Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vláčky TT v seníku

Od: havran®

Vážení, lze umístit modelovou železnici TT 2x1 m do zahradního seníku? V domě již nemám místo. Elektřina je zde přivedena. Jde mi hlavně o odhad vlivu venkovního klima. Střecha je dobrá, nezatéká sem

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

2x

Teplota a vlhkost budou rozhodující.

trtr
15.01.26 09:15

*palec*

riva
hodnocení

2x

Klesne teplota, RH stoupne na 100% a co bude moci zreznout, to zrezne.

trtr

*palec*, modely budou trpět.

hodnocení

2x
Já bych tento nápad rozchlastal a radši přestěhoval celej barák, aby na vláčky bylo hezky místo doma.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, máte jinou/lepší možnost, kde modelové kolejiště umístit? Nemáte. Přikrývejte ho lehkou igelitovou plachtou (zajištěnou proti větru) a ono vydrží. Mašinky, vagonky i trafo si nechte doma a pro ně tam místo určitě najdete (potom si je ke kolejišti vždy v krabici donesete a po jízdě zase odnesete do tepla a sucha). Zdravím!

P.S. Není vyloučeno, že koleje časem/vzdušnou vlhkostí "chytnou" patinu a tím se přiblíží více skutečnosti, kdy koleje jsou vždy trochu rezavé (v místech mimo horní pojezdovou plochu).

doplněno 16.01.26 09:18: havran - až tady (určitě) budete reagovat, tak nám vysvětlíte pojem zahradní seník, že? Zdá se, že někdo to chápe jako prostor stále se senem a většina to pochopila jako prostor, kde už seno není. Nebo myslíte zahradní altán? Nebo snad zahradní skleník?
mll

Přesně tak bych to myslel, kolejiště bude vystavené vlivům prostředí, zatímco modely by měl nechat doma (pokud se zrovna nepoužívají).

Ony ty koleje reznou i doma (aspoň H0), ale to neni takový problém, to se případně odrbe, pokud se jezdí po delší době. Dneska je asi o něco lepší technika, já dřív bojoval i se spoji mezi kolejemi, které taktéž rezly a nevedly, vyřešil jsem to pak tak, že jsem koleje sletoval, ne všechny, to by byla nekonečná práce, jen ty, které dělaly problémy.

Škoda že na provozování toho kolejiště nemám čas ani prostor. Po letech neprovozování vypadá jak po leteckých náletech, ale i přesto se zdálo až na nějaké ty vadné kontakty plně funkční. Teda před 25 lety, od té doby asi zase utrpělo, ale přesto předpokládám, že kolejím se nic nestane, utrpí lesy, budovy, návěsti...

bear

Mě PIKO H0 nikdy nerezlo a měl jsem to celé dětství doma v pokojíčku v šupleti v komodě. A hrál jsem si s tím často. Víc jak s legem.

tm
Staré duté piko nerezlo. Zatímco dnešní profilové rezne, ať ho máte kdekoliv. Resp. místy se na něm vytvoří takové tmavé fleky. Nevím, jak tomu zabránit.

hodnocení

1x

V seníku - myši, kuny, někdy i potkani, hrozí poničení kabeláže. Navíc v seníku bývá prašno, prach těmto modýlkům škodí. Změny teplot. V létě horko, v zimě mráz.

Mám železnici TT velmi ráda, raději než H0, jsou takové křehké, milé. Za sebe bych je nabídla je zapůjčit do nějakého velkého vestibulu, třeba v KD, na MěstÚ, nádraží apod., vystavit pod sklo. Potěšil byste tím plno dalších lidí a zárovň by mašinky měly pěkné a důstojné místo s vhodnými podmínkami.

Tohle umístit do seníku, to je stejné, jako si ze seníku nastěhovat kozu do obýváku. *smich* To si vláčky nezaslouží. Jaga.

hodnocení

0x
Kromě výše uvedených rad bych to také nějak zabezpečil například proti myším, aby se nezabydlely v tunelech :)

tm
hodnocení

0x
Vlacky mám, ale tohle mě nikdy fakt nenapadlo. To už radši na neobývanou půdu, do sklepa... nebo přestavět senik na zahradni domek, který se zatepli vatou a bude se zde temperovat třeba na 8 až 10 stupňů. Když odmyslim myši a prach (lze zakrýt neprodyšným PVC krytem) jako problém vidím vlhkost. Ač pro to ostatní členové rodiny nemají asi pochopení, vlacky bývají často to nejcennější, co lidé doma mají a jejichž cena s časem neklesá (investice). Zkoušel jste místo pod postelí? Koupit velkou postel a dát pod ní... pokud máte ženu, určitě by ocenila větší postel... radši bych vyhodil krámy z baráku, než cennosti dávat na mráz.
Kolejiště pod postelí rodičů jsem jako dítě měl nějakou dobu uložené také. Bylo to dobré místo do chvíle, než tam vlezl pes s akutními zažívacími potížemi ... Naštěstí už mě tenkrát mašinky přešly, takže likvidaci kolejiště a mytí všech zachranitelnych částí jsem nějak moc neprožíval.
tm
Tak to jste asi nebyl milovník modelařiny, když vás to přešlo)) tak normální člověk nedá kolejiště za desítky až stovky tisíc do míst, kam se dostane nevychovaný/nevyvenčený pes nebo kočka.
ben®

Poznámka - zde jde o kolejiště/panel o rozměru 2x1m a tomu bude odpovídat i jeho pořizovací cena (a zřejmě o modelářskou/amatérskou výrobu bez návodu). Je to slaboproud (trafo a mašinky venku být nemusí, lze si je do, tazatelem zatím neupřesněného objektu, vždy z domu přinést).

hodnocení

0x
Co se týče elektrických zařízení tak výrobce v návodu pravděpodobně uvedl "používejte pouze v bezpečném prostředí", což rozhodně nejsou prostory s hořlavým prachem ani venkovní prostory.
tm
Tak ona většina věcí má stejné hned po záruce. Ruku na srdce jak moc času má člověk na to, aby si hrál s vláčkama a 2 roky záruky jsou hned pryč. Samozřejmě, že neodizolovaný senik je nesmysl. Napadlo by někoho přestěhovat televizi ven?
Nejde o záruku, ale o bezpečnost elektrických zařízení.

bear

Záruku?

TT modely jsou dosti drahý koníček. I základní set stojí cca 5000kč a pokud se tomu někdo věnuje soustavně a sbírá a sám si stavý velká kolejiště, tak klidně i 500 000kč.

Kterej vůl by to pak jen tak bezostyšně hodil do nějakého seníku?

Lepší prodat nežli zničit a spláchnout prachy do kanálu.

To nejsou dřevěné vláčky pro děcka do 5ti let.

hodnocení

Vážení, děkuji za komentáře. Vláčky umístím do zahradního domku, který je zděný a izolovaný. Zdraví Havran

riva

Každá cesta od průměru je cenná i když znamená náklady navíc. Dělá to svět pestřejší.

ben®

havran - jo, není nad to, zeptat se správně/jednoznačně. Prý seník a kolik rádců na to skočilo .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]