Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
už pár měsíců pracuju a bydlím pořád u rodičů. Ještě než jsem do práce nastoupil, navrhoval jsem tátovi, že bych do domácnosti přispíval pevnou částku, třeba 6 000 – 7 000 Kč. On to ale tehdy odmítl a trval na svém, že mu nic dávat nemusím.
Jenže realita je teď taková, že po mně často chce, abych nárazově platil různé věci. Platím čistě ze svého internet, do toho po mně občas chce zaplatit nákupy nebo pojistku na auto, a taky šel z mých peněz třeba mobil pro mladší ségru nebo oblečení pro bráchu. Někdy je to za měsíc méně, někdy mnohem víc. V průměru se to sice vyrovná, ale problém je v tom, že takhle nemám vůbec žádný přehled o svých výdajích. Nevím, co po mně bude chtít zaplatit příště, takže si nemůžu pořádně rozvrhnout, kolik si můžu dovolit odložit. Kdybych mu dával fixně 7 000 Kč, započítám si to do svých nákladů (jako je benzín, jídlo, hygiena, oblečení) a mám klid. Takhle je pro mě jedinou pevnou částkou ten internet.
Momentálně mám našetřeno okolo 70 000 Kč. Tyhle peníze si ale šetřím na vlastní bydlení( na kauci, provizi realitce, základní vybavení a rezervu do začátku.) Mám ale nepříjemný pocit, že otec s mými penězi nějak podvědomě počítá jako s rodinnou rezervou, kdyby bylo potřeba.
Blíží se hlavně termín splacení jednoho jeho většího dluhu. Ten se nesplácí měsíčně, ale musí ho zaplatit naráz(bo nechtěl měsíčně). Vůbec se ale k tomu nemá, nechce o tom mluvit a jen říká, že se to "nějak udělá". Mám strach, že až to přijde, bude to chtít zaplatit celé po mně. Jasně, zní to možná sobecky, že si chci držet svoje peníze, zvlášť když jsem sám na začátku nabízel, že budu přispívat. Ale nechci, aby moje úspory na osamostatnění spláchl cizí dluh a já kvůli tomu dál zůstával trčet doma.
Co byste dělali na mém místě?
4x
Na tvem miste bych davala mesicne do obalky tu stanovenou castku 6 tisic. Pokud bude otec chtit neco zaplatit, at si to vezme z toho. Bude-li obalka prazdna, reknete, ze je to nad limit a pozadujte vraceni dluhu.
Druhou moznosti je, ze si udelas v exlu tabulku a budes tam zapisovat mesicni vydaje za domacnost. Tim budes mit staly prehled.
Ve financich byste meli mit jasno.
Otec to treba takhle neumi, protoze ho to nikdo nikdy nenaucil.
3x
Částka za samotné bydlení a některé poplatky (TV/P, Internet, elektroměr, plynoměr...) jouu fixní, jestli je člověk v domácnosti sám, nebo jestli se jich do stejné domácnosti namačké třeba šest, dokonce za topení větší domácnost teoreticky může ušetřit, tělo vydává teplo, ale v praxi se topí podle největší zmrzliny. Spotřebu na svícení, vaření, ledničky, pěněz za úklid taky nejde dostal jednoduše násobením oproti jednočlenné domácnosti. To jde u vody, praní, žehlení, jídla...
6 až 7 000 Kč je běžná cena pokoje na spolubydlení včetně energií a poplatků. Jen internet se třeba platí zvlášť, ale to je pár stovek měsíčně. Na rozjezd je to lepší, než v dospělosti, když pracuje, bydlet doma s finančně negramotným otcem. Časem si tazatel našetří na svoje samostatným nájem nebo si vezme hypotéku.
0x
0x
Jen samostané single bydlení vás těžko vyjde pod 12k, záleží na lokalitě.
Jak vznikl otcův dluh?
V malém zařízeném bytě v osobním vlastnictní se dá za cca 8 až 10 tisíc, aniž by se člověk omezoval a škudlil, ale to je bez částky na obnovu veškerého zařízení, a to bude dělat minimálně vyšší tisíce korun, pokud to sečtu a vezmu jako cena/životnost v rocích.
0x
Mám dojem, že váš otec neumí hospodařit s penězi a vidím hrozbu dluhové spirály. Možná to vidím příliš černě, ale k tomu jste nenapsal dostatek podrobností, což ovšem chápu, chráníte své soukromí i soukromí rodiny.
Chápal bych, kdyby váš otec po vás chtěl peníze v případě mimořádných výdajů společné domácnosti, třeba se poruchá pračka a je třeba koupit novou, tak abyste se přiměřeně spolupodílel.
Pokud je dluh za něco, co nyní využíváte, třebas za auto nebo zmíněnou pračku, doporučuju se přiměřeně spolupodílet. Pokud peníze otec třebas prosázel, tak těžko radit, naštěstí jsem v takové situaci nikdy nebyl. Podle mého názoru, maximálně zaplatit jednou a velmi důrazně sdělit, že je to naposled.
0x
0x
Oznam mu, že na výdaje pro rodinu a společné náklady si budeš odkládat třeba těch 7000 Kč měsíčně a z toho budeš platit, co bude zrovna potřeba. Když to dojde, tak to dojde. Piš si to někam a když bude chtít víc, tak mu ukaž, za co jsi to už vydal a víc nemáš. Stejně tak s tím dluhem mu budeš moct pomoci jen do určité výše. Kolik máš našetřeno mu nesděluj.
0x
Dluhy otce nejsou vaše starost. A nejsou ani vaše povinnost to platit. Dluhy otce jednoduše odmítněte platit. Důrazně vám doporučuji odstěhovat se pryč od otce do spolubydlení. Jste dospělý a nemáte doma co strašit, kór když pracujete. Tam dáte za jeden pokoj to, co hodláte rvát do chřtánu finančně negramotného otce (vy tomu říkáte příspěvek na domácnost). Mějte oddělený bankovní účet a za žádných okolností otci nesdělujte, kolik na něm máte peněz.
0x
Myslím si, že Váš tatík je kujón všemi mastmi mazaný. A že Vás využívá jako "oslíčku, otřes se."
Domluvte se s ním, poskytněte mu po dohodě měsíčně nějakou pevnou částku, jak jste psal 6-7 tisíc. To je za Vaše bydlení tam, za spotřebu energií, za jídlo, které Vám poskytnou. A nic víc. Nějaké oblečení či mobily Vašich sourozenců jdou mimo Vás. To by měli zajistit rodiče dětí. A navíc otec neumí hospodařit s penězi /dluh/. Vy jste dluh neudělal, nemáte povinnost jej platit.
Nejlepší by bylo se odstěhovat. Ale protože sníte o vlastním bydlení, dával byste své peníze někomu jinému, což také není ideální. Takže opravdu dohoda: klidně písemně: Dám vám měsíčně tolik a tolik, ale nic víc už po mně nebudete chtít. Na to, že tatík po Vás zpočátku nechtěl nic a dělal haura, se otrkal velice brzy.![]()
Měla jsem podobnou matku. Pracovala jako účetní, takže o číslech věděla dost, nebyla žádný finanční negramot. Ale byla vdova a měla velice ráda peníze. V roce 1974 jsem ještě jako svobodná nastoupila do svého 1. místa. Moje HRUBÁ mzda činila tehdy 700 Kčs měsíčně. A matka hbitě spočítala, že jí budu dávat na bydlení a jídlo měsíčně 500 Kčs. Tolik jsem v čistém snad ani neměla.
Proto na ni dneska nevzpomínám. Vzpomínat v dobrém, to nejde a ve špatném se na zesnulé prý vzpomínat nemá. Takže raději nic. Ale bolelo to, to mi teda věřte. Jaga.
Díky všem za odpovědi. Abych se neopakoval, shrnu to takhle...
Je mi celkem hloupé si "syslit" peníze, když vidím, že táta finančně táhne rodinu a někdy to nevychází(i když by v pohodě mohlo, už jen z toho důvodu, že pracuje když peníze nejsou, když jsou, bývá doma(dělá řemeslo na sebe)). Na druhou stranu doma spotřebovávám v podstatě jen vodu a elektřinu. Vařím si sám a jídlo, oblečení, hygienu, koníčky, auto i benzín si platím sám. Proto chci dávat těch 6 až 7 tisíc, bo to s přehledem pokryje náklady na energie za celou domácnost a ještě něco zbyde k tomu. Hlavně chci ale co nejdřív odejít a osamostatnit se. Doma je to občas dost toxické a vodit přítelkyni do dětského pokoje, navíc když hned pod námi spí rodiče, taky není ideální.
Ohledně toho dluhu. Nevznikl za úplné nesmysly, ale blbost to pořád je. Táta si půjčil od známého, aby poplatil vícero věřitelů(bo něco už šlo i do exekuce) s tím, že má 3 roky na splacení. Hned ten den jsem mu říkal, že to musí splácet měsíčně, jinak to od určitého bodu prostě neutáhneme. Tvrdil, že to platit bude, ale nakonec se na to vykašlal a radši se dohodl, že to zaplatí naráz. Teď už uběhly víc jak dva roky a i kdybych mu dal všechny své úspory a výplaty co mi do konce lhůty přijdou, nepokryje to ani půlku toho co dluží. Všechno nechává na poslední chvíli, nemyslí dopředu a já netuším, jak to chce řešit.
Snahu o nějakou "finanční gramotnost" už jsem s ním vzdal. Jak tu psal/a brambůrka, ideální je zjistit si náklady a výdaje a hodit si to do Excelu. To jsem dělal a dělám, ale je to jako mluvit do zdi. Když mu začnu vysvětlovat za co se zbytečně utrácí a že by se přebytky měly nechat do rezervy, začne být protivný a odbyde mě s tím, že by se to "stejně utratilo za něco jiného", nebo řekne prostě "No, dobrý". Co na to pak říct. Navíc je to typ člověka, co vám s vážnou tváří tvrdí, že je levnější koupit 500g balené papriky za 60 Kč než kilo volné za 80 Kč.
Jinak mám docela jasnou představu, kolik mě bude bydlení v nájmu stát. Všechny ty položky, co se tak blbě počítají, si už platím teď, takže vím kolik zhruba utratím. K tomu stačí připočítat fixní nájem a energie a do toho se vejdu i s rezervou pro případ, kdyby se pokazila pračka, lednička nebo auto.
Udělám to, jak radíte. Peníze mu prostě nechám na stole, ať se mu to líbí, nebo ne. Možná to z mého textu zní, že ho jen shazuju. Vyloženě špatný vztah spolu nemáme, ale co se týče financí, tam se prostě naprosto neshodneme.
@juraja @2024 @bramburka @jirkaa @mudrsova @riva @ltz @id @tomkk @halamus @penizevobalce @anzionka
doplněno 22.02.26 19:26:
Tatík prostě neumí hospodařit. Když se na něj nahrnuly závazky, dostal se do úzkých.
Pokud si skutečně platíte sám jídlo, oblečení, hygienu, koníčky, auto, benzín...je těch 6-7 tisíc skutečně velice slušná nabídka. Jedná se zřejmě jen o spotřebu energií a praní.
Tak se nedejte, málokteří rodiče se snaží podpojit své děti, spíš jim koukají pomoci, ale občas se to stát může, jak je vidět. Měla jsem to kdysi podobné.
Na stůl obálku s určitou částkou na ní napsáno: Od Pepíka - příspěvek březen 2026. A aby u přijetí obálky byli oba rodiče.
Jinak - co maminka? Staví se také na stranu nezodpovědného otce? Jaga.
@babajaga
Máma před nějakým časem odešla, tak vlastně nevím, jak se k tomu stavěla, bo jako děcko jsem takové věci v té době neřešil, ale jestli byl otec takový vždycky, tak jí to nejspíš vadilo. Přišlo mi, že z těch dvou byla právě ta romumější.
@kuro: Považujete matku za rozumnější, tak se zachovejte jako ona a utečte, dokud můžete a dokud vám otec nesebere všechny vaše peníze. Buďte taky rozumný.
0x
Hlavně je potřeba se dohodnout a tu dohodu držet. Ať je v tom pořádek a můžete si plánovat "keš-flou." Podle toho, co píšete, tak asi otec neumí moc hospodařit a plánovat.
Našetřené peníze je lepší nikde neventilovat. Něco ve smyslu co otec neví, to chtít nebude.
70 tisíc jsou takové drobné (řekněme 2 nebo 3 platy, víc platů snad ne) taková normální rezerva. Na nějaké bydlení je to dost málo (opravdu jen na nějakou tu kauci).
@anzionka: Maminka sice rozumnější byla, ale nechat nezodpovědnému chlapovi na krku 3 děti, z toho zřejmě ještě 2 nazaopatřené, to je tedy chování. Proč neodešla i s nimi? Ty děti za tátu nemohou. /ale tohle tady neřešíme/. Ve většině případů máma své děti neopouští.
Nejlepší bude, když to uděláte jako ona a necháte tátu, ať se vykoupe sám v tom, co si navařil. Jaga.
Nic od Vás zpočátku nechtěl, tedy nic mít ani nebude. Tečka.
Mělo to být k předchozímu rádci, špatně jsem to uložila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.