Nejste přihlášen/a.
domě se svýma rodicema a jeden s rodičů nadržoval jednomu s dětí a
druhé jako by neexistovalo, popřípadě se nezajímali vůbec?
Jak jste se k tomu postavili?
Myslím tím jako dospělé děti později.
Bylo vám to líto nebo jste to postupně,už neřešili,protože to nemělo
cenu, a radši to vzdali případně utnuly kontakt?
Mě toto provází již od dětství, kdy můj otec upřednostňoval a měl
radši bratrance a sestřenice než mě, jako vlastní dítě, to stejné i
moji prarodiče z otcovi strany, přitom jsem nebyl žádný tragéd, studují
na VŠ, a jako jediný jsem se dokázal brzo v 19ti osamostanit.
0x
Pokud máte pocit křivdy, tak se prostě věnujte vlastní nově založené rodině a přátelům, a budete mít klid. Užírat se nemá smysl, natož pořád dokola pitvat něčí pohnutky a projevy.
Jinak, já osobně jsem v rámci části rodiny také spíš neoblíbený. Já i manželka jsme studovali, máme koníčky a zájmy, čteme, baví nás výlety a kultura, k tomu vedeme i naše děti. Taky se s tím vzděláním, co si budeme povídat, obecně pojí představa o trošku vyšším životním standardu, který ovšem může být zapříčiněn jen lepší schopností plánování nakládání s penězi, ne nutně vyššími příjmy.
Někteří členové vzdálenější rodiny nám ale dávají najevo, že se nad ně vyvyšujeme tím, že neznáme děj seriálů typu ulice, nekoukáme na pořady o vaření, že místo do hospody jdeme do divadla, že nám ročně zbyde na dovolenou a další věci, včetně například toho, že nevolíme jako oni.
Je to normální a běžné, takže si s tím nelámeme hlavu a při velmi zřídkavých setkáních s touto částí rodiny se snažíme poznámky a narážky ignorovat, protože nemáme potřebu se stresovat a dohadovat o nesmyslech. Ty dvě hodiny návštěvní doby se to vydržet dá, a pokud by to přerostlo v neúnosnou mez, tak příště prostě už žádná návštěva nebude.
A prosím vás, neurazte se, s tou češtinou zkuste něco dělat. Čte se to trochu hůře a přece jen písemný projev je vaše viditelná vizitka, zvlášť pokud jste vysokoškolák.
inteligent se umí pobavit i s negramotem, neboli to je váš fail že nezvládáte komunikaci, asi jste spíš introverti a to pak dost vyčerpává, chápu... extrovert umí tlachat na autopilota a tím se dobíjet a lépe zapadnout - nemůže to být v tomto?
Dobrá ukázka je ve filmu Gran Torino, když starej (Clint Eastwood) učí mladýho u holiče, jak komunikovat, mě to dost naučilo ![]()
ps: výlety a kultura je stejný konzum jako seriály ulice či pořady o vaření (nevidím jediný rozdíl, oboje pálí čas bez reálné hodnoty a to první ještě navíc peníze. Děti je třeba vést hlavně k tvorbě hodnot a ne konzumu (utrácení peněz za zábavu
, k tomu je učí už dost škola a systém.
0x
já nemám takovou zkušenost, ale určitě vám široce odpoví místní rádkyně anzionka, ta se na tuto problematiku specializuje
ja nevim jak kdo, ale co studuji extra úspěšný a šťastný lidi, tak žádnej z nich neměl to v mládí jednoduchý
co třeba arnold, sly (oba měli přísné otce a trdý dětství), kijonková (ta vydělávala pro rodinu už od 12 let a dnes má miliardy a happy life)
kdo má jednoduchý dětství, je ve všem /v dětství/ úspěšný, tak to je podle mě zabiják jakýhokoliv progresu /už se nemá kam zlepšovat, nemá motivaci a drahost a hlad/ v dospívání a později, nevím no...
zkuste mi to vyvrátit
Není to spíš Gaussova křivka? Protože kdo má tvrdý dětství až moc, tak z drog a ulice nebude miliardářem.
Arnold a podobní jsou spíše vyjímky potvrzující pravidlo. Nic na čem by se dala stavět teorie.
Kde prosim vezme decko cas a penize na drogy bez zasluhy rodicu?
kauzalita je, ze volna vychova generuje zhusta nefunkcni jedince... kteri se pak hrouti pri kazde situaci
ps: samozrejme ze vseho moc skodi, je potreba spravna davka vice ingredienci, ale tvrda vychova a vzor, tak to generuje disciplinu, nezbytny to predpoklad cehokoliv dalsiho!
jo a i arnold mel v 15 "kouce" ktery ho posunul
traged... Vojenská výchova v rodině plná disciplíny akorát vyvolá opačný efekt. Děti budou chtít z takového hyenismu zavčasu zdrhnout. Odejdou i za cenu boje o přežití (ekonomické) předčasně a budou řešit to, zda mají kde bydlet a né kde se kupují vidle na přehazování milionů.
Ukázkou může být i jeden díl Ano šéfe, kdy otec své dceři zanechal motorest a celý život jí deptal...
I volnomyšlenkářská výchova je opačný extrím. Musí to být správně vyvážené. Né stavět jeden milník.
@bear: Také nevím, jestli rodiče, kteří takovou výchovu praktikují, dohlédnou do doby za 30 až 40 let od toho, co začali to dítě deptat a ničit. Že takové dítě se 100 % jistotou se nebude o staré a nemohoucí rodiče starat. Protože se dítě učí nápodobou, když se rodiče nestarali dobře o dítě, tak nemohou očekávat, že se na jejich stáří děti budou vůbec nějak o rodiče starat - můžou platit jakékoliv donucovací zákony ze strany státu, že musím, ale takové dítě prostě ví, jak zařídit, aby nemuselo. Většinou ty děti disponují dostatkem pádných důvodů a důkazů, pokud by staříky napadlo se o náležitou péči ve stáří hádat u soudu.
Přesně tak, to je traumatem na celý život. Jsem rád, že jsem to nepotkal, ale bývalý kamarád by mohl asi vyprávět. Píšu bývalý, protože už na škole byl sociopat.
@bear: Souhlas i s tímto. S takových lidí chtě nechtě vyrůstají sociopati a psychopati. Jak byste ostatně jinak dal nazvat člověk, který nemá rád vlastní rodiče, protože se k němu chovají hnusně jinak než psychopat či sociopat?
0x
0x
* a jako jediný jsem se dokázal brzo v 19ti osamostanit.- takže jsi osamostatněný, bydlíš a studuješ za vlastní peníze a už nebydlíš ve společné domácnosti ani nebereš peníze a zdroje od otce - a co ti schází? Podpora morální či finanční od otce nebo co přesně?
Takže závidíš sourozencům, že jim dává táta větší podporu? Třeba to není tvůj bio táta, kdo ví... Se zeptej jeho nemo mámy, proč to tak je. Každopádně svět není spravedlivý a jediná správná možnost je kašlat na to, jsi dospělý, jak tvrdíš, a osamostatněný.
I když, styl dotazu neukazuje na to, že jsi ochoten se povznést nad to a ptáš se - proč to tak je, cizích na netu?
A proč hned UTNOUT kontakt? Jen proto, že nedostáváš od táty to co jiný děcko? To spíš ukazuje na nedospělou uraženou ješitnost, než osamostatněného dospělého chlapa.
Na VŠ studuje kdekdo, to dnes není měřítkem ani dospělosti, samostatnosti, ničeho.
Takže ano: neřešil bych to (když tedy by odpověď od táty ani mámy nepřišla), povznesl bych se nad to, a neutínal bych kontakt
Rodič má vyživovací povinnost stejně jako děcko, a pokud tu školu nedoděláš, tak si dovedu i představit, že tě otec (už takto ho nazvat značí, že ani ty ho nemusíš) může nenávidět (pokud tě od 18 do 26 musel živit a nemá o tobě valný mínění)...
0x
Ano, stává se to. A možná víc než tušíme. Prostě se jedno dítě povede a druhé méně. A od toho se potom odvíjí ta rodičovská láska.
Je tam nějaká intuice, cit, které dítě je nám bližší, kterému přejem, více podporujeme, upřednostňujeme.
Někdy to zavržené děcko nám může někoho připomínat a negace je tu hned.
Nedávno byl na Seznamu článek, kdy se narodila vícerčata (holky) a otec je tak drezůroval, že v dospělosti skončily s psych. onemocněním. Kromě jedné, kterou si oblíbil, upřednostňoval, netýral a žila celkem normální život. I na ni se ale určitě rozdílná výchova stejně podepsala. Člověk by řekl, že byly sestry stejné, byly si podobné, měly stejný start a přesto byla některá více zavržená, nemilovaná, než jiná.
0x
Mám rodiče rozvedené. Když jsem studovala na vysoké škole, tak mi rodiče nedávali ani korunu na koleje. Musela jsem si na to vydělávat na dvou a třech brigádách ke škole, normálně jsem musela pracovat i během semestru nejen o letních prázdninách. Jediné finance, co mi rodič dával, bylo 500 Kč na obědy v menze, to mě mělo vydržet na dva týdny. Alimenty od rodiče, se kterým jsem nežila, šli samozřejmě tomu pečujícímu rodiči, nikoliv mě, i když už mě dávno bylo 18 let. Samozřejmě tvrdili, jak jsme hrozně chudí a že oni za to nemůžou, tak se musím prostě snažit. Jakmile mladší sourozenec nastoupil na vysokou, tak se to všechno otočilo. Ten se snažit naopak vůbec nemusel. Placení celých kolejí a později spolubydlení na bytě bylo ze strany rodičů směrem k sourozenci samozřejmostí. Také dostával 5 000 Kč za měsíc jen tak, aby se měl dobře. Za celé tři roky studia na vysoké neměl sourozenec pořádnou brigádu. A jak to udělal? Stačilo říkat, jak se má hrozně, jak jsou na něj rodiče zlí, volat jim několikrát za den, nahrávat jim hlasové zprávy, křičet na ně, a hlavně být hubenej. Teď je sourozenec rok po vysoké škole, práci nemá žádnou, už dávno se nepřipravuje na budoucí povolání, a rodiče do něj furt lijou peníze, protože jinak by umřel a skončil pod mostem. Aby se neřeklo, tak mi rodiče pošlou jednou za rok k Vánocům cca tisíc korun. Tyto peníze shromažďuji, a až budou za 15 až 20 let natahovat ruku k jedinému schopnému dítěti, po kterém budou chtít, aby se o ně staralo, tak jim je pošlu a řeknu, že jsem hrozně chudá, že za to nemůžu, že se prostě i na stáří musí snažit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.