Dobrý den, mám dotaz. V létě se chystám s rodinou jet autem na dovolenou do Chorvatska. Mohl by mi někdo poradit, jaké dálniční známky a mýtné si zařídit a připravit, když pojedu přes Linz, Graz a dále přes Slovinsko a nejspíše maximálně do první třetiny Chorvatska. Předem moc děkuji za rady
Na Chorvatsko existuje několik internetových fór. Velmi stručně, Rakousko i Slovinsko mají internetový prodej elektronických známek, tam si vyberete podle zamýšlené doby dovolené. Chorvati mají mýto, takže při vjezdu na dálnici obdržíte lístek a zaplatíte na výjezdu z dálnice. Dá se platit kartou. Existuje krabička na platbu mýtného, ale pro jednorázové použití se nevyplatí. Letos měli spustit také elektronické platby bez nutnosti zastavit na mýtných branách, ale kdoví, v jaké jsou fázi. Existují zvlášť zpoplatněné úseky, například tunel Karavanky, ale na vaší trase žádné nejsou Předem si akorát nastudujte trasy, abyste případně využili nejvýhodnější cenu. Já jsem v Chorvatsku byl naposledy před několika lety, takže současné dálniční trasy již nemůžu relevantně popsat, ale kdysi jsem jezdil ve Slovinsku až k Ilirské Bystřici nebo při cestě na Istrii až do Piranu, protože jsem tam vždycky někde po cestě měl několikadenní ubytování s naplánovanými výlety, s tím výsledkem, že jsem ty vyšší ceny ve Slovinsku oproti Chorvatsku trochu kompenzoval tím, že jsem v Chorvatsku platil menší úsek. Někdy jsme do Chorvatska ani nedojeli, když tam bylo opravdu hodně pěkné okolí, i když to bylo ještě v době, když si lidé hledali běžně ubytování na blind. Ale to je už na každém, co chce o dovolené dělat.
O tom jsme taky uvažovali, ale jelikož s námi pojede i naše roční dcera, tak jsme se shodli na tom, že bude nejlepší vyjet v noci, aby většinu cesty v autě prospala. Každopádně děkuji za názor a za odkaz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.