Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
od manželovy smrti mám problémy se spánkem. Jsem schopná běžně usnout už v 19 hodin a klidně i dřív. Zato se probouzím ve 2 či ve 3 a už do rána neusnu. S léky na úpravu spaní začínat nechci.
Mám ale jiný problém - zítra navštívím v kině SnoW Film Fest - filmový festival cestovatelských a sportovních filmů. Dokumentární filmy, přednášky, besedy...Těším se, ale...Akce je už od 15 hodin, končí ovšem až někdy ve 23 hodin. Program je velice bohatý. Bojím se, že mi kolem 19. hodiny v kině začne padat hlava na mé sousedy. Začnu pochrupovat a uříznu si pořádnou ostudu. ![]()
Jak se mám udržet v bdělém stavu? Vypít silnou kávu? Nebo se občas jít opláchnout studenou vodou? Nepomůže ani to, že akce bude zajímavá, prostě v časný večer pravidelně tuhnu.
Poradíte, co dělat, aby se mi nechtělo spát? A abych do těch 23 hodin vydržela? Děkuji - Jaga.
4x
Já bych zkusil jít dnes spát brzo, třeba hned teď, až se ve 3 vzbudíte, tak do rána dělat něco zajímavého a až to rozumně půjde, třeba v 8 ráno jít spát zas (a samozřejmě si dát budíka, ať akci nezaspíte).
A když to nepůjde v 8, tak v 9, 10, 11, 12, prostě aspoň chvilku si před tím ještě zdřímnout. Nebo aspoň odpočinout v posteli se zavřenýma očima.
(Taky mám režim roztodivný a tohle mi pomáhá, když někde potřebuju fungovat.)
3x
V autě zobu Guaranu (druh kofeinu, maj v lékárnách, tablety 800g apod.) + větrák na studeno..,
Možná nějakej ten Redbull.. Voda s citronem že to zkřiví hubu, to taky probere...
Dobrý vyzkoušet předem, každýmu sedne něco jinýho...
3x
.
1) Vydržet díky jídlu. Zkuste mozku dodávat dostatek cukru, prostě jíst. Jeden den (tedy večer) pověsit diety a rady o zdraví na hřebík, protože když něco pořád jíte, nechce se vám tolik spát. Když to vydržíte do 11 večer, určitě nebudete vstávat ve 3, protože jste odpočatá. Následující večer to už půjde snáz.
2) Vydržet díky kofeinu. Pokud vám nedělá problémy a účinkuje na vás, dejte si kolik bezpečně snesete. Vydržíte do 11, spánek sice díky kofeinu v krvi nebude stát za moc, ale vám jde jen o jeden, nebo dva večery, abyste se přetočila.
3) Chodit spát pořád dříve a dříve, až se za několik dní přetočíte jak máte, jen bude divné být 1 - 2 dny vzhůru přes noc. Já to dělal opačně, chodil jsem spát pořád později a později, až jsem šel spát normálně. Tohle je sice bez chemie a cukru, ale zase to zabere více dní a určitě to nelze dělat, pokud máte nějaké akce přes den, nebo chodíte do práce.
.
Osobně doporučuji ve vašem případě bod 1. Ale záleží na vás.
.
Jinak k Vašemu dotazu co s kinem. Na to už je pozdě. Jak asi sama víte, tohle za jeden den nenapravíte. Mozek potřebuje ke svému fungování dostatek curku a kyslíku + řídkou krev, aby se živiny dobře dostávaly, kam mají. To znamená slazené nápoje, nezdravé jídlo. Vyhnout se tučnému, spíše sacharidy. Dodatečně pít. Energetický nápoj nedoporučuji, ten přináší efekt jen krátkodobě a pak padnete a usnete, vy potřebujete permanentní boost. Permanentně do sebe lít energetický nápoj také funguje (vyzkoušeno), ale je to velice zdravotně rizikové a má to pak nepříjemné doprovodné příznaky. Na bdělost pomáhají i nějaké pálivé bonbóny, ale nesmí to být slabota, vzhůru vás drží právě ta pálivost a mentol. To jsou nouzové rady.
Pro dnešek by bylo nejlepší nejít spát a zkusit vydržet co nejdéle na sílu. Doma zamezit všem rušivým vlivům, které by vás mohly budit a pokusit se co nejdéle spát.
doplněno 23.01.26 17:50: * Pro dnešek by bylo nejlepší nejít spát v 19:00...
2x
Však budou přestávky, tak se jít projít na chodby, něčím se osvěžit, opláchnout vodou je také dobrý nápad.
Pokud bude zajímavé téma, tak určitě vydržíte.
A když nezáživné a přestávka v nedohlednu, sedněte si někam na kraj a vyběhněte ven i mimo.
Jestli nepijete pravou kávu, tak i tady je možnost si ji večer dát. I když se píše, že hodně kofeinu má i zelený, černý čaj.
2x
Kromě nápojů s kofeinem, bylo jich tu jmenováno hodně je ještě bylina Parcha saflorovitá, taková levná verze ženšenu. Bývá běžně v prodejnách s bylinami, trochu problém je, že má 100 názvů (přeháním, viz synomyma na wiki).
cs.wikipedia.org/...
lekarnatrio.cz/...
Užívání: 2 čaj. lžičky přelít 0,5 l vařící vody, vylouhovat 15 min. popíjet 1x denně nejlépe ráno.
Dávám půl čajové lžičky na dvě deci vody. Kdybych to dal večer, tak usnu až kdovíkdy po půlnoci.
V Ostravě vím o prodejně, kde výše odkázaný čaj mají a kupuji ho tam.
10 minut od mého bydliště je maralan na váhu, ale zhoršila se kvalita (stonky, možná i cizí příněsi travin)
1x
Dobrý den.
Myslím si, že pokud bude program velice bohatý, tak jistě neusnete.
Když usínáte již v 19.00 hodin a probudíte se kolem 2. až 3. hodiny je to v pořádku. Pokud chcete spát do rána, je potřeba jít spát déle. Protáhnout čas usínání po 22.00 hodině. Pak budete jistě spát až do rána. Třeba si chvilku zdřímnout po O.
Přeji krásný den.
Ahoj, dík za vaše rady, mám to za sebou. Dala jsem si do malé PETky vlažnou silnější kávu. Jinak ji nepiju vůbec, tak 2 x do roka. A koupila jsem si ještě energeťák s guaranou. To by v tom byl ![]()
Těch 8 v kině hodin jsem zvládla, byly přestávky, kdy jsem se šla vydýchat před kino. Kávu jsem vypila, na energeřták ani nedošlo. Spaní mě přepadlo jen na chvilku, kolem 20. hodiny, ale dostala jsem se z toho. Program byl tak zajímavý, že i ten spánek úplně odstavil na druhou kolej.
Pokud u vás bude Snow Film Fest /říjen 2025 až leden 2026/, jděte. Dozvíte se o musherech, o zimních horolezcích, o akrobatce na stuhách nad ohromnými ledopády, o dobrodružných lyžařích, kteří jeli co nejdál na východ lyžovat jenom veřejnou dopravou, o Magorech na kole" - dvou Češích, kteří svá kola vytáhli na nepálskou horu Mera Peak /6461 m.n.m./ a pak ji na kolách sjížděli dolů. Naživo přednáška cestovatele Tomaše Kudely o Islandu, kde všude byl a co zažil. Brázdí všechna možná moře na své vlastní plachetnici. Doporučuji. Stálo to za to.
Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.