Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Pracuji ve školství jako učitelka. Momentálně jsem na rodičovské dovolené do 2.12.2026 (dceři budou 3 roky). Mám na vybranou, jestli nastoupím do práce již v září na částečný úvazek nebo si prodloužím rodičovský příspěvek do 4 let. V půlce šk.roku do práce nastupovat nechci a od září na úplný úvazek také ne. Zároveň ale nevím, jestli dceru přijmou do jeslí či do školky hned od září. Další věc je, že se snažíme o druhé dítě, takže je možné, že během tohoto nebo příštího roku budu znovu těhotná, i když může se stát, že to nevyjde.
Chtěla bych se zeptat, jaká varianta Vám přijde výhodnější, lepší?
Další dotaz: Když bych zvolila částečný úvazek a nastoupila potom na mateřskou dovolenou, jak by se počítala, byla by z toho částečného úvazku nebo plného (jako jsem měla před prvním těhotenstvím)? Pokud bych zvolila prodloužení do 4 let, jak to v praxi funguje, to bych si musela vzít asi neplacené volno že a jak by se počítala mateřská dovolená, měla bych na ni nárok nebo ne, když už mi v podstatě nemusí "držet místo"?
Předem děkuji za rady, názory a zkušenosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.