Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu uvádět nižší nejvyšší dosažené vzdělání?

Od: anonym245

Dobrý den,

minulý rok jsem dokončil magisterské studium. Titul ale nepoužívám a nepřeji si být se studiem VŠ nijak spojován. Mohu uvádět jako nejvyšší dosažené vzdělání třeba střední odborné s maturitou, nebo ještě lépe jen základní?

Do teď to zatím nikdo nechtěl, ale teď jsme v práci dostali dotazník kvůli JMHZ, kde to je. A co jsem se koukal do nějakých pokynů od ČSSZ, tak je to opravdu povinný údaj pro registraci zaměstnance.

Vím, že je to obvykle jen údaj pro statistiku, ale existuje nějaký zákon, který by toto upravoval?

Díky!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Používat titul není povinnost. Otázka je, jak si to obhájíte se zaměstnavatelem - pokud ví, že máte VŠ vzdělání, a budete chtít uvést SŠ, vědomě by musel (na Váš požadavek) uvést pro JMHZ nepravdivý údaj, a to není úplně čisté řešení. Nemyslím si, že by Vám někdo chtěl aktivně kontrolovat diplom. Problém je spíš v tom, že byste uváděl nepravdivý údaj v evidenci zaměstnavatele. Je to stejné, jako kdybyste zaměstnavateli uvedl nepravdivě svoji předchozí praxi, nebo si vymyslel adresu bydliště. Prostě divné.

Jestliže VŠ vzdělání ke svému pracovnímu zařazení nepotřebujete, není tedy při Vašem zařazení relevantní, můžete trvat na tom, že údaj o vzdělání neposkytujete. Nevím, jak se na to zaměstnavatel bude tvářit, ale není to povinnost. Do podkladů JMHZ lze uvést něco jako "údaj není znám", ale jestli to bude zaměstnavatel ochoten udělat, to nevím.

Uvedení pravdivých údajů pro JMHZ není nikde stanoveno. V zákoně č. 323/2025 Sb., Zákon o jednotném měsíčním hlášení zaměstnavatele, se ani jednou nevyskytuje slovo "pravdivý" nebo jeho jiný tvar. Předpokládá se, že lidi řeknou pravdu, protože to vlastně není nic proti ničemu. Vypadá to ale dost blbě, když to někde vyleze najevo.

Údaj slouží hlavně pro statistiku trhu práce (ČSÚ, MPSV).

jirkaqwe
Nesmíte to brát jen z pohledu Prahy.
V okresech má člověk s vyšším vzděláním problém najít práci, protože práce pro vš moc není nebo není pro konkrétní obor a pro sš nechtěj brát vš, že jsou prý překvalifikovaný a bojí se, že by šéfa přerostl nebo utekl na práci s vš.
Může zamlčet vzdělání a mít sš práci nebo být na pracáku anebo jít do Prahy či jiného krajského města.
Pak se diví, že se všichni cpou do Prahy, prýže za kulturou a bary.

@jirkaqwe píšu ze střední Moravy :-D ale ano, máte pravdu, sama jsem tím před 20 lety prošla. Na několika výběrových řízeních mi řekli, že jsem pro ně "převzdělaná". Tazatel nepíše žádné bližší podrobnosti, proč se takto rozhodl, takže se mohu vyjádřit jen k aspektu nepravdy ve vztahu k zaměstnavateli. Osobně mně je úplně jedno, že někdo "ubude" ve statistických údajích k vysokoškolákům. Všichni, kdo smolíme ty statistické výkazy, víme, jak to je. Nevím - odhadnu.

km
to je skoda, ze jste to nenapsala, kdyz se tu o tom onehda diskutovalo. byli nekteri, co skalopevne tvrdili, ze neco takoveho neni - vyhrada potencionalniho zamestnavatele k prevzdelanosti uchazece...

@km tady jsem o tom psala.

km

děkuji za odkaz (na starší debatu, než jsem myslel), pročetl jsem vše *palec*

Ano "pravdivý” tam není.

Problém ale je, že za správnost zadaných údajů do systému odpovídá zaměstavatel. Takže když mu zaměstanec zalže, tak je nahraný, protože tím se odpovědnosti za správnost nahlášených údajů nezbaví.

Takže ano, zaměstnanec není podle tohoto zákona povinen uvádět pravdivé údaje. Otázka je, jestli se na to přijde či ne.

asd1
hodnocení

0x
Preskrtni tam slovo "nejvyssi"

hodnocení

0x
Většina lidí v mém okolí nejvyšší dosažený titul neuvádí, pokud to není nezbytně nutné. Ani já ne. Nedávno se mě zrovna ptali, odpověděla jsem,že ho nepoužívám a vše v pořádku.
k2

A co z toho plyne pro tazatele?

Správná odpověď už tu byla před mou reakcí, tak jsem jen doplnila, že většina z nás to nepoužívá, pokud to není pro zaměstnání nutné.

bear
hodnocení

0x

Jestli jdeš k popelářům, tak stačí uvádět na základě obav, které máte, jen to "základní".

Údaj pro "jen statistiku" to není.

Ve státním sektoru se z toho vypočítává tabulkový plat. Parametrem jsou k fin, ohodnocením odpracované roky a dosažené vzdělání.

Nějak nechápu, že se v dnešní době někdo stydí za VŠ? Kam se tedy kruci hlásíte do práce? To jako dělám VŠ a pak jdu k pásu do fabriky a bojím se, že se proflákne VŠ?

Proč si nehledáte zaměstnání, kde je VŠ potřebná?

jirkaqwe
Oni si hledají praci s vš, ale pokud ta není, tak chtějí aspoň sš práci.
Pokud má někdo vš mimo obor, tak se často zamestnavatel kouká na uchazeče skrz prsty.
Ano, ve státním je vzdělání důležité, jedno jaké i úplně mimo obor.

Kdyby chtěl jít třeba pracovat do kravína, tak bych se nedivil, kdyby chtěl cudně zamlčet červený diplom z Gender Studies :)

(O bordelu ani nemluvě.)

mll
hodnocení

0x

To je zase nějaká zbytečnost. Že by stát nevěděl, komu dal titul?

Ten dotazník je spíš iniciativa zaměstnavatele. Až na nějaké drobné výjimky (nedávno se to někde probíralo) by všechny potřebné údaje měl mít už z doby uzavírání pracovního poměru. Takže by ani žádný dotazník neměl být potřeba.

Pokud děláte práci, kde titul neni potřeba, a neovlivňuje platové ohodnocení, tak proč ho uvádět. Ono to spíš pak vypadá jako taková namyšlenost ohánět se titulem.

Stát to ví, ale zavádí se novinka digitální JMHZ a stát by to musel pracně dohledávat, tak tu povinnost pěkně hodí na zaměstnavatele.

Ano doatzník je iniciativa zaměstnavatele, protože má povinnost to hlásit a když neudělá dotazník, tak se bude muset na to každého zvlášť ptát. Protože údaje musí být aktuální, tak nestací projít dotazníky z doby uzavírání poměru. Spousta věcí v životě se mění.

fram
hodnocení

0x

Pokud máte práci a tudíž nejste uchazeč, jsou pro zaměstnavatele důležité údaje vztahující se k vaší současné náplni práce. Pokud to vaše MGR je mimo obor, tak se nic nestane když to obejdete - a kdyby něco, výmluva vis výše...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]