Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnájem bytu cizincům

Od: podnajem
Chtěl bych se zeptat na co vše si dát pozor, pokud nabídnu družstevní byt do podnájmu cizincům. Jedná se o pár s malým dítětem. Dle realitni makléřky mají povolení k pobytu a mají práci. Víc nevím a nevím co případně zkontrolovat. Protože nemám zkušenost tak váhám zda do toho jít. Děkuji za rady a případně zkušenost.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Družstevní byt? Mám za to, že k jeho pronájmu je nutný souhlas družstva. Ověřte si to ať nepřijdete do pořádného průšvihu.

podnajem

podnájem ≠ pronájem

podnajem
hodnocení

Díky, to samozřejmě vím.

hodnocení

4x

V době, kdy jsem pronajímal, měl jsem několik cizinců.

Slováci, Vietnamci, Japonce, Rusáka.

Nikdy nebyl s nimi problém. Teď vím, že tam jsou jen Slováci a Vietnamci.

Smlouvy měli stejné, jako Češi.

podnajem
hodnocení

Děkuji za odpověď.
podnajem
hodnocení

Milane prosím vás ještě dotaz. Je třeba řešit na cizineckou policii nějaké oznámení o pobytu? A stačí ve smlouvě číslo pobytu, nebo lepší číslo pasu?
A pak ještě obecný dotaz, má pronajímatel povinnost provádět v bytě elektrorevize?
Děkuji.

"stačí ve smlouvě číslo pobytu, nebo lepší číslo pasu"...já tam psal obojí.

"na cizineckou policii nějaké oznámení o pobytu"...pamatuji, že jsem tam jednou i volal, a měli od cizinecké policie "nějaké" potvrzení. Ale už si nepamatuji, co tam vše bylo. Jen vím, že po telefonu mi sdělili vše, co bylo třeba a co jsem nevěděl.

Ve výčtu cizinců jsem zapomněl i na Bulharský milenecký pár. Všichni to byli slušní a milý lidé. U Vietnamců mi ale musela jejich dcera dělat tlumočníka. Taky pamatuji, že všichni se jmenují Nguyen, mají tři jména.

Přeji hezký víkend.

olin
hodnocení

0x

podnajem: Jen otázka, jak jsou tady ty ukrajinci dlouho v ČR?

Kde se píše, že to jsou Ukrajinci?

olin
Hm, pravda. Pokud se za minulé vlády psalo v médiích cizinec, byl to vesměs ukrajinec. Málokdy se napsala národnost. Dnes za Babiše už se smí napsat národnost a každý kdo chtěl napsat pravdu byl proruský šváb a troll..

Kde se píše, že to jsou Ukrajinci?

ukacko
hodnocení

0x
Take mam takove. Maji zamestnaneckou a nebo Modrou kartu? Modra je pro kvalifikovane pracovniky z tretich zemi, vysokoskolaci a mzda min. 1,5 nasobek prumerne mzdy, tihle maji vse zarizeno uz dopredu. Zamestnanecka je cokoliv jineho. Ti mi jsou v pohode, bezna pracujici rodina. Povoleni k pobytu je uz tak trochu zaruka, ze to nejsou uplne zabijaci, protoze museli projit i lustraci v schengenskem informacnim systemu, kam se sbihaji zaznamy ze vsech clenskych zemi o odepreni vstupu, pohresovani, sledovane osoby a tak. U mne to jsou konkretne obcane Ukrajiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]