Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplnění daňového přiznání k nemovitosti on-line

Od: vasa
Dobrý den,
nevyzná se prosím někdo ve vyplňování daňového přiznání k nemovitosti on-line?
Nerozumím tomu jak to vyplnit?
Není nějaký konkrétní návod jak to udělat?
Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Na srtánkách Finanční správy nebo mojedane.cz si otevřete příslušný formulář a pak můžete postupovat pomocí průvodce. Ke každému kroku si můžete vpravo otevřít nápovědu. Existuje také možnost založit si tam t.zv. Daňovou informační schánku, ze které dostanete formulář předvyplněný osobními údaji. Údaje z katastru se doplňují samy. Nejhorší je nechuť se do toho dát. Jakmile začnete, tak to máte za pár minut hotové i s kontrolou a nemusíte nikam chodit.

lll
Přesně, je to velmi jednoduché, všude jsou otazníky s nápovědou.
Ano, také jsem z toho byla nejdřív vyvalená, ale zažádala jsem o to předvyplnění a je to úplně super.

hodnocení

5x
Dělal jsem to předloni a loni jsem se na to vysral a vyplnil papírové a odnesl na FÚ. Časově to vyšlo mnohem rychleji.

Asi tak. Nevím, kdo dělá tu digitalizaci, ale jen vše komplikuje. Na rovinu řečeno: Uživatelsky to stojí za "exkrement"!

km

Já bych všechny ty internety a počítače zakázala

Osobní návštěva byla rychlejší než vyplnění online? Teď bych prosil tu o Červené Karlkulce.
Když si dělám i daňové přiznání, tak to hodím doma na papír a pak to jen hodím na podatelnu. Nemají tu digitalizaci dobře zmaknutou a intuitivní a když se ti to ještě dvakrát sekne a vše zmizí, tak je to na papíře rychlejší a bez nervů.

Nemám takovou zkušenost. Co se týká nemovitosti, tak tam těch změn moc nebývá, takže daňové přiznání je nutné výjimečně, ale příznání k dani z příjmu a ještě častější přiznání k DPH - tam to podávám roky online a že by se něco sekalo nebo ztrácelo, to rozhodně ne. Naopak ten elektronický formulář mě pěkně vede, počítá a kontroluje, jestli něco nechybí. Dělat to na papír, to bych se asi zbláznil.

hodnocení

3x

Nekdo se v tom urcite vyzna.
Ti ostatni pouziji pruvodce s napovedou a pripadne si i nechaji automaticky predvyplnit data dle katastru.
A pro ty, kteri to nezvladnou ani pak jsou tady danovi poradci, kteri jsou prave temi, co se v tom vyznaji a za prislusny obnos i mileradi poradi nebo i priznani kompletne vypracuji.

hodnocení

2x

Pokud to není první přiznání pak použijte průvodce s tím, aby vzal data z minule a jen měňte, co se změnilo. Online je to lehčí než osobně papírově, protože není snadné dohledat koeficienty, které se online doplňuji samy.

Samozřejmě je nejsnažší osobní návštěva a být/udělat se tak hloupý, že to úřednice vzdá a vyplní to za vás (normálně to nesmí). Sebou si vezměte výpis z katastru, nemusí být ověřený.

hodnocení

1x

Jedině elektronicky a s průvodcem! Vyplňoval jsem on-line přiznání pro své 4 nemovitosti, trvalo to 25 minut. Nemusíte hledat koeficienty, ceny pozemků a další údaje, vše je tam přednastaveno. Ke každé položce je nápověda.

Pokyny k vyplnění papírového formuláře mají 16 stránek, mnoho času zabere vyhledávání různých dat, musíte zkoumat, která čísla sčítat a která násobit..

Včera zašla sousedka na FÚ, neboť si netroufla vyplnit formulář sama. Vedle podatelny seděla úřednice, která jí na požádání formulář vyplnila . Sousedka potřebovala jen občanský průkaz a brýle.

vasa
hodnocení

Dobrý den, nemám tam zatím žádnou jinou nemovitost.
Stačí když tam zajdu osobně a vezmu si akorát kupní smlouvu?

Ne. Úřednice za vás nic vyplňovat nemusí. Může vás odkázat na daňového poradce. Je to zbytečná cesta, ztracený čas a vytváření zbytečné konfliktní situace. Díval jste se na to? Který krok vám brání ve vyplnění na počítači?

vasa
hodnocení

Přihlásil se do portálu mojedaně a dal předvyplnit přiznání a odeslal. Nevyžadovalo to po mě nic ani výběr nemovitosti adresy. V detailu vidím Požadováno: načíst údaje z finančního úřadu a katastru nemovitostí, oni si to dohledají sami? Nechápu to jestli jsem to udělal a odeslal správně? Trvalo to snad 1-2minuty.
Žádnou nemovitost jsem před tím neměl, tak se mi to nezdá.
Případně je nějaký návod jak to udělat poprvé? Ušetřilo by mi to dost času, bývám v práci a nestíhám zajet osobně na FÚ.
Děkuji
Asi jak kde, před několika lety, když jsem měl velké změny v pozemcích, tak jsem vyrazil na úřad a zdaleka jsem nebyl sám. Tam mě to úřednice ochotně vyplnila, věděla co a kam, jen se ptala a vyplňovala. Za pět minut hotovo.
lll
Si to vytiskněte, co jste jim odeslal, a jestli tam není ani adresa nemovitosti tak to asi nebude dobře, né?
Člověče, to přiznání má více stránek, všechny je projděte a doplňte co je potřeba.
Nakonec zmáčněte tlačítko Zkontrolovat, a když bude bez chyby, tak si vytiskněte a pak odešlete.
Pro @vasa
Vyčkejte, na ten požadavek na předvyplnění Vám přijde odpověď - tedy to předvyplnění. Může to trvat více hodin, klidně 12 a více od odeslání požadavku.

@vasa Jestli jste zadal požadavek na předvyplnění přes DIS+, tak to může trvat i několik hodin, jak píše @redbull. Protože vyplňujete známé osobní údaje, tak to nemá velkou výhodu. V přiznání není poštovní adresa nemovitosti, ale jen obec a katastrální území. Až se dostanete na konec, použijte tlačítko kontroly, ať máte jistotu, že tam nemáte nějakou chybu. Nemusíte nic tisknout. Pro svou evidenci si uložte přiznání a potvrzení o odeslání v pdf. Formát xml byste mohl využít v případě, kdybyste od rozpracovaného přiznání odešel a pokračoval později načtením z tohoto souboru.

vasa
hodnocení

Vůbec nic mi nepřišlo.
Prosím vás, není někde návod jak to udělat úplně od začátku, když to je první nemovitost v daném kraji?
Děkuji

Ten Váš požadavek má jaké označení? Stále "Požadováno"?
Kdy jste tu nemovitost koupil a kdy jste byl zapsán jako vlastník v katastru nemovitostí?
Jinak se přihlašte na mojedane.cz , zvolte formulář pro daň z nemovitých věcí, zvolte vyplnit s průvodcem a vyplňujte to, co se po Vás žádá. Téměř u každé kolonky je možnost zobrazení nápovědy. Stačí pozorně(!) číst pokyny, nestačí to přejet jedním okem. Pokud toto nezvládnete, požádejte někoho o pomoc, nebo holt zkuste trpělivost zaměstnanců FÚ.
Ono trvá,než tu žádost zpracují. Pak Vám to pošlou, to předvyplněné. Vy si to jen pak doplníte a odešlete- máte podáno. Já jsem to letos dělala také takhle poprvé, odeslal jsem tu žádost a nevěděla jsem pořádně, jak se mi to povedlo. Tak jsem volala na FÚ, že jsem udělala to a to, a zda jsem to nějak nezpackala. Paní na FÚ řekla,že žádost o předvyplnění jde nejdříve na nějaký hlavní úřad a z něj se to pak odesílá na ten, kam to náleží. Tak to předvyplní a pošlou mě zpátky. Ale trvá to, než se to objeví v systému.
vasa
hodnocení

Tak jsem to nějak udělal a teď nevím jestli to bylo správně?
Byly tam 2 nemovitosti a každá v jiném městě, ale ve stejném kraji.
Jde nějak zjistit, zda jsem to udělal správně?
Děkuji

Jestli vám prošla kontrola bez chyby, tak to máte správně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]