Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tchýně, tchán, vykání, tykání

Od: petr®

Zdravím.

Jak to máte vy, s tchýní a tchánem? Nabídli vám tykání, nebo jin vykáte? A co když jeden zeť tyká a druhý vyká? Čili konkrétně, já jim vykám, ale druhému zeťákovi před lety nabídli tykání. Co to může naznačovat?

Děkuji za názory.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nedostatek pochopení a taktu u seniorů. V tomto případě by měla být komunikace vyvážená, aby se jeden člen necítil protěžován a druhý nepřijat, upozaděn.

Když už, tak pro zdravé rodinné vztahy, všem stejně, a nabídnout při společném setkání veřejně.

Kvůli možné závisti, řevnivosti v budoucnu. Proto s tímto nabízení opatrně, pokud si rodiče nejsou u jednoho člena jisti, nechat vykat všechny.

km

pecenkav
hodnocení

5x

Já osobně tykání tchánům a tchýním neschvaluju, ale tykání mladým jo.

km

že vy budete tchán :-D

hodnocení

5x
Není mi příjemné tykat lidem o generaci starším. Tchán i tchýně mi tykání několikrát navrhovali, ale nepřistoupil jsem na to. Každý to má nastavené jinak, záleží i na prostředí. Kdybych byl zedníkem, asi by mi nevadilo si s ostatními zedníky tykat a plácat se po ramenou. V tomto prostředí by bylo poněkud nekomfortní místo "Honzo, hoď mi sem pár cihel.", říkat:"Pane Nováku, mohl bych vás poprosit, abyste mi sem dovezl pár cihel?" A pak bych měl jistě větší tendenci tykat i ostatním. Častěji si takéidé tykají, pokud spolu popíjejí.
Osobně ani nemám rád tykání na internetu.
km
29.01.26 11:39

hodnocení

4x

Moje matka svým dvěma zeťům nabídla tykjání. Otec již v té době nežil.

Já jsem naopak manželovým rodičům celý život vykala, byli "ze staré školy", narozeni 1923 a 1925. Oni mně tykali. Tchyně mi řekla, že by jí nevadilo, kdybych jí tykala, ale tchán byl silně proti. Je fakt, že to vykání je takové důstojnější a husy jsme spolu nepásli. Nevadilo mi to.

Se svým zetěm si tykáme, je jen o málo mladší, než já. A v pohodě. Jaga.

hodnocení

2x

Neřešte, Petře, zeť ať tyká, vy vykejte. Nenaznačuje to vůbec nic. Třeba si to ani neuvědomují a až je to napadne, řeknou. Nebo o tom, bez emocí, bez pocitu ublíženosti, promluvte s manželkou, stačí jen otázka -proč já jim vykám a on tyká-? Čím méně slov kolem toho, tím líp. A manželka už to zařídí. Pěknou neděli a dobrou náladu! Všem!

s radou manželka už zařídí ... moc nesouhlasím

Ale brát to s nadhledem a nerýpat se v tom, je rozumné.

hodnocení

2x

Oběma rodičům jsme manžel i já vykali, nikdy nám tykání nenabídli. My jsme snaše tykání nabídli, takže si tykáme, ale znovu už bych to neudělala. Chybami se člověk učí...

km

co se změnilo tykáním? děkuji

hodnocení

2x

Tchán i tchýně mi nabídli tykání, když jsme jim tak nějak přišli oznámit, že se budeme brát/přišel jsem požádat o ruku. Kdyby ale trvali na vykání, tak bych s tím neměl problém. Stějně tak to mám v práci... jsou pracoviště kde polovině osazenstva tykám a druhé polovině vykám. Nepřijde mi divné, že otevřu dveře a řeknu dobrý den, ahoj.

hodnocení

2x

Tchyni i tchánovi vykám, švagrová si s nimi tyká, ale je o dost starší než já. Ale nijak to neřeším.

mate59
hodnocení

1x

V našich rodinách si uplně všichni tykáme.I když jsem strýc,tchán,oslovují mně jménem.

hodnocení

1x

Jen tak mimochodem - věděli jste, že v češtině jsou jen tři podstatná jména začínající na tch?

Tchán, tchýně a tchoř *smich*

km
29.01.26 11:40

hodnocení

0x

U nás je to vykání, u sousedů v podobném věku tykání.

hodnocení

0x

U nás se v rodině vždycky tykalo, u manželky taky, takže já jejim rodičům taky přirozeně tykám, stejně jako ona mým.

hodnocení

0x

Nemám tchána-před lety zemřel, nemám tchyni , žije, ale pomyslně jakoby pohřbila jako špatnou svoji dceru ...Dokud jsme s ní nějak vycházeli tak jsem vykal.

Jinak tykání a vykání řeším dle okolností a dané osoby, nedělá mi problé někomu stále vykat ale také ne tykání

hodnocení

0x
My si všichni tykáme. Tykání mi nabídli i ženy prarodiče nejenom rodiče.
Předchozímu partnerovi se kterým byla 12 let tykání nenabídli - moc ho neschvalovali.

mil®
hodnocení

0x

Já jsem vykal, ale mně se mladými tyká. Nevadí mi to, máme skvělé vztahy a to jsem už dost strej pes ‍♂.

km
hodnocení

0x

a je tu někdo, kdo vyká svým rodičům? děkuji.

tm
hodnocení

0x
Kdyby mi tchyně nenabídla tykání, rozhodně bych se z toho nezhroutil. Stejně vás bude dřív nebo později štvát.

hodnocení

0x

S Tchánem a tchýní si tykám i když u tchýně by bylo lepší vykat.. co si budeme... U pratchýně a pratchána si vykáme i když mi nabídli tykání. Bohužel bohudík mi tam tykání se příčí ,jsou to lidé o dost starší. Takže jim vykám a oni mě tykají , vztahy fungují takže to ničemu nevadí.

hodnocení

0x
Ale pokud máte druhou mízu a vezmete si o 30 let mladší holku, tak klidně můžete o deset let mladšímu tchánovi tykat a on vám vykat. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]