poslal s hraničním tlakem zpět na příjmovou ambulanci v nemocnici. Koukali na mě jako na blázna.

Jak který obvodní.

Jsou tací, co hned posílají k odborným lékařům a pak takoví, kteří už mají dost zkušeností a vědí, co mohou předepsat.

2024
hodnocení

3x

Zkušenosti mám dobré...(něco se ale vždy najde).

Nicméně pro objektivní hodnocení našeho zdravotnictví by bylo potřeba se podívat i do jiných zemí, pak by mnoha lidem "došlo", že je to u nás opravdu hodně dobré, až nadstandardně dobré.

Jasně, když budu porovnávat naše zdravotnictví se zdravotnictvím třeba v Nové Guinei, vyjde to naše možná skutečně velmi dobře. To, že se v 21 století čeká na operaci kolene > 3 roky, na běžné ultrazvukové vyšetření kýly skoro 2 měsíce, na rentgen kvůli podezření na zhoubný nádor i 1/4 roku je přece velmi vysoký nadstandard. *zed*

2222

2024: Ano nějaká márnice se vždy najde, protože tam berou lidí vždy a hned a to i bez doporučení pokud člověka všude odmítají a na vyšetření a léčbu se čeká i několik měsíců a nestíhne se to dostatečně včas. Jak je to v jiných zemích nás v Česku nemusí příliš zajímat. My žijeme zde v Česku a tak nás zajímá jak je to zde u nás.

magdon: *palec*

2024

Tak potom pro Vás existuje řešení.

Pokud se Vám zdravotní péče v ČR nelíbí, je svoboda pohybu můžete se odstěhovat prakticky do kterékoliv země na světě, kde mají lepší zdravotní systém. Docela by mne zajímalo, do které země by to bylo.

2222

2024: A proč do jiné země? Já jsem občan ČR a mám tu placené zdravotní pojištění a tak bych rád měl i rozumně dostupnou zdravotní péči. Buď rád, že jsi docela zdravý člověk a netrápí tě nějaké nemoci nebo zdravotní problémy, protože jinak by jsi nám tu nepsal až takové kecy.

2024
Hele...
Překvapivě (pro Vás) nejsem už zase tak nejmladší, ani nejzdravější.
Za posledních pár let jsem byl na třech operacích.
A ne, nejsem ani milionář, ani prezident či politik.
Jen se snažím být soudný a v názorech vyvážený a objektivní.
2222

2024: Objektivita ale bohužel neznamena popírání a zkreslování skutečné reality.

jaroslavv

@magdon stačí jen hledat jiná zařízení. Například soukromá nemusí být tak drahá, jak si někteří myslí. Byl jsem na výměně kolenního kloubu v Praze v ISCARE. Čekačka byla zhruba 4-5 měsíců. Samotný zákrok hradila pojišťovna. Sám jsem si hradil pouze hospotalizaci. Za 14 dní jsem platil 36.200 Kč, což považuji za zanedbatelné, oproti čekání na běžnou nemocnici. Vybavení pokojů a jídlo jak v hotelu.

hodnocení

Asi jste bohatý důchodce, který si ,,naspořil v minulém režimu"". Dnes pak desetitisíce nejsou žádný peníz, že?

jaroslavv

Milá @delina, do roku 2001 jsem pracoval jako montér hydraulických zařízení. Pak se rekvalifikoval a začal se živit výrobou vestavěného nábytku a kuchyní. Začínal jsem v pronajaté garáži, tedy úplně od nuly s holou prdelí, leasingem na dodávku a pilu. Minulý rok jsem odcházel do zaslouženého důchodu, kdy jsem přenechal další generaci výrobní halu s několika zaměstnanci. Tedy si své "naspořil v minulém režimu" laskavě nechte a zamyslete se nejdříve nad svým životem.

Pán Jaroslav a neuvedomili ste si,že týmto ste vlastne prispeli k zhoršeniu danej situácie? Súkromnej nemocnici poisťovňa zaplatila za výkon, štátna sa musí zmestiť do limitu daný poisťovňou ktorý predsa nebude navyšovať, keď súkromná to pre nich robí lacnejšie,lebo vy časť zaplatíte za nich. Takže vy čo ste mali továreň ste pomohli vaším zamestnancom,aby čakali dlhšie,lebo oni určite nemali tú možnosť si tak našetriť ako vy.

pacient0
hodnocení

2x
Zkusenost je takova, ze praktik sel do duchodu a prevzala mne nejaka mojeambulance ci jak, objednat se da rychle, ale pokazde jiny doktor a sekaji to jako bata cvicky. Ale ok, neni to misto na vykecavani. Na operaci kyly jsem cekal dva mesice (a hledal si kliniku sam, mel jsem k tomu jen nejaky papir), kardiologa jsem hledal dva mesice, zubare mam “soukromnika”, protoze takovy ten bezny levny nebere. Kompletni ocni vysetreni cekacka tri mesice, obvolal jsem co se dalo, vsechno plne. Ale jo, zatim se to da, uz to nejak doziju.

hodnocení

1x

Obraďte se na vaši zdravotní pojišťovnu. ZP je povinna vám zajistit potřebného lékaře v dostupné vzdálenosti od bydliště.

hodnocení

Jo, asi ho zajistí, ale čekací doby a podobné budou stejné, ne-li horší, protože posílají tam, kde je kvalita nejhorší a kde o určité lékaře není zájem.Navíc mám polikliniku přes ulici a výsledek ja jaký je.

jendad
Haha.
To jsem se nasmál.
Pojištovna mě dala seznam zubařu v okolí . Nikde samozřejmě neberou.
V seznamu byl oddil i kteři berou.
Nejbližši je 80km daleko. Tolik k našemu socialnimu statu.

Moje zubařka šla do důchodu v roce 2015. Od té doby jsem o jiného zubaře nezavadila. Občas by brali soukromí, ale dejte za jeden zubní implantát 60 a víc tisíc. To nabídl pan doktor z Havlíčkobrodska. Další až v Táboře. Cena přibližně stejná. Protože jsem z Polabí, není to pro mě únosné co do cesty i co do financí. Nevím si už rady. Syn se snachou také marně shánějí zubaře. A takových je nás víc. Připadá mi, že některé obory ve zdravotnictví si páni doktoři pletou se zlatým dolem.

Jako malá - k nám do školy jezdil "zubařský autobus" - pojízdná ordinace. Báli jsme se a nechtěli jsme tam jít. Co bych za ten autobus dneska dala! Jenže už nepřijede. Jo, jo, časy s holt mění. Něco k lepšímu, něco k horšímu. To musí každý posoudit sám. Jaga.

2222

babajaga: Já jsem si zubaře našel před několika léty když jsem utekl od jiného se kterým jsem byl velmni nespokojený. Je asi 5 km od mého bydliště a je to dobrý mladší zubař a tak snad nějakou dobu vydrží. Měl jsem velké štěstí, že právě otevřel novou zubni ordinaci a brál nové lidi. Nyní už dávno nikoho nebere.

Mne zase připadá, že naše zdraví pro naše politiky není prioritou. Pro ně se asi vždy nějaký doktor najde a my obyčejní lidí se bohužel musíme smířit se zdravotnictvím jaké je a zakolik je a když se nám to nelíbi tak bohužel máme smůlu.

tj
hodnocení

1x
Bohužel, fakta hovoří jasně. Realita je taková, že na vše se dlouho čeká. Člověk má nějaký zdravotní problém (každý říká, jak je důležité se nechat vyšetřit včas a začít to řešit). Objednáte se tedy ihned po zjištění nějakého problému na vyšetření a objednací doba je klidně 1-3 měsíce. Měsíce! Pak vás vyšetří a jste objednáni na zákrok, kdy čekáte dalších pár měsíců. Váš stav je mezitím o 200% horší, než když jste to začali řešit v den prvního telefonátu na objednání se k lékaři. Je mi jedno jak je to kde jinde ve světě. Tohle není dobře fungující zdravotnictví, ale katastrofa.
.
Mám navíc opakovanou zkušenost u různých svých známých, kdy když už řešili skutečně akutní stav a jeli do nemocnice přímo, tak čekali i tak, než si je přebere a vyšetří lékař. Bagatelizace problému ze strany zdravotního personálu (pokaždé v jiné nemocnici). V jednom případě za to známá zaplatila životem. Zdrav. personál měl na vše dost času, až zkolabovala a už se jí nepodařilo zachránit (mladý člověk).
Osobně jsem šel také na vyšetření s páteří, která mě trápila již delší dobu. O rentgen jsem si musel požádat sám. Doktor mě na rentgen tedy poslal, sestřičky na rentgenu ze mě dělaly hlupáka, jestli prý vím, že to není nic zdravého apod... Nakonec se jen díky tomu přišlo na vážný stav dvou mých obratlů a plotének, o čemž bych jinak vůbec nevěděl, dostal bych mast na bolest zad a nazdar. Takhle to tu chodí.
2222

Objednací doba 1 - 3 měsíce je ještě docela dobrá. Z mé zkušenosti to u některých odborných lékařů trvá i 6 - 9 měsíců nebo možná někde i déle a když se to někomu nelíbí tak mu řeknout, že se může jít objednat jinam kde je to ale většinou stejné nebo ještě horší. Když se pak zjistí u člověka něco nedobrého tak mu řeknou proč s tím tak dlouho čekal.

hodnocení

1x

Já mám naštěstí zkušenosti dobré, problémy jsem měl jen se zubaři, ale co jsem si našel soukromého, tak si ho nemůžu vynachválit. Ono je to hlavně o lidech, na koho člověk natrefí.

hodnocení

a o penězích

26.03.26 11:04

delina, *palec*

bear

Když si lidi za peníze umí ničit zdraví chlastem, sladkostma a kdo ví ještě čím, tak proč by těma penězma nemohli investovat místo ničení zdraví do zlepšení zdraví?

hodnocení

1x

"Asi napíši ministrovi zdravotnictví. Jaké máte vy zkušenosti?"

Že se nestane vůbec nic. Škoda papíru. *frajer*

mll

Do kopie bych přidal ještě lampárnu, bude mít možná větší dopad než ministerstvo.

runner2
hodnocení

1x

s kvalitou lékařské péče u nás jsem spokojen, s dostupností už je to horší. Obvoďáka jsem v krajském městě hledal snad 3/4 roku, pojišťovna nijak nepomohla. Když potřebuji ortopeda, platím si za dřívější termín, abych nemusel čekat 1/2 roku. Dětský kardiolog v našem krajském městě je jeden, přetížen, bez šance se k němu dostat. Ale jak jsem psal, jakmile se k lékaři dostanu, tak s vyšetřením/léčbou bývám spokojen.

vernon
hodnocení

0x
Jak pro koho...
Lékařů málo, sester málo, všeho málo..
Jediné východisko - placené zdravotnictví.
2222

"Jak pro koho..." Ano, pro prezidenta, ministry atp. je zdravotnictví dostupné hned a kdykoliv kdy je to potřeba a to i v nadstandardní kvalitě, ale běžní lidí mají bohužel smůlu.

Když bude placené zdravotnictví, tak jako mávnutím kouzelného proutku bude hned dostatek doktorů, sester a všeho ostatního?
vernon
Mávnutím ne. Ale bude na jejich vyšší platy a nebudou tak muset utéct do zahraničí, což teď hodně z nich dělá...

1/ Studenti medicíny /a vlastně i ostatních škol/ mají vzdělání zdarma. Neměli by tedy odcházet do zahraničí, ale zavázat se, že po určitou dobu budou pracovat pro naše české pacienty. Není dobře, že tady vystudují a jdou z ČR pryč.

2/ Placené zdravotnictví - nám starším bylo celý produktivní život strháváno zdravotní, nebylo to málo. A dnes bychom měli platit podruhé, znovu? *alene*

Pokud bude zdravotní péče zcela placená, neměli by lidé nic odvádět, ale tyto peníze si místo odvodů spořit na chvíle, kdy budou muset zaplatit lékaře. Potom by se to dalo pochopit. Ale odvádět a ještě k tomu platit? *ee* Jaga.

2222

jenyk: To by možná těch doktorů bylo dostatek, ale ceny za jejích léčbu by asi také byly natolik vysoké, že by si to mohl dovolit platit jen málokdo>

babajaga: *palec*

runner2
babajaga:
Ale pak, aby to bylo spravedlivé, by jste to musela vztáhnout na jakýkoliv obor a jakekoliv vzdělání. Do zahraničí neodcházejí za prací jen lékaři. Týká se to lidí napříč různými obory i vzdělání.

runner2 - Jistě, jenžem když zdrhne do zahraničí třeba IT pracovník, vysokoškolský profesor, soustružník, nebo dlaždič, v podsatě se mě to netýká a neohrožuje mě to na životě. To je dost podstatný rozdíl.

Magdon - na tom sice něco je, ale jak z toho ven?
runner2
Magdon: ano, souhlasím, že stát by měl lékařům zajistit podmínky, aby neměli důvod odcházet.
erasmus

Doktorů je mnoho. Placenou péči nepotřebují, platy mají královské.

liska5

Je jich mnoho, ale v Praze a velkých městech. Na periferii nebo Vysočině je to bída.

@vernon: 22.03.26 12:18 Jediné východisko - placené zdravotnictví.

Zdravotnictví si už přece platíme - co je to "zdravotní pojištění"?

2222

Zdravotní pojištění má placené každý pokud nepodvádí a řádně si ho plati nebo zaměstnavatel za něho. Kromě toho některé zdravotní zákroky, léky atp. si musíme ještě doplácet nebo celkově hradit a tak za co ještě bychom měli platit? Za to, že se doktoři vůbec obtěžují nás vyšetřovat a léčit za vybavení ordinaci a nemocnic za platy lékařů atp.?

estate

Všichni - přidejte doktorům ! A až jim přidávali několikrát, tak nejsou? Byla jsem včera po 4 měsících objednaná u alergologa, tak dlouho jsem musela čekat, ta doba mě značně poničila jsem nespokojena, že takové čekací doby nejsou lékařská péče, ale zanedbávání pojištěnců vzp-

erasmus

Stále se divíte, že nejsou lékaři. Problém jsou preventivní kontroly. Příklad:

Nový lékař přijímá nové pacienty. Každého pacienta pozve za 6 měsíců na kontrolu. a potom znovu za 6 měsíců. Tak má po 6 měsících zaplněnou kapacitu a další klienty již nepříjímá. Potom již všichni chodí jen na kontroly. Lékař je spokojen a nemocní musí hledat i 100 km daleko od bydliště nějakého lékaře, většinou bez výsledku. A to nemluvím o starších nemocných lidech, o ty nemá nikdo zájem.

Tedy řešením by bylo chodit na kontroly jednou za uherský rok?

hodnocení

0x

Co chcete slyšet?

Ano, zdravotnictví je dostupné. Úroveň péče je různá a závisí na výši vašeho finančního konta. Za peníze v Praze dům.

erasmus
hodnocení

0x

Zde máte kontakt: vojtecha@psp.cz

Mohu přidat kontakt ještě na další poslance, nejlépe jim všem napsat.

Je zdravotnictví v ČR dostupné
2222

A ty jsi už jim psal? Pokud ano tak s jakým výsledkem?

km
hodnocení

0x

ano, myslím si, že v čr, je skvělé a snadno dostupné zdravotníctví. bohužel je v poslední době problém se zubaři a pak je problém v některých periferiích státu. to je nutné nějak vyřešit, ale zatím žádné kroky mocných nevidím. nicméně já nijak nestrádám, spíš naopak. nicméně ministrovi jem netelefonoval, ani ten telefon na něj nemám, mám jen adresu.

2222

Ono myslet si něco znamená nic nevědět.

km

a co si myslíte vy?

2222

km: Skvělé a snadno dostupné zdravotníctví možná je, ale jak pro koho. Problém není pouze se zubaři, ale bohužel i s jinými lékaři a připadá mi to, že je to čím dál tím horší. Pokud nijak nestrádáš tak o tom nic moc nemůžeš vědět a neměl by ses proto k tomu vyjádřovat tak jako by jsi s tím měl nějaké velké zkušenosti.

km

"Pokud nijak nestrádáš tak o tom nic moc nemůžeš vědět a neměl by ses proto k tomu vyjádřovat tak jako by jsi s tím měl nějaké velké zkušenosti." zkuste si to po sobě přečíst znovu, ta věta buď nedává smysl nebo je zcela demogagická... takže k dané otázce se mohou vyjadřovat jen ti, co strádají? ... *ticho*

2222

Vyjádřit se k otázce může každý, ale pokud se k něčemu vyjádřuje někdo kdo o tom vůbec nic neví a nemá s tím žádné zkušenosti a pouze si o tom něco myslí tak ty jeho myslí ne vždy vyjádřují skutečnost což je tvůj případ. Ono je někdy dobré se k něčemu radějí nevyjádřovat než psát nesmysly a dělat ze sebe hlupáka.

km
"kdo o tom vůbec nic neví a nemá s tím žádné zkušenosti" tak mezi ty ja nepatrim. platim si zdravotni pojisteni. minuly tyden jsem byl rezan chirurgem, tento tyden kontrolovan, pristi budou odstraneny stehy. vse naprosto skveke slape, bez cekani a bez placeni. pak bude nasledovat prevence u zubare, pote u praktika. lekare mam skvele. v minulem roce jsem jednoho zmenil, protoze jsme si nerozumeli, ale to nebyl problem systemu. mimo to ocekavan pozvanku z transfuzniho oddeleni.
jak jste na tom vy? ja myslim, ze spis jenom melete a prudite, nez ze byste necemu rozumnel.
2222

km: Ty tvoje kecy mi připadají jak z nějaké pohádky.

"já nijak nestrádám," ... "minuly tyden jsem byl rezan chirurgem, tento tyden kontrolovan, pristi budou odstraneny stehy." Mohl by jsi si více dávat pozor na to co zde píšeš tak aby jsi si neprotiřečil.

"vse naprosto skveke slape, bez cekani a bez placeni." Nějaké vyjímky se občas stávají, ale jinak je to hrůza když má někdo nějaký zdravotní problém a potřebuje nějaké vyšetření a všude ho odmítají nebo mu nabízí termín nejdříve až za několik měsíců.

km
najdete si prosim vyznam slova "stradat", vsechny vyznamy. dekuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]