Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Dvě studentky v jednom bytě, smlouvy, nájem placený včas po dobu dvou let. V bytě jsem na začátku musel vyměnit žárovky, speciálně přidělat WC prkénko, kuchyň bez napojené digestoře=téměř nepřístupná díra až ven do dvora-na zimu. Po holkách při odchodu zbylo v omítce7! jamek od hřebíčků, které jsem zasádroval bílou sádrou. Bylo to šedší než omítka. Holky podepsaly souhlas s opravami ve výši 1000 Kč. Nyní nám pronajímatel nechce vrátit kauci ve výši 14 000 Kč. Rád bych se do toho vložil, dle info u odborníků mnoho pochybení ze strany pronajímatele. Nic moc víc toho nevím, papírově je to vše na tu studentku, ke které nemám příbuzentský vztah. Stalo se to v Olomouci. Možná je to tam běžné. Uspokojí mne i článek do Olomouckého deníku. Jasně, musím znát podrobnosti. Asi by to chtělo možnost se podívat do toho bytu dnes a pokecat s nájemníky. Dík
2x
P.S.: Pak jsem tam měl i kluka (studenta) a 1x staršího a pak 1x starého pána, úplný obrat o 180 stupňů. Uklizeno, vysávali pořád, prach utřený, zdi čisté,... Ono to jde.
Jsem zvědav na lepší popis či reakci.
1x
První kontrola bytu a upozornění na závady, se měla vykonat při sepisování smlouvy před dvěma lety.
Dělá se jak vizuální, tak ruční funkčnost zařízení (žárovky, zásuvky, kliky od dveří, oken, armatury, spotřebiče, žaluzie apod.) Prostě se zjišťuje v jakém stavu byt studentky přebírají. Dobré je si vše vyfotit, jak při začátku, tak při ukončení.
A při ukončení nájmu druhá kontrola při předávání bytu zpět, vše písemně a s podpisy obou stran. Potom se dá stav bytu porovnávat a majitel se nemůže točit na nedostatcích.
Vy jste tam dělal nějaké drobné úpravy, do použitelného stavu, tak proč by děvčata měla platit 1000 Kč? A proč tedy podepisovaly?
Co je ve smlouvě → Nemá se byt předávat vymalovaný?
doplněno 17.01.26 13:04:
Máte něco takového v ruce? Vždy je lepší předcházet těmto sporům prevencí /viz výše uvedené soupisy/ a případně pokud nastanou spory, tak se dohodnout.
Žaloba je drahá záležitost, mnohdy se vleče a pronajímatelé si jsou vědomi, že ti poškození povětšinou nedotáhnou spor do konce, pouze vyhrožují.
Možná najdete ve svém bydlišti, okolí někoho/sdružení, kdo by Vám poradil, či dokonce zastupoval bez fin. nároku?
Většina mladých nemá životní zkušenosti a tihle pronajímatelé jsou lišky podšité. Zastávám názor, že měli poradit rodiče a ne děvčata hodit do vody a ukažte, co umíte. Vše se člověk musí učit a nejlépe jde příkladem.
I když se řekne, že zkušenosti jsou nepřenositelné, tak v některých případech i draze zaplacené.
Praha : zivefirmy.cz/...
Morava :
0x
Opět značně chaotický popis situace. Pronajímatel bude asi zlodějský šmejd, spoléhá na to, že studentky se nechají okrást bez nějaké protiakce. Především by se měli starat rodiče studentky, na kterou je smlouva psána. Pokud pronajímatel tvrdí, že byt má takové závady, které vyžadují opravy v ceně kauce, tak to měl se studentkami projít (nejlépe za přítomnosti některého z rodičů) a měl se sepsat protokol o závadách. Pokud žádný takový protkol neexistuje a nemá nic k podpoře svého tvrzení, například faktury za opravy, je to jen v rovině jeho dojmů a podle mého názoru nemá právo jim kauci sebrat. Bude nutno obrátit se na nějakou právní poradnu.
0x
Andreo2 - zajímavý to nick muže - základem je mít zdokumentovaný stav bytu při předání a při odevzdání. Máte to? Předpokládám že nemáte, takže jak to chcete řešit?
jinak je úsměvné jak nájemce nebo člověk za něj mluvící vždycky přesně ví že vyměnil žárovky a že by odevzdal v pořádku. Z pozice pronajímatele však lze konstatovat, že výměna žárovek na začátku je nicotná drobná oprava za 30 Kč a oprava zdevastovaného bytu po nájemci může stát desetitisíce!
Když jsem chtěl opravit stěny ve 2pokojovém bytě, tak mi jeden doveda řekl, že za míň jak 100 000 a všechno perlinka a vyštukovat, tak že to dělat nebude - to jen pro informaci - protože z pozice nájemce nic není problém Jenže z pozice pronajímatele je všechno extrémně drahý problém
takže za 14 000 to může být ještě docela levný školný.
Pokud by jsi se mnou nájemce tahal pouhých 14 000 tak mu za dva roky na účtuju drobné opravy a je to v rámci nařízení vlády 308/2015 a ani nemusím prokazovat škody. Stačí sehnat, a to je ten největší problém, sehnat někoho kdo bude vůbec ochoten tam přijet a za těch 14 000 tu stěnu dát "do původního stavu".
omlouvám se všem nájemcům, kterým se to líbit nebude a který mě za toto budou nadávat ale tak to prostě je. díry ve zdi nebo špatně za sádrová no nebo ne vymalováno, tak to bohužel nejde vrátit (celou) kauci. Ono to ani nemusí být ve smlouvě, já to tam mám že nájemce vymaluje před odchodem, ale i v tom nařízení vlády je že běžná údržba je malování a provádí ju nájemce!
Jak vás tak čtu, zřejmě je u vás pronajímatelů tohle běžné, okrádat své nájemce. Je třeba nenechat si čůrat na hlavu a klidně se jít soudit. Pokud si nájemce vezme advokáta, tak má velkou šanci, že "školné" nebude platit on, ale pronajímatel (kauce + náklady na právní zastoupení + případný soud).
Muze to zkusit.
me najemnik rozbil zasuvku, elektrikar pisemne nacenil opravu na 5000.
Podle Vas - kdo to ma platit? ![]()
Způsobenou škodu musí samozřejmě uhradit nájemník, ovšem pokud se mu zdá, že si pronajímatel škodu vymyslel či přifoukl, nebo se domluvil s řemeslníkem na nějaké nesmyslné ceně za opravu, může se bránit.
@0rion - vlastnite nejakou investicni nemovitost, kterou jste koupil za ucelem pronajmu? Neznam nikoho kdo za vlastni penize koupil jen jednu a muze si dovolit "opravovat zadarmo po najemnicich".
Jednal jste nekdy v posledni dobe s remeslnikem? Je problem z nej i jen pisemnou nabidku vyrazit! Treba u Airbnb musim dolozit pisemny "rozpocet" do urcite lhuty (30 dnu), takze se muze stat, ze budu muset nekoho prosit a platit za to, aby rozpocet vystavil!
Najemcovi nikdy nebranim aby drobne opravy provedl, jak je JEHO POVINNOST ZE ZAKONA ale prakticky nikdy to neudela, dokonce ani zarovky neni schopen vymenit nebo pouzije tepelne koule, ktere pak teplem znici svitidlo.
Poskozene steny jsou hodne draha sranda ;-( resenim je neprustrelna smlouva, cenik praci, zaznam z predani a prevzeti bytu (delam i na video) a pak pochopit, jak to ma fungovat. To me stalo roky drahych zkusenosti. Pokud ma dojem, ze nejsem v pravu, at me zazaluje. Vim co delam a jsem presvedcen, ze jsem v pravu ja. A kauci beru min.2 najmy a ne jen 14 tisic takze byla kauce i 40 tis. Jsem vyšší kauce, tím delší dobu tam ty lidi budou bydlet, to mám vyzkoušený
@trtr může jen pokud mu to dovolíš
Jen se musíte otrkat, Jenže na to musíte mít lokty a desítky selhání za sebou
Vždycky když vidím že někdo pronajímá zděděný byt a brečí - je to vždycky stejný, Když to neumíš tak je to velice těžký dělat dobře.
Příkladně když máš byt, který můžeš prodat teď za 5 000 000 anebo pronajmout za 20 000 (s cistym ziskem sotva 16 000) - tak schválně - co je ekonomicky výhodnější (Založeno statisticky na 50 letých datech zpět)?
Většina lidi nerozumí ani tomuhle rozhodování!
Já vám to neberu a naprosto chápu, že je třeba se chránit, protože někteří lidi jsou hovada. Platí to z obou stran.
A teď, kolik Vašimi slovy hovad bude v kategorii nájemníků? 90%?
Normální člověk má hypotéku vlastní byt. Do komerčního nájmu se hrnou nepřizpůsobiví, tak studenti kteří nemají ještě žádnou zodpovědnost a zkušenosti s úklidem taky tragický... těch 5% obchodních cestujících, doktorů a inženýrů slušných lidí je opravdu jenom 5%.
takže u nájemního bydlení rozhodně nemůžete počítat se vzorkem populace že bude velká část nájemců solidních, ne nebude! Naopak ti pronajímatele, pokud ty byty nakoupili na investici, tak to budou velmi zodpovědný lidé rozhodně ne zloději
Protože takoví lidé nemají potřebu aby o nich někdo takového něco vykládal, současně ale nemají chuť dělat samaritány!
Proto ta má nezodpovězena otázka, kolik investičních bytu vlastníte
Zjevně 0. Jinak byste tohle musel vědět.
A netuším, kde ti vaši berou ty tepelné koule, docela blbě se shání a jsou drahé. Jesli je tam spíš někde nemáte v krabici.
Pochop jednu věc: ten limit v §5 1500 Kč je pouze pro NEVYJMENOVANOU OPRAVU - v paragrafu 4 jsou ale vyjmenované všechny běžné věci (Podlahy dveře elektrika baterie ventily rozvody měřidla bojlery vypínače kamna ...) na které se tento limit NEVZTAHUJE !
.
a druhou věc: cituji: Náklady na dopravu se do nákladů nezapočítávají a hradí je nájemce.
.
a třetí věc: je něco jiného běžná údržba - se rozumí udržování a čištění bytu včetně zařízení a vybavení bytu, které se provádí obvykle při užívání bytu. Jde zejména o malování, opravu omítek, tapetování a čištění podlah včetně podlahových krytin, obkladů stěn a čištění zanesených odpadů až ke svislým rozvodům. Dále se běžnou údržbou rozumí udržování zařízení bytu ve funkčním stavu, pravidelné prohlídky a čištění předmětů uvedených v § 4 ... A ani běžná údržba nepodléhá tebou zmíněnému limitu 1500!
.
A čtvrtá věc: škody jako třeba rozbité cokoliv, a to nikoliv běžným užíváním - tak na tohle není vůbec žádný limit! Třeba rozbité zrcadlo, utržená klika dveří, ukopnutej parapet... to je uplne mimo 308/2015
.
!Není racionální důvod, proč by měl něco z toho platit pronajímatel než že je blbej!
.
Věděl jsi to? Opravdu? Věřím - že 99% to nechápe! Proto dělám osvětu.
.
ps: Tepelné koule se normálně prodávají třeba za 6 Kč/ks někde ve starších obchodech nebo u Číňana nevím, ale můžu vyhrabat fotky - jak úplně uhořely vodiče ve svítidle
Nájemník, nevím proč mluvíš o podnájemníkovi, ten nemá vůbec žádný práva, Tak nájemník má jediný cíl: všechno vojebat a nedat ani korunu navíc
Neznám nájemníka který by se k tomu choval jako k vlastnímu
No já zase znám člověka, co si pronajal byt v dezolátním stavu. Důvodem bylo umístění blízko školy. Musel si koupit novou kuchyňskou linku, protože ta původní už hnila, + ještě pár věcí, pronajímateli ji tam pak musel nechat, protože tu starou samozřejmě vyhodil. Žádnou kompenzaci od majitele za to ovšem nedostal, prý tu linku měnit nemusel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.