Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnání, dovolená

Od: dejmanto
Dobrý den,
Je mi 31 let a 2 roky pracuji v jedné firmě jako skladník. Jsem myslím pracovitý, poctivý, zcela bezproblémový, tichý a nikdy jsem nemarodil ani nepotřeboval odejít k lékaři atd. Moji kolegové to tak však nemají. Každý je nějaký "jeden takový, druhý makový". Často marodí, vybírají si sick days i když jim nic není, páteční dovolené, někteří pracují jen z poloviny atd. Když chybí a často i hromadně, práce a objednávky se musí stíhat, takže to tam často všemi silami a rychlostí táhnu.
Nicméně teď jsem z rodinných důvodů potřeboval 3 dny dovolenou a vedoucího jsem o ni žádal i včetně udání důvodu. Zamítl mi ji, že jiní marodí, chybí, kdo by tam byl a že on tu práci za nás dělat nebude.
Takže z poctivosti a pracovitosti i za druhé za stejné peníze se 100% docházkou, když doslova potřebuji volno já, nedostanu ho. Když tohle vedoucímu se pokusím vysvětlit, bude mít na vše svoji odpověď a pravdu.
Prosím nějaké názory a rady? Jsem spíš tichá voda, co umí břehy mlet, tak bych chtěl spíš nějakou stížnost, pomstu apod.
Děkuji :)

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Koukám, že jste mladý a nikdo vás bohužel nepoučil. Tak aspoň co mě teď z placu napadá takové desatero:
V zaměstnání platí:
1. Zaměstnanec není pro zaměstnavatele člověk, ale výrobní prostředek.
2. Každý zaměstnanec dostane tolik naloženo, kolik si naložit nechá.
3. Pracuj jen do výše svého platu.
4. Ten nejpracovitější je za největšího pitomce.
5. Nejvíce ceněn není ten, kdo nejlépe pracuje, ale kdo i málo práce dokáže nejlépe okecat.
6. Ten nejpracovitější nedostane vyšší výplatu, než flákač. Nebo ne o tolik, aby se to vyplatilo.
7. Ten nejpracovitější není nikdy povýšen.
8. S šéfem vychází lépe veselý flákač, než tichý dříč.
9. Nečekej žádný vděk, pokud jste ten nejpracovitější, tak byste tam nejvíce chyběl.
10. Nevěř ústním slibům vedení.
dejmanto
hodnocení

Máte pravdu, i když je to teda smutný a nespravedlivý. To, že bych tu nejvíce chyběl můžu i potvrdit. Před 2 týdny jsem pouze 1 den chyběl skrz pohřeb mojí babičky. Druhý den jsem přišel a řeči, že jsem tam nebyl, byli úplně v háji a práci, kterou nestíhali udělat, jsem pak doháněl.
asd1

Jo, tohle desatero nám tu zavedli komouši a totálně to zkazilo morálku na desítky let, a kdoví jestli to tak už nezůstane :/

Být poctivý a loajální s firrmou u nás znamená být za blbce. Tak holt musíš plout se systémem a hodit se marod. Nebo změnit lokál tam kde ta morálka tolik zkažená není.

To nezavedli komouši, to platí obecně pro zaměstnance, nevolníky a otroky, kteří nepracují pro sebe, ale na cizím za plus mínus pevnou mzdu. Platí to i ve státech, kde socík neměli. Nemluvím samozřejmě o malých rodinných firmách.
asd1

Doporučuju zajet si do světa jak tam lempl má stejně peněz jako ten co něco umí a zloděj tam je za borce...

milanb

To teda makate v pekny blbarne, ze staci, ze praci okecate, a nemusi byt za vami videt vysledky.

Ja na sobe pracuju, zajimaji me nove veci, ale taky makam ve firme, kde me plati slusne.

Jako skladník?

hanakr
hodnocení

3x

Klasika je v takovém případě se "hodit marod". Ale je třeba čekat i následky, snižené prémie a podobně.

A hlavně je to zlodějina.

Zlodějina je stupidní a nevděčný vedení a takový si zaslouží stejný přístup i od zaměstnance.

A nemocenskou po 2 týdnech platí kdo? A do eráru se ty peníze dostanou jak? Simulování je prostě podvod a ten doktor by měl dostat taky pěkný flastr. Ale chápu, že úplatkům se těžko odolává.
Pokud má zaměstnanec problém se zaměstnavatelem, může bez problémů odejít. Narozdíl od opačné situace, kdy se nespolehlivý zaměstnanec v podstatě nedá vyhodit bez toho, aby to stálo těžké peníze.

halamus

Nikdo není úplně zdravý, akorát málo vyšetřený.

hodnocení

1x

To je tak asi všude... Na prvním místě musí vedoucí zajistit provoz... U nás v práci to tak funguje standardně a nejraději by byli, kdyby člověk dovolenou neměl vůbec...

ltz
hodnocení

0x
Je zvyklý na vaši spolehlivost a kdyby chtěl, tak jako šéf by nějaké řešení najít musel a i lidsky by musel chápat váš rodinný problém. Ale máte smůlu, tento šéf nic řešit nebude, neumí si sjednat pořádek, tam kde by měl. Teď jste se poučil, když budete příště potřebovat řešit podobný problém a u vás to určitě nebude často, tak nelézt po kolenou, ale hodit se rovnou marod. Takto to tam u vás chodí.
dejmanto
hodnocení

To jste asi vystihl. Je zvyklý na moji spolehlivost, na to, že tam vždy a stále jsem. Jenže když mu něco povím, odpoví ať se nestarám o druhé a ano, nic řešit nebude. Ale jakmile jeho nadřízený mu něco řekne, tak už skrz tu věc lítá, řeší to, kárá nás atd. Zákon padajícího hovna a to mi vadí taky. Máme tam i jednoho, který je skoro úplně k ničemu a (i) v práci chlastá, ale jeho strýc tam má nějaké postavení a prý ho vyhodit nemůže, protože tam má přízeň. Tak kde jsme? Jde mu o svoje místo a o to, že by ho mohli vyhodit a že má rodinu. Tak to vidím.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, klasika a souhlas s napsaným. *hi*
Znám pár lidí, co jedou "průměr", naučili se "vydrbávky" od zbytku stáda, hlavně nevyčnívat, nic navíc (neukázat žádnou kreativitu či i hobby dovednost - bude zneužita). Pak naší nejdůležitější je, že příchodem 14:30 (dělá se od 6:00) již "nejsou" zaměstnanci.
trtr
Jo, pokud se vám kupí dovolená a "nelze ji vybrat", je to práce pro "inspekci práce" - vždy se něco najde. Nedodržení zákoníku je to nejmenší, pak třeba bezpečnost, evidence, daňový audit,...
Na původním místě už to neootočíte, příště budete snad "chytřejší".

0rion
hodnocení

0x

Nadřízení jsou různí, někteří se snaží udržet na pracovišti spravedlivý režim, kdy každý dostává naloženo stejně a i když to třeba vytváří nějaké tlaky na vedoucího, umí si to vyřešit. No a pak jsou bačkory jako je váš šéf, kteří jdou cestou nejmenšího odporu. Tihle takyšéfíci naloží hlavně těm, u kterých mají jistotu, že práci odvedou kvalitně a nedělají u toho žádé potíže, takže práce je udělána, je udělána kvalitně a oni mají klídek a nemusí nic řešit. Pokud máte ve firmě odbory, tak to zkuste řešit tam, jinak asi nezbývá než najet na systém kolegů a dělat to stejně jako oni.

krtek6
hodnocení

0x

No evidentně by sis měl naostřil lokte... musíš se naučit, že o dovolenou se nežádá, dovolená se oznamuje...byť tu zas někdo bude namítat, že podle pracovního práva určuje dovolenou zaměstnavatel, což je sice pravda...ale podle práva praxe...dovolenou si určujeprimárně zaměstnanec s učitým ne však 100% ohledem na provoz...takže příště se neptej..ale oznam...a nějaké argumenty tvého nadřízeného, že někdo to musí udělat...nauč se reagovat, že tam nejsi jediný a zajištění zaměstnanců není tvoje starost a popis práce...od toho je tam on a měl by to lépe plánovat a řešit

halamus
hodnocení

0x

Váš nadřízený má i svého nadřízeného, můžete důvody, proč potřebujete dovolenou, vysvětlit jemu.
Pak je tu nemocenská, to už tu zaznělo.

O dobré sklazníky je nouze, doporučuji poohlídnout se jinde, jinak s vámi budou zametat.

k2
hodnocení

0x

Zamítl mi ji, že jiní marodí, chybí, kdo by tam byl a že on tu práci za nás dělat nebude.

Spoustu omacky okolo, ale nejak mi chybi odpoved na to, kdo by tedy realne Vasi praci delal, pokud by Vam to volno dal?

krtek6

na tohle je přesně jedna správná odpověď... "co mi je po tom?"

Přesně, co je mi po tom? Zaměstnanec tam není od toho aby za sebe řešil náhradu.
asd1
Zaměstnanec je od toho aby pracoval a o tom kdy bude mít dovolenou rozhoduje zaměstnavatel. Může poprosit, ale dostat ji nemusi. S tímhle souhlasil při podpisu smlouvy a jestli se mu to nelíbí tak jí neměl podepisovat. Může dát výpověď a dělat si sám na sebe, pak si vezme volno kdy se mu chce a nemusí nikoho prosit. Ovšem pak neco jako placenou dovolenou nebude mit vubec.
Oznámit mi arogantne že si zítra bere dovolenou, tak muze rovnou zapomenout na nějaký premie a vstřícnost.
k2

@krtek6+@mettaxa: A co je zamestnavateli (nadrizenemu) to tom, ze zamestnanec chce (potrebuje) dovolenou?

To jsou zase debaty. Stačí si tu dovolenou delší čas nevybrat, a pak si dle českých zákonů legálně o jejím termínu určuje zaměstnanec. Pokud zaměstnavatel neurčí čerpání převedené dovolené do 30. června následujícího kalendářního roku, určí si tento termín sám zaměstnanec. Ten o tom musí zaměstnavatele písemně informovat alespoň 14 dnů dopředu. Prakticky to znamená, že zaměstnavatel nemůže dovolenou "blokovat" – když svou povinnost nesplní, přechází iniciativa na zaměstnance.

To si pleteš zaměstnance s otrokem. Zaměstnanec tam není jenom od toho aby tam pracoval. Všichni tam tráví většinu svého života a tak by bylo vhodný, kdyby se v práci lidi cítili dobře a všichni si vzájemně vycházeli vstříc a jednali spolu jako sobě rovný. Tam kde to nefunguje je nesmysl pracovat/otročit.
Zaměstnanec vydělává peníze nejenom sobě, ale i ostatním ve firmě a je potřeba k tomu tak přistupovat. Pokud Zaměstnanec dělá fakt dobře jak píše tazatel a je pro firmu přínosem, tak vyjít mu vstříc musí být samozřejmostí a ne mu říct, že ho to nezajímá nebo jiné bláboly. Když se chce, všechno jde. Je potřeba oboustranná vstřícnost a ochota.
dejmanto
hodnocení

Kdo by tu práci za mě dělal? No buď vedoucí a nebo fakt nevím.
k2

@mettaxa: Dela fakt dobre a je pro firmu prinosem? Tazatel neni na zadne "tvurci" pozici, proste skladnik. A ze je pracovity, bezproblemovy, poctivy a tichy a nikdy nemarodil? Fakt uzasny.

Tazateli nikdo nerek, ze ho to nezajima (ani jine blaboly), padnul pouze suchy a realny argument, ze momentalne za nej nema nadrizeny nahradu. Proste pokud ostatni zrovna marodi ci chybi, tak tezko ocekavat nejakou vstricnost.

To je úplně jedno, že je to skladník. Věřím, že na takovou běžnou a neodbornou pozici se hlásí samá netáhla a nezodpovědní jedinci, takže fajn člověka je dobrý si vážit po všech stránkách, ale to se tady u nás nenosí. Tady se lidi žďímou do maxima za směšný peníze a pak se zahodí jak kus hadru a naberou se další. Panebože díky bohu fakt za to, že tímhle nemusím už procházet. To bych se poblil. Dříve, když jsem si tímhle prošel, tak jsem skončil na hodinu i s paragrafem za to, že se mnou vedoucí vyjebal jak s nějakým otrokem. Škoda, že si lidi nechají kálet na hlavu od hlupáků, co ke svým pozicím přišli ani neví jak.
A to že evidentně opovrhuješ tím co jsi psal, že je pracovitý atd, tak budeš asi smýšlet podobně.
0rion

k2: Tak jistě, argument to je pochopitelný. Pokud ovšem podobné argumenty padají hlavně v můj neprospěch, tak tam asi není všechno v pořádku, ne?

Řešíte fakt blbosti. Tazatel se vůbec nemusí zamýšlet nebo řešit, kdo bude dělat práci za něj, když bude čerpat dovolenou. To není jeho problém, ani starost. Zajištění personálních kapacit a zastupitelnosti je pracovní povinností jeho nadřízeného, nikoliv skladníka. Kdybychom to vzali ad absurdum, tak pokaždé, než skladníka chytne slepé střevo nebo před každou dopravní nehodou zahrnující měsíční pobyt v nemocnici, bude ten skladník přemýšlet, kdo bude práci za něj dělat v době jeho pracovní nechopnosti? To těžko.

Já zažila takovou práci. Lehla jsem s těžkým COVIDEM, horečky, kašel, na umření. Od lékaře neschopenku minimálně na týden a pozitivní test z krve. Neschopenka řádně nahlášená na personální i nadřízené. Ležíte v posteli, umíráte, skoro ani nedojdete na záchod, tu zvoní telefon šéfová, tu pípne e-mail šéfová, tu volá kolegyně, tu píše kolegyně "ahoj" a deset minut nic dalšího, pak z ní vyleze: "prosintě, jak se dělá tohle, a tohle, já tě zastupuju..." Na to je pak nejlepší vypnout mobil, i notebook, a zapnout ho až po příchodu z práce, jak vás doktor uschopní.

k2

@mettaxa: Vzdy, kdyz o sobe nekdo tvrdi, ze je poctivy, tak se mi vybavi scenka z Tankoveho praporu. Takze mate pravdu, opovrhuji, protoze na kecy typu poctivy, pracovity, bezproblemovy a jeste treba s tahem na branku mam alergii.

Nebo znate nekoho, kdo o sobe napise, ze je nepoctivy, problemovy a liny?

k2

@anzionka: Tazatel sice nemusi resit ani premyslet, kdo za nej bude pracovat o jeho dovolene, ale mel by pochopit argument nadrizeneho, proc dovolenou (zrovna ted) nemuze dostat.

Co ma neplanovana zdravotni indispozice spolecneho s planovanou dovolenou pak nechapu vubec.

@k2: Já o sobě klidně napíšu, že jsem nepoctivá, problémová a líná. Proč by měl pochopit tazatel argument nadřízeného, proč mu dovolenou (zrovna teď) neschvaluje? Proč by ho to vůbec mělo zajímat? Když mu ji neschválí, zajde k doktorovi, a dostane volno jiného druhu, než dovolenou, a to nemocenskou. Odpočine si tak jako tak. Bude zajímat nadřízeného, že mu marodí zaměstnanec? A bude zaměstnavatele zajímat, proč ten zaměstnanec marodí zrovna teď? Nebude. Bude muset nadřízený zajistit náhradu za práce neschopného zaměstance? Bude. Problém vyřešen. Chápeme už souvislosti, jakou má souvislost "neplánovaná" indispozice s dovolenou? Asi stále nechápeme. Ti bystřejší jistě ano.

k2

@anzionka: Protoze jen debil by argumet zamestnavatele nepochopil. Pochopit neznamena souhlasit. Samozrejme ten poctivy zamestnanec muze jit marodit, ale stale to nema nic spolecneho s cerpanim dovolene. Pokud pujde marodit, tak se z nej stane nepoctivy a problemovy zamestnanec jako jste treba Vy.

@k2: Vysvětlete mi, co konkrétně je nepoctivého a problémového na tom, že atestovaný lékař na základě vlastního úsudku a znalostí medicíny rozhodne, že nejsem práceschopný zaměstnanec? Odpovím za vás, zhola nic.

k2

@anzionka: Prisla jste se sem predvadet jak jste dobra? Odpovim za Vas, ano.

@k2: Když je člověk nemocný, a lékař ho na základě své odbornosti určí práce neschopným, kdo se předvádí, ten lékař, nebo ten chudák nemocný pacient?

k2

@anzionka: Vy.

@k2: OK, ale já nejsem ani nemocný pacient, ani studovaný a diplomovaný lékař.

S maroděním je trošku potíž. Já to tak přesně neznám, pokud vím, tak dodržování léčení kontroluje zaměstnavatel. Ten ale už dobře ví, proč tazatel volno potřebuje.

krtek6

@k2: nechápeš základní principy fungování... dnes...v roce 2026 a dobře už to x let zpětně stále trvá...je akutní nedostatek lidí téměř na všech profesich...takže to řeknu slovy mého zaměstnavatele... "tahám za delší konec lana"... přeloženo do češtiny...podmínky určuju já jako zaměstnanec...a to je i případ tazatele skladníka...až se karta za pár zase z nějakého důvodu obrátí a doufejme, že to nebude brzo...můžeme opět zase tvrdit, že dovolenou určuje zaměstnavatel...

Já tomu rozumím. Nicméně. Tazateli zaměstnavatel vyhovět nehodlá, z jeho dotazu cítím frustraci z toho, že ač pracuje dobře, zaměstnavatel si ho přesto neváží. Moje odpověď mířila spíše tam, že je zbytečné vymýšlet marodku, stejně se konfrontace s ním nevyhne.

krtek6

@danicek: proto platí to co jsem psal hned ve své první reakci...tazatel musí sebrat odvahu a mít nějaké kule na to, aby tu situaci srovnal...tzn. musí se rázně ozvat...jinak bude furt za "debila"

Může být sebevětší nedostatek lidí (kam se tedy podělo těch 700 000 Ukrajinců?), pokud je zaměstnanec moula a nechá na sobě dříví štípat (zřejmě jo, když místo toho, aby si to vyřídil se šéfem, nám tu plače na špatném hrobě), tak na něm zaměstnavatel/šèf to dříví štípat bude. S netýká se to samozřejmě jen vztahů v zaměstnání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]