Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výslovnost Al

Od: dezo

jak se správně vyslovuje Al? Už jsem slyšel různé pojmenování.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

03.02.26 16:41
hodnocení

5x
Ejáj.

k2
hodnocení

0x

Akademickou otazkou budiz, zda neco jako spatna/spravna vyslovnost teto zkratky existuje. Zazita je v tomto pripade ta "anglicka" vyslovnost, ale jestli by ta pocestena sla oznacit za spatnou (nespravnou) netusim.

hodnocení

0x

Říkejte hezky česky UI (umělá inteligence) - ne anglicky AI (Artificial intelligence).

03.02.26 17:02

.

Výslovnost Al

Není to nejlepší tabulka. Je tam "y" něco jako dž, takže G = "dží" a J = "džei".

Tahle tabulka je lepší, s přepisem výslovnosti IPA.

Výslovnost Al #2
km
radite rikat cesky a sdilite anglickou vyslovnost? *sok*

Anglická výslovnost pro anglickou AI, jak se ptá tazatel.

Ale jak správně dí @k2 dnes 16:56

Akademickou otazkou budiz, zda neco jako spatna/spravna vyslovnost teto zkratky existuje. Zazita je v tomto pripade ta "anglicka" vyslovnost, ale jestli by ta pocestena sla oznacit za spatnou (nespravnou) netusim.

jir
No a rusky je to II (i-i) a německy KI (ká-í)
jk2021

Říkat/psát UI by mohlo být v dnešní době poněkud matoucí - UI = user interface

pecenkav
hodnocení

0x

Já zásadně říkám umělá inteligence,

km
03.02.26 17:20
*palec*

hodnocení

0x
Mezi lidmi slyším anglickou a českou výslovnost cca 60:40, mladí spíš to anglické, starší a odpůrci spíš to české. To máte podobné, jako s CD, tam se to taky úplně nevyhranilo, spíš se ale používá české.
Ale připravte se, že jí budeme brzy říkat Můj Pane.

mll
hodnocení

0x

V angličtině se zkratky normálně vyslovujou jako jedno slovo. Trvalo mi chvíli, než jsem rozluštil třeba elídí (LED). Takže v angličtině bych to říkal dohromady ejaj. V češtině buď á í nebo bych to prostě řekl celé (umělá inteligence).

Jinak pokud vím, tak něco jako správná výslovnost v angličtině neexistuje. My máme Ústav pro jazyk český při Akademii věd České republiky, kde se o tom rozhoduje (ale můžou rozhodovat jak chtěji lidi budou mluvit a psát po svém), angličtina nic takového nemá.

host
hodnocení

0x

Podobně výslovnost srbského tenisty DJOKOVIČE

V jeho rodné řeči (srbštině) se Djoković vyslovuje:

ĎÓ-ko-vič

Trochu podrobněji:

Dj = měkké "ď" (jako v českém ďábel)

o = krátké "o"

vić = "vič" (měkké č, žádné "vítš")

Takže ne "Džokovič", jak se to často říká v angličtině, ale spíš Ďokovič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]