Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Partnerka se radikálně obrátila k víře a dává mi ultimáta. Co s tím?

Od: tomas odpovědí: 36 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit ve složité situaci. Moje partnerka se před pár dny radikálně obrátila k víře (katolická církev). Problém je, že to probíhá velmi křečovitě a agresivně vůči mně. Partnerka má z minulosti trauma (znásilnění) a teď se k víře upíná jako k ochraně, ale zároveň mi dává ultimáta.
Jednu noc přišla, že má úzkost a strach, že není dost blízko k Bohu.
Najednou odmítá jakýkoliv sex (že je to smilstvo), a tvrdí, že si mě vezme, jen pokud se nechám pokřtít a budu věřit jako ona. Označuje mě za ateistu, i když já v něco věřím, jen k tomu chci dojít svobodně, ne pod tlakem.
Cítím se pod obrovským tlakem. Miluji ji, ale nechci se nechat zlomit k něčemu, co vnitřně necítím. Máte někdo zkušenost s takto náhlou změnou u partnera? Dá se s tím rozumně pracovat, nebo je to začátek konce? Snažím se jí vysvětlit, že víra se nedá vynutit, ale narážím na zeď.
Děkuji za vaše názory.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

19x

To není začátek konce, to je konec... nemá cenu pokračovat...v tom bych žít nechtěl...

Přesně takhle jsem to chtěl napsat taky. Žádný začátek. Už konec.

pvt
hodnocení

14x

Utíkej a co nejdříve. Ušetříš si v životě mnoho starostí.

hodnocení

9x

A to může být ještě hůř. Pozor na fanatismus.

Už nyní vydírání sexem a to nejste ještě svoji!

Sbalte si svých 5 švestek a jděte, nebude to tolik bolet.

asd1
hodnocení

7x
Dal bych ji taky ultimátum, ať si vybere víru nebo mě.
Ovšem evidentně už má vybráno, tak bych jí spíš rovnou poslal do háje a hledal někoho rozumnejsiho.

alfaomega
hodnocení

6x

Ani nečtu dál.

Kopni ji do řiti.

Bohužel má trauma a bude to dělat problém v sexu.

Církev, to je další výplach mozku (mimochodem taky tutlali a čelili několika znásilněním na dětech, fuj).

Pryč od ní. Čím dřív, tím lépe. ;)

ltz
hodnocení

3x
Ona se obrátila k víře a vy jste u ní jako její partner klesnul. Odmítá sex, Vás nutí prijmout její víru a názory, ale sama nepřijme, nerespektuje vaš náhled a vysvětleni. Chce vás ovládat, tak v takovém vztahu asi šťastný nebudete. Už teď cítíte, že jste ve složité situaci.

hodnocení

3x
Příteli - to není začátek konce. To je konec. Ende. Dál už to nende. Jen pro představu, moje žena je taky věřící, máme krtěné děcka, ale nijak to nezasahuje do běžného života.

hodnocení

2x

Pokud se partnerka nezajímala o víru už dřív, musel ji k tomu rozhodnutí někdo přivést. Kdo, jak? S kým se setkávala? Připadá mi to spíš jako krok, kdy se Vás ona chce zbavit a schovává se za svou víru.

Nejbližším pomocníkem, rádcem a milujícím člověkem by jí měl být ten, s kým žije. A to Bůh zřejmě nebude. /promiňte, jsem atheista, i když kdysi prý pokřtěný. *smich*/

Doteď s Vámi spala bez předsudků, najednou to nejde, protože nejste pokřtěný? Svatá prostoto. Popadla bych ji, kopla tam dozadu, ať si letí k tomu svému pánbíčkovi. Vidím v tom /promiňte mi to/ nějaké postranní úmysly. Jako by se seznámila s nějakým náboženským fanatikem, s kterým se jí to líbí víc, než s Vámi. A na to teď hraje. Kvůli tomu, abyste si mohl vrznout, se nemusíte dávat pokřtít.

Kdyby paní /slečna/ byla věřící, bude k tomu vedena rodiči už od dětství. takto si myslím, že to jen hraje. Taková rychlokvaška. Buď se jí zalíbil kostelník, nebo dokonce sám pan farář. *alene* Nemá cenu cokoliv vysvětlovat. Ale ortodoxní katolička to zaručeně není, na to dám krk! Je v tom něco jiného. Buď to rozpletete, nebo se na ni vybodnete. A to je to celé. Náboženství by se do běžného života určitě míchat nemělo. I bez katolické církve se dá docela dobře žít. Jaga.

hodnocení

2x

Tak sme sa dopracovali k pricine : vysadenie antidepresiv a prerusenie liecby je dovod. Bud si vyberiete celozivotny boj s chorobou vasej partnerky a to vas znici alebo ju nechate a najdete si normalny typ. Nieco ine je stat ako opora pri partnerovi ak je chory a spolupracuje s lekarmi, druha strana je padat s nim kdesi na dno.

Ta vasa partnerka ma slusne rozbehnutu psychozu a je zrela na hospitalizaciu, nasadenie liekov a preliecenie. Inak by som sa nedivil ani samovrazde. Tie reci o bohu a obavy zo sudneho dna su len prejav choroby, nie viery v boha.

sosacek
08.01.26 18:38
hodnocení

2x

Zdrhej.. :)

hodnocení

0x

Zkuste s ní rozumně promluvit a pokud to nepovede k žádoucímu výsledku, utíkejte jako zajíc. Najdete si jinou, možná lepší a nezkazíte si život!

Rozhovor nema vyznam, fanatika nemozno presvedcit.

Peter *palec*a navíc, tazatel už dost dlouho mluvil a přesvědčoval. Řeči a logika, to je vědění. Věřit, to je víra bez logiky.

hodnocení

0x
Případ je jasný. Našla si milence nabíječe a teď hraje divadlo aby se zbavila nešťastníka.

hodnocení

0x
Sama se jen tak za pár dní k víře neobrátila, někdo ji zmanipuloval. Víte kdo?

0rion
hodnocení

0x

Tohle sami nezvládnete, je potřeba domluvit se s partnerkou na návštěvě u psychologa, který to s vámi probere. Nemusíte se toho bát, zkušený psycholog umí navodit atmosféru důvěry. Pokud partnerka odmítne spolupracovat, tak rozchod. Nejspíš se jedná o nějakou psychickou poruchu a bez pomoci odborníka se to může stupňovat až k vážným problémům.

hodnocení

0x

Nema vyznam pokracovat, odidte cim skor. Taka radikalna zmena moze byt aj prejav dusevnej choroby.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, jestli to není trolling, tak rychle pryč, maximálně zkusit psychologa - vypadá to na neléčené trauma a, rozvoj psychózy.

smthng
hodnocení

0x

Církev něcistická má u nás mnoho stoupenců, ale není oficiálně registrována.
Tohle připomíná muslimský přístup. Tam taky v tomto případě mimo konverzi vlak nejede.
Trauma je třeba řešit, ale víra není patologický stav (jak tvrdilo 10 z 10 sovětských psychiatrů).

tj
hodnocení

0x

Moc dobře napsáno od asd1. Co se víry týče jde o VÍRU! Ta se nedá vnutit. Dejte jí ultimátum také. Jestli Vás miluje, tak takového, jaký jste, s tím dobrým i s tím špatným. Také jsem věřící, ale nikdy by mě nenapadlo svoji víru někomu násilně vnucovat, ukázat možnou cestu, ano. Promluvit si o tom, ano. Ale ten člověk se musí sám rozhodnout jak to cítí. Pokud je pro ní důležitější víra natolik, že by kvůli tomu ukončila vztah, je to její volba. Neudělal jste nic špatně, jenom se vydala na cestu, po které spolu už jít nemůžete.
.
Nejednejte s ní nijak podrážděně, i když bude frustrace silná, jednejte v klidu a s rozvahou. Pokud spolu máte zůstat, musíte být její volbou, stejně jako je její volbou kráčet ve víře. Věřící může žít s ateistou (což vy jste, u náboženství je víra v Boha, ne v "něco"), ale záleží, jak moc důležité je pro věřícího stejné smýšlení jeho partnera. Znám osobně pár, kde je holka věřící a chlap ateista (který nevěří ani v to "něco") a normálně spolu fungují. Prostě se mají rádi, podporují se, ona tajně doufá, že jednoho dne prozře, ale kdyby ne, nebude mu to mít za zlé. Nejsou ani svoji (i když do budoucna možná toto změní, až založí rodinu). Jsou to ale dobří lidé, ona si ho kvůli něčemu vybrala, pro to jaký je, pro to co k němu cítí.
.
Věřte, že Bůh je dobrý a miluje spíše lidi, kteří se chovájí správně, čestně, jsou dobří, slušní (takoví se většinou z desatera řídi automaticky, aniž by ho znali), než lidi, kteří otevřeně křičí do světa o víře, chodí pravidelně do kostela, ale jinak páchají na druhých zlo. Zkuste jí vysvětlit, jak to máte vy, v klidu si s ní promluvte o tom, co tady píšete nám, to by měla v první řadě slyšet ona, nastavte jí zrcadlo a povězte jí, jak se manipulativně chová a že to není správné. Je na ní jak se rozhodne, je to její věc. Pokud se rozhodne pro striktní dodržování víry do puntíku a života bez jediného hříchu (což je pak pro ní problém, pokud jste ateista, nepokřtěný a nejste svoji), jak už jsem psal, je to její volba. Jen to nesmí násilně vnucovat...

tomas
hodnocení

Děkuji za Vaši odpověď. Musím také dodat, že věřila už na začátku našeho vztahu a předtím. Během vztahu nebyl problém. Respektoval jsem její víru. Avšak později říkala, že Bůh je na prvním místě, a že vždy bude upřednostňovat Boha přede všemi... Ještě předtím jeden večer nebo noc už nevím přesně přišla s tím, že má úzkost a strach. Probíral jsem to sní a prý má strach, že není dost blízko k Bohu. Pak má prý strach ze Soudného dne. Prý má úzkost a strach, že se bojí toho a až nastane, že se nedostane do nebe ani ostatní její blízcí. Pak mě zaskočila ještě tím, že v televizi byla reportáž o nějakém moři, které se zbarvilo do ruda a hned pod tím viděla znamení toho Soudného dne... Dále chci říct... Užívala antidepresiva právě na stavy úzkosti, které se týkali její psychiky, která se vyvíjela od dětstvi, které neměla jako každé fungující rodině. Samozřejmě tyto antidepresiva vysadila sama od sebe. Hloupost, že se neporadila s odborníkem. Každopádně po této úzkosti začala právě s tímhle vším...že musí ke zpovědi, do kostela, že chce šířit evangelium, začla říkat o tom sexu, že je to hřích (předtím jí to nevadilo nebo to neřešila.) a ostatní věci jakože se nechá pokřtít aby byla blíž s Bohem a že chce abych s nechal taky pokřtít a byl spasen... Tak nevím, ráda a často sleduje tiktok a křesťanské videa...Také jsme si začal všímát určitých věci která začala dělat, říká že má nutkání...jako kdyby měla OCD, ale nejsme odborník, jen ho mám taky, tak mi to tak připadá...
k2

@tomas: A nemate pocit, ze stacilo puvodni dotaz napsat strucne, ale se Vsemi podstatnymi souvislosti, a naopak vynechat omacku o vire a bohu?

Jde to i jednim souvetim: Pritelkyne s diagnostikovanou psychickou poruchou vysadila predepsana antidepresiva a ted ma (prekvapive) psychicke problemy. Co mam delat?

@k2 : tu je boh len jedna z moznosti, ake bludy pacient hlasa. Ini pacienti maju klimaticke uzkosti, odpocuvaju ich susedia cez ventilacku atd.

tomas
hodnocení

@k2 Díky za názor. Snažím se v tom hlavně zorientovat a najít cestu, jak s ní mluvit, aniž by se to doma hned zhroutilo
k2

@tomas: V cem se snazite zorientovat a o cem spolu chcete mluvit? O tom, ze nebere predepsane leky, nebo o vire a ultimatech? Protoze to 2. je pouze vysledkem toho prvniho.

tj
Děkuji za doplnění informací. Tady to opravdu vypadá spíše na psychický problém po vysazení medikace, než na nějaké náhlé vzplanutí víry a radikalizaci. Cesty jsou zde jen dvě.
.
Na té první cestě začne znovu brát léky a vrátí se k Vám. Jak na to? Vysvětlete jí, že Bůh v první řadě chce pro nás dobro a lásku, takže její chování se od tohoto hlavního směru vzdaluje. Propadá prázdnotě, temnotě, strachu a na základě toho se rozhoduje a chce zpřetrhat vše, co jste tak dlouho spolu budovali. Spíše to vypadá, že jí nyní zahlcuje hlavu "ta druhá strana" (to jen tak na okraj, vzhledem k tomu, jak jedná a když vše směřuje tak intenzivně na víru). Tohle není správné. Pokud to necítí, spíše se svým fanatismem od dobra oddaluje.
.
Na té druhé cestě vše zůstane jak je, Vy se to budete snažit ještě nějak pytlíkovat. Ona bude vymýšlet časem další podmínky, které bude požadovat abyste splnil a tak zůstal s ní. To už bohužel není vztah, ale jakási nadvláda z její strany. Pokud jí léky nedělaly dobře, může si nechat předepsat přece jiné. Zkusila je vysadit a nyní jí hrozí, že ztratí samu sebe a vše rozbije. Pokud nic nezmění, běží už odpočet do konce vašeho vztahu a nedá se s tím nic dělat. Můžete se zkusit pomodlit, třeba Vás vyslyší, ale je to na Něm. Tohle nefunguje stylem Chci->Pomodlím se->Dostanu. Možná to tak prostě má být... Mě také v životě potkalo plno těžkých věcí, a jejich smysl začínám chápat až s odstupem času.
.
Zabojujte, zkuste jí přesvědčit, ať se na své chování podívá z nadhledu, ať se zamyslí nad tím, co dělá, než bude pozdě...

xxx
hodnocení

0x

"Najednou odmítá jakýkoliv sex (že je to smilstvo), a tvrdí, že si mě vezme, jen pokud se nechám pokřtít a budu věřit jako ona"

Mám o církevních věcech trochu přehled, tak některé věci objasním:

Pohlavní styk mimo manželství (pokud nejste církevně sezdaní) církev považuje za smilstvo, tedy za těžký hřích. Pokud by jste byli manželé, tak to smilstvo není - řešením by tedy byl sňatek.

Katolická církev uznává jen sňatek uzavřený knězem v kostele (ne na úřadě) a kněz sezdá jen ty, kteří jsou pokřtění. Ikdyž za peníze je často ochotný oddat kohokoliv. Je úplně jedno, jestli snoubenci věří nebo ne, důležité je být pokřtěný.

Když by jste tedy byli manželé, tak nemá důvod sex odmítat.

Partnerka si vybrala katolickou církev, která je sice nejrozšířenější, protože rodiče často nechávají křtít novorozence a tím se z nich stávají katolíci. Ale je to nejhorší volba, jakou mohla, při hledání Boha udělt. Asi se ale nenechá přesvědčit o tom, že Boha může najít i jinde, tam, kde se fanaticky neřídí vymyšlenými tradicemi.

fik
Malé doplnění. Pokud je sex, i v řádně sezdaném manželství, provozován pouze pro zábavu a ne za účelem plození dětí, je to dle církve též hřích. *nene*

Takže pro tazatele námět, jestli chce mít v budoucnu dvě děti, tak si dvakrát vrzne a konec. I když mnohé věřící rodiny mají tedy potomků více.

Málokdy se zadaří dítě na první soulož.

@fik : nie, to uz upravili smernicu. Sulozit mozete do sytosti, len nesmie byt ochrana.

fly
hodnocení

0x

Tomasi mě by zajímalo kdo donutil jí a jak/čím. O to bych se zajímal já. S Bohem je to jinak a to jak si lidé myslí, že je to nějaký člověk který je zachrání v nouzi je iluze.

No a jak je to teda s tím Bohem, kdo nebo co to je?

Asi jako s AI. Každý si vyhalucinuje něco jiného ...

fly

Gilhad víme dobře co dokážou pámbíčkáří a ještě si vystaví kasu. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]