Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tiskopis

Od: david odpovědí: 4 změna:
Dobrý den
Měl jsem úraz zlomil jsem si kotník
Dneska jsem dostal vyplaceno, ale kráceno
Nedodal jsem ČSSZ potvrzení o úrazu
Kde bych mohl stahnout toto potvrzení děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer
hodnocení

2x

A když se ptáš tady, umíš se zeptat na ČSSZ? Třeba e portal : eportal.cssz.cz/...

david
hodnocení

Skoč do zdi joudo

Mírněte se oba, jste už jak Macinka.

eportal.cssz.cz/...

Tidkopis vyplnáte ve všech bodech. Je to v podstatě Vaše čestné prohlášení, že se úraz stal tak, jak píšete.

V Údajích o úrazu uvedete např. :"Zlomenina levé nohy".

V chlívku Stručné vylíčení... uvedete např.: "Při venčení psa jsem uklouzl na zledovatělém chodníku a při pádu jsem si zkomil levou nohu."

Nezapomenete na podpis a tiskopis co nejdřív doručíte zaměstnavateli (pokud ho máte) nebo rovnou na přepážku OSSZ.

Ještě doplním, možná i pro ostatní - při úrazové diagnóze u nepracovního úrazu je vždy nezbytné vyplnit tento Záznam. Pokud ho OSSZ nemá k dispozici, vyplatí polovinu nemocenské a současně zaměstnavatel vyplatí polovinu náhrady. Je to proto, že podle § 31 zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. platí toto:

§ 31

Výše nemocenského za kalendářní den činí 50 % výše nemocenského stanoveného podle § 29, jestliže si pojištěnec přivodil dočasnou pracovní neschopnost

a) zaviněnou účastí ve rvačce; rvačkou se zde rozumí vzájemné napadení či fyzický střet dvou nebo více osob, nejde-li o sebeobranu nebo pomoc napadenému, pokud se nejedná o případ uvedený v písmenu c),

b) jako bezprostřední následek své opilosti nebo zneužití omamných nebo psychotropních látek, nebo

c) při spáchání úmyslného trestného činu nebo úmyslně zaviněného přestupku.

Proto je nutný Záznam o úrazu, kde pacient uvede, jestli nastaly nebo nenastaly tyto okolnosti.

Ošetřující lékař uvede v případě vzniku pracovní neschopnosti vlivem úrazu úrazovou diagnózu. Diagnózu nevidí ani nemocný, ani zaměstnavatel, ale na neschopence je uvedeno, zda jde podle lékaře o úraz nebo ne. Pro zaměstnavatele je to důležité proto, aby chtěl po zaměstnanci Záznam o úrazu. Pokud ho nedostane, vyplatí polovinu náhrady mzdy. Diagnózu vidí jen lékař a referent evidence pracovních neschopností na OSSZ.

Jak náhrada mzdy, tak nemocenská jdou po doložení Záznamu o úrazu v případě potřeby doplatit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]