Nejste přihlášen/a.
Tak zase jsem koupila další kelímek hořčice, nejmenší balení, ale opět nechutná. Nechci znepříjemňovat jídla, ale ani jedna není ta jediná, co bývala na všéchno a ke všemu dobrá, ale ani jedna to není ona.Výrobce si už napamatuji, ale někde ještě snad musí být, či ne?
doplněno 09.02.26 11:17:
Někdo mi napověděl, že by výrobce té jediné retro hořčice nejlepší mohla být Fruta Modřice národní podnik, ostatní vznikly dávno po ní.Možná máme na chatě i nějaký ten hořčičák na turka, zalívané kafé, pošlu tam někoho...
Ano, tu jsem také měla ve skle toto balení mně vyhovuje, prodejnu zrušili Tempo,
ale výrobce či značka?
Najobľubenejšia kremžská horčica na Slovensku a s najstaršou výrobou. : potravinydomov.itesco.sk/...
2x
Váš požadavek je v přímém rozporu s principem maximalizace zisku.
Nemůžete mít jednu hořčici na všechno, ale ke každému pokrmu jinou, aby si výrobci víc vydělali.
P.S.
Používám kremžskou - na (skoro) všechno.
Píše "na všechno" a to rozhodně Kremžská nebo Dijon nejsou. Tyto speciální se rozhodně nepoužívají "na vaření", ale převážně jako omajda k párkům nebo kabanosu a jiným uzeninám. Protože mají výraznou chuť a všechno by přebíjeli. ![]()
Nevím, jak to souvisí s tvým dotazem na tazatelku o jakou jí jde.
Nebo se ptáš, jestli jí jde o plnotučnou před 30ceti lety nebo nějakou aktuální?
...
Jinak pro tvou informaci, horčice nepotřebuje éčka. Sama je konzervantem.
hice: myslím si, že to bude už kolem deseti let, kdy jsme se o nedostupnosti klasické plnotučné hořčice bavili s kamarády a právě jeden tvrdil, že se změnila nějaká legislativa. chuť i barva se bezesporu změnila, toho jsem si všiml. barva je méně sytá a chuť se více blíží "francouzské hořčici", nyní je více hořčičná. možná to souvisí s tím, že tam začali výrobci dávat více semena. nemyslím si, že by to bylo nějakým nařízením, ale skutečně spíš tim, že dříve obsahovala umělá barviva a možná také nějaké přidatné látky, původní složení se už nyní těžko dohledává. nová chuť mi nevadí, spíš naopak, ale vadí mi nedostupnost té původní chuti.
bear: až příště budete chtít někoho poučovat, nejdřív si zjistěte alespoň o tom, o čem chcete poučovat:
"Potravinářské přídatné látky (aditiva, hovor. Éčka) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně, atd. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny."
omlouvat se nemusíte, vím, že toho nejste schopen.
Předem děkuji, za obsáhlé pojetí věci, ale zkusila jsem i tu plastovou žlutou láhev = ne. Přesně jste to popsal barva té retro byla výraznější i chuť :-/ byla typická a to v receptuře, která nebyla nikým převzala.N.p.zanikl a s ním i receptura bohužel.Rozhodně konzervant tam byl, ale v tom jednorázovém min.množství to nemůže škodil. Já jsem snad ve snaze najít tu původní hořčici, vyzkoušela hodně.
2x
Kupujeme Albu. Plnotučná i kremžská vždy výtečné. V obchodě je poznáte snadno. Jsou to ty s tečkama.

2x
Nejvíc mi vždycky chutnala MALVA, plnotučná i kremžská. Je na ní napsáno: "Tradice od roku 1946." Vyrábí se v Chlumci nad Cidlinou a seženete ji jistě snadno. Například v Kauflandu, viděla jsem je i v Tescu. Vyzkoušejte ji, dělá se ve 3 velikostech, malý, větší kelímek a kbelíček.
Naopak chuťově nejhnusnější jsou hořčice z Penny. Tam je už nekupuji vůbec, i když jsou oproti jiným levnější.
Vzpomínám: při občasných návštěvách Prahy chtěl manžel pokaždé, abych mu ve Vodičkově ulici ve francouzské prodejně koupila pikantní francouzskou hořčici ve skle, s červenou etiketou, snad se jmenovala Amora, nebo nějak podobně. Myslím, že dneska se už sežene snáz, než jen v té Praze. Jaga.
Amora se dá běžně koupit, ale kvalita šla hrozně moc dolů! Mnoho let nekupuji, asi stejný problém, jako s českými horčicemi.
Ke značce Amora:
Amora a Maille měla dříve sídlo ve francouzském Dijonu.
V roce 1999 měla společnost přibližně 1 000 zaměstnanců a provozovala závody v obcích Dijon, Chevigny, Appoigny, Carvin a Vitrolles. V té době měla společnost také prodejní pobočku v Belgii. V závodě Amora Maille v Dijonu se nacházelo muzeum hořčice.
V roce 1999 byla společnost Amora Maille převzata nadnárodní společností Unilever, která se zabývá výrobou spotřebního zboží. Unilever za společnost zaplatil 739,3 milionu dolarů, což odpovídá 460 milionům liber nebo 716,5 milionu eur. Společnost byla prodána divizí francouzské bankovní skupiny Paribas SA, fondem Paribas Affaires Industrielles LBO a několika dalšími investory. Okurky prodávané pod značkami Amora a Maille, které se vždy sklízely v departementu Yonne, pocházejí od roku 2000 z Číny nebo Indie.
V roce 2008 společnost Amora Maille oznámila, že zavírá tři ze svých závodů v Dijonu, propouští více než polovinu svých zaměstnanců a soustřeďuje své aktivity do Chevigny. Závod v Dijonu byl uzavřen v roce 2009, část výroby byla přesunuta do Polska a od roku 2018 se část výroby společnosti odehrává v Chevigny-Saint-Sauveur.
P.S.
Amora dováží hořčičné semeno z Kanady - viz například zde
2x
Nerozumím Věší větě, že MALVA není tradiční. Dělá se už 80 let, od roku 1946, znám ji odmala, určitě tady má daleko delší tradici, než většina novějších výrobců. Vysvětlete, prosím. Jaga.
Cukrovar Vrbátky je od roku 1870. Asi není tradiční... No v čechách určitě ne ![]()
V čem je receptura specifická?
Hlavním rysem je důraz na původní chuťový profil, který se liší od běžných průmyslových hořčic:
Tradiční složení: Základem je jemně mleté hořčičné semínko, kvasný lihový ocet, cukr, sůl a směs koření.
Bezodpadová technologie: Výroba využívá celé hořčičné semeno, což zachovává přirozený obsah hořčičných silic a olejů.
Konzistence: Fanoušci značky oceňují specifickou texturu – plnotučná varianta je jemná, zatímco kremžská sází na hruběji mletá semena a vyváženou sladkokyselou chuť.
Historické vazby: Dlouhá léta byla výroba součástí potravinářského komplexu Seliko, což zaručovalo přísné technologické standardy, které firma Pikant Ostrava dodržuje dodnes.
Kde ji můžete v roce 2026 zakoupit?
Dnes je značka dostupná jak pro běžné spotřebitele, tak pro gastronomii:
Maloobchodní řetězce: Produkty se běžně objevují v regálech sítě Makro, Globus nebo v regionálních prodejnách na Moravě.
Online nákup: Nejjednodušší cestou je přímo oficiální e-shop výrobce, kde najdete kompletní sortiment od malých kelímků po velká gastro balení.
Specializované prodejny: Výrobky bývají součástí nabídek obchodů s regionálními potravinami a cukrářskými potřebami.
2x
Akorát že už dnes stává kolem 50 Kč. Tady ještě byla za polovic.
dtest.cz/...
2x
V místní Bille už jsem vyzkoušel snad všechny, vč. sladké drahé Bavorské a origo Dijonské. Asi nejlepší je jejich Billa hořčice ve skle, dělají jak plnotučnou, tak i kremžskou. Kdo to v reálu vyrábí, nevím.
Stojí tak 3x víc než klasické v plast. kelímku (ty se fakt nedají). Ale i tak hledám nějakou lepší.
0x
To mě připomnělo, jak jsme hledali hořčici v Itálii. Teď už vím, že klíčové slovo je senape ale to jsem předtím nevěděl, takže jsme se jen domnívali podle toho, že tam s ním bylo něco jako dijon (tedy dyžonská, to bývá hořčice, tak jsme to zkusili a byla). Byla v tubě. Pak jsme objevili i balení ve skleničce. Já hořčici nepoužívám, tak to neřeším, takže nevím, jak je to s jejím výběrem. Jen si pamatuju právě její shánění tehdy v Itálii (a další roky poté, ale když už vím, co hledat, je to snažší).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.