Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Odnesla jsem do jedné humanitární organizace oblečení po mých dětech a po sobě. Všechno bylo ve velmi dobrém stavu, dobré kvality a bylo mi to líto vyhodit do popelnice, když to může posloužit někomu, kdo to potřebuje. Zanedlouho jsem však zjistila, že si moje známá nakoupila spoustu těchto obleček v oné organizaci. Kdybych tohle věděla, mohla jsem ji to dát zadarmo, protože já jsem za to stejně nedostala ani korunu. Zajímalo by mě, kde ty peníze vlastně jdou a zda je nad těmito organizacemi nějaká kontrola. Lidi sem nosí věci zadarmo, ale na druhé straně se prodávají. Zdá se vám to fér? Myslela jsem , že to jde na různé katastrrofy, třeba povodně, pro sociálně potřebné lidi a podobně. Ale viděla jsem i paní, která tam pracuje v těchto věcech. Už tam asi nic nepřinesu. Co si o tom myslíte?
podvedená, pokud něco někomu darujete, už přeci nemůže ovlivnit jak s tím naloží dál. Zeptejte se tedy přímo v Centru kam jste věci donesla, co se s nima děje dál. Přeci se dá lehce předpokládat, že se nashromážděné šatstvo, kterého je neuvěřitelné množství, nerozdá pouze bezdomovcům ( oni o to stejně valný zájem nemají), nebo se nepoveze letadlem do Afriky (hlavně to zimní). Prostě se zde prodá a peníze putují na humanitární účely. Peníze jsou potřeba vždy a všude v první řadě. Nakonec i věci z popelnice končí často ve zdejších sekáčích to nevíte?A jestli je Vám něčeho líto tak si ty svoje věci napříště prodejte na nějaké burze sama. A utržené peníze můžete věnovat na humanitární účely, když chcete opravdu pomoci. karina
Tyto organizace deklarují, že utržené peníze použijí na humanitární pomoc. Podobně funguje sběr šatstvai v jiných zemích a jsou i na takové věci specializované butiky, které sebrané značkové oděvy nakupují v charitě a prodávají.
Ano, i to se děje, i za povodní a jiných katastrof se vždy někdo našel kdo kšeftoval. Vím-li to jistě, tak zveřejním tu firmu, uvědomte vedení. Ale ono je to přece i v zahraničí. Ale co když řeknou, nebyl zájem, ale prodávat by se to nemělo. A když se dávají prachy, bože kde ty skončí? Raději tam zajet, jako někteří a dát přímo lidem, ale ani to nemusí být ono, i oni to mohou prodat. Jsou to přece jen lidé hřešící...
Podle mého názoru by měla být možnost dalšího prodeje darovaného materiálu příslušnou charitativní organizací dopředu inzerována, aby se předešlo podobným nedorozuměním. Nějaká kontrola určitě existuje, třeba na této stránce jsem našel poměrně bohatý přehled zákonů, které musí charita dodržovat, ale tam jde o sociální oblast v celém rozsahu.
Asi by bylo lepší využívat jen takových možností k darování nepotřebných věcí, kterým člověk důvěřuje. Pokud je někdo seriózní, asi neodmítne říct, jak se s darovanými věcmi bude zacházet. Celkem souhlasím s tím, že bych už příště nedal nic tam, kde jsem se zklamal.
Pláčete hezky, ale na špatném hrobě. V první řadě jste měla žádat vysvětlení po vedení té organizace.
Je jen Váš problem, že jste se neoptala, co se s Vaším oblečením stane. Určitě byste se dozvěděla, že se organizace pokusí jej prodat . Zboží , které se nepodaří prodat, putuje potom do zemí, kde je opravdu chudoba. Ale často končí někde jako hadry např. na čištění strojů apod, protože jinak o ně nemá nikdo zájem. Peníze, které organizace získala prodejem, jdou na charitativní účely. Ceny tam jsou opravdu symbolické - dámské triko cca 30 Kč, tepláčky na dítě 10 Kč. A je pochopitelné, že jestliže v této prodejně někdo prodává, tak si i nějaké zboží koupí. V tom bych neviděla nic špatného. Vy byste to neudělala?
Je veřejným tajemstvím, že v těchto organizacích vybírají zboží i majitelé sekáčů. Kam jdou peníze se nedozvíte, copak v této džungli odstíhali ty co rozkradli peníze na povodně, mě docela pobavilo jak jeden(nejmenuji aby mě nežaloval) nesl pëníze se sbírky na Hajty přes půl světa v batůžku, větší blábol jsem dlouho neslyšela. Pokud příjde oblečení, hračky a podobně do nějakého ústavu soc. péče kdo myslíte, že si první kvalitní věci vybere?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.