Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplatky u zubaře

Od: palitavy®

Dobrý den, zajímalo by mne, jak je to nyní s doplatky u zubaře, konkrétně mi jde o plombu. Dříve jsem platil 2t a nyní jsem doplácel též 2t. Kde je tedy to zvýhodnění které by údajně měla hradit VZP.?

děkuji za odpovědi.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aha*
hodnocení

3x

To bych taky rád věděl co vlastně platím. Chodím k zubaři, není šance jít k jinému, žádný nepřibírá a i tak tam jezdí lidi z cca 50 km.

Platím od začátku za každou blombu, teda bílou, jiné ani dříve nedávali. Někdy platím dva tisíce, někdy tři tisíce, časově tam jsem přibližně půl hodinky pokaždé. A na kase když mi nabídnou doklad tak vytisnou jen papírek kde je adresa střediska a cena. Ani jméno zubaře tam není a hlavně jak k té ceně přišli.

Je to Dental pro.

A co se třeba zkusit zeptat?

ciza

Mne zubař vždy informuje předem když uzná, že by bylo třeba nebo bylo dobré udělat nebo provést něco s doplatkem a navrhne mi na výběr i levnější varianty pokud je to možné.

hodnocení

Samozřejmě jsem se doktorky ptal. Odpověděla mi, že těch 900 je už zahrnuto v ceně . Takže si navýšili cenu za bílou plombu a hotovo. Pacientovi nenechali ani kačku, vše jde jen jim. ‍♂ Co naplat? Nemůžeme dělat nic protože zubaři nejsou a jsme rádi že nás vůbec ošetří. Jednou mi také doktorka řekla, že když se mi to nelíbí, můžu jít prý k jinému zubaři . Takové jednání mají .

ciza
hodnocení

2x

Já si nepamatuji, že bych někdy u zubaře platil za plombu. To asi musí být nějaká zvláštní plomba a nebo kromě ní i něco jiného.

To jste asi dlouho u zubaře nebyl, že ;)? Amalgám se už nepoužívá (tuším, že zakázala EU) a za dnešní plombu dáte u soukromého zubaře klidně přes 3000 Kč.

eron

Amalgán se používá stále až do:

Od 1. července 2026 bude používání amalgámových výplní omezeno u všech pacientů bez výjimky. (Dosud se týkalo pouze dětí do 15 let, těhotných a kojících žen.) Použití amalgámu je přípustné jen v těch výjimečných případech, kdy to zubní lékař považuje za naprosto nezbytné z důvodu specifických zdravotních potřeb pacienta.

Amalgán většina zubařů uż dávno nedává, protože za cca stejnou práci buď dostane pár stovek od pojišťovny za amalgánovou plombu, nebo 2000..5000 za bílou od pacoše na ruku, nově i s bonusem od pojišťovny. Ta volba je snad jasná, zubař rozhodně není charita, proč by si slušně nevydělal, když má k tomu podmínky.
ciza

magdon: K zubaři chodím na kontrolu přiblížně každé půl roku tak jak si mne objednává. Naposledy jsem byl u zubaře někdy letos v únoru. Plombu jsem měl dělanou naposledy asi před 3 - 4 léty, ale nepamatuji si, že by za to zubař chtěl něco doplácet. Bude to asi záležet jak u kterého zubaře tj. jestli má smlouvu s pojišťovnami a také jestli jeho hlavním cílem je léčit a zpravovat lidém zuby a nebo na tom co nejvíce vydělávat.

Ciza: vidím to stejně. Také chodím k zubařce 1-2x do roka, jak si nás objedná (chodíme tam oba i s dětma). Vrtala mi snad jen jednou asi před 10 lety, šlo o 2 malé kazy a udělala mi oba z jedné dávky, takže to vyšlo tenkrát snad na 4 stovky. od té doby jen zdarma ty kontroly, občas rentgen nebo čištění ultrazvukem, vše "zadarmo". Ale ta platba za plombu, respektive přístup zubařky, už se od té doby mohla samozřejmě změnit, tenkrát začínala, takže tu hypokratovu přísahu měla ještě čerstvě v paměti:) Ale nerad bych jí křivdil, působí na mě pořád stejně.

eron
hodnocení

2x

Stát vám platí od ledna 2026 900 Kč na plombu, zbytek musíte uhradit. Jinak se nic nezměnilo. Je to pouze klamaní a okrádání občanů. Chudák zubař si ceny bilých plomb zvedl a cena je stejná po odečtení příspěvku státu jak v roce 2025. Je to placeno navíc ještě z našich daní a ještě z naší kapsy. Příspěvek 900 Kč by měl okamžitě stát zrušit a raději cenu plomby zastropovat.

hodnocení

No právě o to mi jde. Takže nyní stojí plomba 2900? Já se zubařky ptal , odpověděla mi napůl huby že dotace je už součást ceny . Tak nevím ale takhle dotace padne jen zubařům a to není fér. Dá se s tím něco udělat?

asd1
Dá, čistit si zuby a plomby nepotrebovat...
Spousta zubaru je jak mafie a pacient je pro ne jen zdroj penez, zneužívají svoje postavení kdy bez nich se muzes leda kroutit bolesti, takze máš volbu bud zaplatít a mit zub nebo ti ho zdarma vyskubne. Nějakou trapnou Hippokratpvo přísahu a jen přiměřený zisk maj na háku, nejde jim o pomoc ostatním ale jen o vlastní prospěch.

eron

Někdy čištění zubu nepomůže.

Jinak měsiční plat zubaře přesahuje plat našeho prezidenta.

0rion
hodnocení

2x

Od 1.1.2026 platí pojišťovny 900 Kč na bílou plombu. Cenu u zubařů se však nezměnily, protože zubaři to využili k tomu, že si okamžitě zvýšili svoji cenu. Problém je, že značku a množství použitého fotokompozitu pacoš nemá jak ovlivnit nebo dokonce kontrolovat. Na dotaz u zubaře, kam se poděla úhrada od pojišťovny, když pacošům účtuje stejnou cenu, bývá nejčastěji sděleno, že platba je o úhradu od ZP ponížena, ale že používá drahý a samozřejmě kosmický kompozit a částka od ZP pokryje jen malou část. Výsledkem je, že ten příspěvek od ZP nepomáhá pacientům, pouze se tím zvýšil zisk OSVČ či eseróček opravujících zuby. No a jelikož nejen zubaři jsou dnes nedostatková profese, tak to nikdo neřeší a cáluje. Jak zde bylo zmíněno, kdo se o zuby poctivě stará, může za život ušetřit desítky tisíc, a pokud by došlo na implantáty, jde to již ke stovkám tisíc. Čistěte si zuby a aspoň jednou za rok choďte na DH!

jendad
hodnocení

0x

Peněz je dost , jen je sbírat

dfens-cz.com/...

0rion

Zajímavý článek. Babiš nyní musí být opatrnější v přihrávání erárních prašulí pro svůj potravinářský byznys, už je to moc provařené a dokonce i mezi jeho příznivci se občas najde někdo, kdo se nad tím pozastavuje. Proto se nyní zaměřuje na svůj zdravotnický byznys, který zatím není tolik v povědomí novinářů. V tomto kontextu už začíná být zřejmé, proč musel Adam Vojtěch opustit lukrativní velvyslanecký post ve Finsku a vrátit se domů. Babiš potřeboval do vlády člověka, se kterým se dobře zná, a který je dostatečně submisivní a tvárný. Pan Vojtěch sice působí seriózně, ovšem podle autora článku se jedná o babišovu podržtašku, která na ministerstvu bez odmlouvání plní jeho pokyny (začlo to odvoláním ředitele VZP a dosazením svého člověka). Prostě Bureš potřebuje své lidi jak na ministerstvu zemědělství, tak i na ministerstvu zdravotnictví, aby měl svůj byznys pokryt. Chápu, že důchodcům to už moc nemyslí a snadno skočí na koblihu, ale tahle mafianizace státní správy začíná být nepřéhlednutelná a bylo by dobré, kdyby mladí svým rodičům trochu pomohli se v těchto věcech lépe orientovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]