Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je tu někdo, kdo měl zánět plantární fascie a poradil by, co mu pomohlo?
Začalo mě to bolet začátkem listopadu, po dvou týdnech neúspěšného cvičení a automasáží jsem šla k doktorce.
Praktická lékařka mě poslala na Rentgen (mám ostruhy) a na ozáření, kde mě odmítli kvůli věku a nevyzkoušení konzervativní léčby (rázové vlny), tak mě poslala k ortopedovi, který mi říkal, že pokud potřebuji rychle fungovat, tak mi dá obstřik, ale lepší je přirozenější rehabilitace, tak jsem si vybrala to. Poslal mě tedy k rehabilitačnímu doktorovi, že mi předepíše tu rázovou vlnu. Po dvou měsících jsem se tedy dostala na rehabilitace. Rehabilitační doktor mi předepsal předepsal 10x ultrazvuk (rázovou vlnu bral jako poslední možnost), řekla bych, že se to jen zhoršilo, + dva krát cvičení, ještě mi jedno zbývá, pak případně obstřik.
Přestala jsem běhat s ultrazukem, neposiluji nohy zvedáním závaží přes chodidla, pokračuji v protahování, masáži, dělám nějaké "posilování" - to co dělám od listopadu + cviky, které mi ukazovala fyzioterapeutka. Od prosince zkouším ortézu na noc (první týden a půl zlepšení po ránu, pak se efekt nějak vytratil). Dále jsem zkoušela nějaké kompresní ponožky na prokrvení - je v nich jen vedro, žádný efekt na chodidle neporozuji. Vyměnila jsem obuv - tenisky Altry (široký prostor na prsty, 4 mm drop), koupila jsem si zimní barefoot boty - někdo říká, že jsou na skvělé, někdo je zavrhuje v akutní fázi, fyzioterapeutra, u které jsem byla, nebyla proti, že je také nosí, ale byla proti Skinners, které jsem nosila
na přezutí, takže jsem si na její doporučení koupila DOLPHIN pantofle. Zkoušela jsem ortopedické vložky, nějaké vložky na plantární fascitidu z reklamy - ani jedno nemá ten slibovaný efekt, teď nosím vložky na míru, které mi předepsal ortoped - opět žádný zázrak. Zkoušela jsem voltaren, voltarenové náplasti, kostivalovou mast, Alpu s kostivalem, termolku, ratiopharm Schmerzgel. Jím anti-inflammatory.
Všude jsou dost kontra názorů - někdo zavrhuje ultrazvuk, i když je to klasický postup u většiny lékařů, bearfoot boty (cesta k vyléčení & vyhnout se jim v akutní fázi), masáže (má to bolet & masírovat vedle místa, kde to bolí), ortézy a vložky (uleví, prevence, každý je má nosit & je to jak kdyby si někdo nechat sádru na ruce).
Má někdo prosím nějakou radu, stále se to jen horší. Děkuji
doplněno 10.02.26 11:25:
Ještě jsem nezkoušela a nenaučila jsem se tejpování. Má někdo zkušenost, jeslti je to účinné?
doplněno 10.02.26 11:44:
Ještě jsem zkoušela adjustační ponožky a pak mi je doporučila i fyzioterapeutka.
2x
Prošel jsem si tím a řeším dodnes, i když je to mnohem lepší.
Celý problém je ve zborceném chodidle (plochá noha) tím dochází k přetěžování plantární fascie (vazivo spojující patní kost s prsty. Dokud nenapravíte to špatné postavení chodidla, hasíte jen následky a neodstraňujete příčinu.
Já v současné době úplně bez bolesti paty (i ráno první kroky).
Pomohlo mi až každodenní cvičení na speciální podložce. Zaplatil jsem si diagnostiku na idealmove.cz, naučili mě cviky na jejich podložce (drahá věc na kus gumy). Cvičil jsem denně 15 minut večer u televize a výsledek se dostavil za cca 2 měsíce. Teď už to celkem flákám, ale zatím dobrý.
Občas si na večer obuju ty adjustační ponožky a na delší chození si beru ty vložky na míru ze sanomed.cz (ortoped napíše papír a pojišťovna tuším něco přispívá, vyjde to na necelé 400Kč).
Na léto plánuju koupit nějaké barfood boty na chození po zahradě.
Co mě začalo bolet jsou první klouby prstů na které jsou upnuté ty fascie, přičítám to tomu, že rozhýbávám to co bylo 50 let ztuhlé v jedné lajně ploché nohy.
Zřejmě by mi prospěla (jak doporučují) další návštěva na idealmove.cz, zatím na to nejsou finance ani čas.
Moc děkuji za zkušenost. Podložka jang nebo ovál? Měl jste tu individuální komplexní nebo zkrácenou diagnostiku. Kolik jste měl prosím navazujících lekcí? Kromě toho cvičení, byla ta diagnostika pro vás nějak zásadní? Ano, ty vložky za 400 Kč s příspěvkem od pojišťovny nosím ve venkovních botech teď pořád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.