Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedký problém - komín v mojí zdi

Od: cidla* odpovědí: 6 změna:

Potřebuji nutně poradit jak zákonným způsobem postupovat ve sporu se sousedy. Stručně: Sousedé mají komín na mém rodinném domě, jedná se o zástavbu starších domů, kdy můj a sousední dům jsou na sebe přilepené. Můj dům je o jedno patro vyšší, jejich je přízemní. Komín je vestavěn v mé štítové zdi, prý se tak kdysi dohodli moji a jejich prarodiče. Doklady žádné neexistují, věcné břemeno zřízeno nebylo. Původně v roce 1950 do komína byla vyvedena jedna kamna, snad kuchyňský sporák. V průběhu 60 let ale sousedé vybudovali centrální topení, takže místo kamen je ke komínu připojen kotel na tuhá paliva, osazený čerpadlem, ostatní komíny zbourali. Ještě později matka souč. majitelky nechala v domě instalovat elektrické akumulační vytápění, takže v domě lze topit i jiným způsobem. Majitelé domu v něm nebydlí, ale pronajímají jej různým nájemníkům. A tito nájemníci začali kotel opět používat, protože elektřina je drahá. Bohužel topí vším možným, nejčastěji starým kancelářským nábytkem, různě natřeným, namořeným, z lamina apod.
Ale i kdyby topili uhlím, i tak je to pro mně velmi nepříjemné. Kotel je totiž instalován přímo za zdí mé ložnice, takže každé přiložení, proroštování, každá manipulace s kotlem je slyšet tak, jako by to probíhalo přímo v mém pokoji. Což hlavně v noci je děsné. Když mě takhle vzbudí 2x za noc a já v půl páté vstávám do práce, člověk by vraždil.Ví někdo nějakou cestu jak tomu zamezit, nebo se s tím nedá nic dělat, když to tak je "odjakživa",jajk argumentují sousedé? Dík všem za pomoc.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Odjakživa neznámená, že je to podle práva a správně. Komín je k vaší štítové zdi pouze "přilepený" a nebo vestavěný ve vaší štítové zdi a tak prakticky zasahuje na váš pozemek? Ono je to dosti problematické. Pokud byste se nedohodli na řešení přijatelném pro obě strany, mohlo by to vyústit v sousedský spor a event. v sousedskou žalobu. A to by mohlo být dosti drahé. Aby se třeba nakonec nezjistilo, že vaše štítová stěna je na pozemku souseda. Už tady podobný případ byl, pokud se dobře pamatuji. Proto bych se přikláněla k názoru kolegy, řešit nejprve problém se stavebním úřadem. Tam zkuste pohledat ve složce vašeho i sousedního domu, zda nejsou založeny nějaké dokumenty týkající se této záležitosti (stavební plány, zápisy o kolaudaci apod.). A teprve potom zvažte další postup.

hodnocení

0x

podle mého názoru potřebujete jak stavební tak právní radu. Udělal bych náčrt (to zaprvé) stačí tužkou na papír, a obrátil se na Vám příslušný stavební úřad s dotazem, zda-li můžete požadovat zrušení komína na Vašem pozemku a za jakých podmínek.

Možná komín ani nesplňuje technické požadavky na současné komíny. To by Vám možná mohlo v záležitosti pomoci. Ikdyž je otázka jak budou poté sousedi topit. Peníze na nový komín v nové poloze nebudou zanedbatelné, to víme. Nešloby to od Vás jakože hlukově odizolovat hliukově pohltivou předstěnou? Mj. dneska se topí kde čím leckde = stovky případů, nikdo to bohužel zvlášť neřeší.

cidla*
hodnocení

Dík. Takže asi by první krok vedl na stavební úřad. Opravdu stačí vlastnoruční malůvka? Komín není na zeď přilepený zvenku, je přímo do zdi vestavěný a v podkroví zasahuje do místnosti na hloubku asi 25 cm a šířku asi 40 cm. Takže jednoznačně je na mém pozemku.Jak to bylo zkolaudováno kdysi to nevím. Plány sice nějaké jsou, ale nevyznám se v nich. Nejraději bych sice komín ucpala, ale to si netroufám, nemám nervy ani finance na soudy. A taky by možná bylo dobré vyjádření hasičů, protože celá štítová zeď i samotný komín je obrostlý břečťanem. Nevíte, když si pozvete hasiče zda se to platí a kolik to stojí? Štve mě na tom to, že sousedi si v pohodlí paneláku přepočítávaj nájemné od nájemníků a já kvůli nim mám ještě ztrácet čas a vydávat peníze. Přitom já topím elektřinou a ze střechy mého komína jde karcinogenní kouř z plastů a kdovíjakého odpadu. Přitom i jejich dům je možné vytápět akumulačkami, vím že je jimi dům vybavený. Kdysi jsem k jejich matce chodívala.

lidka*
Zde máte orientační ceny za provedení revize. Ovšem ty ceny se mohou i podstatně lišit, je to otázka dohody a i rozdíly mohou být v různých lokalitách. Zdroj: rekom-litvinov.cz/...
Revizní zpráva spalinových cest se vyhotovuje před připojením nebo výměně spotřebiče, po opravě nebo výstavbě komínu a periodicky dle ČSN. Revizi provádí a konečnou zprávu o revizi vydává revizní technik nebo kominík s výučním listem v tomto oboru.
Cena provedení revize ... 1000,-Kč
Při provedení revize v rámci námi realizované zakázky ...800,-Kč Pokud celková cena námi realizované zakázky překročí 20.000,-Kč, potom výchozí revize tohoto díla bude v rámci zakázky zdarma.
Periodické revize ...600,-Kč
Bylo by dobré, kdyby stavební úřad vyzval majitele k předložení revizní zprávy. Můžete to zdůvodnit tím, že cítíte v podkroví kouř nebo tak nějak podobně. Poraďte se se stavebním technikem - nenechte se odbýt a nechte si všechno pořádně vysvětlit. Je to státní úředník a měl by tam být pro vás. *placni*
doplněno 22.11.10 13:06:

Je vidět, že miramira měl stejný nápad. *tuc* Ono to není sranda mít v podkroví komín, kde se topí vším možným a navíc třeba není ani čištěný. Nedávno u sousedů chytily saze v komíně *uf*a nebyl to pěkný pohled - už mají postavený nový komín. Já jsem to osobně také zažila, když exmanžel zatopil kdysi v kotli, nechal otevřenou klapku do komína a dal si šlofíka. *bzum*

buss
hodnocení

0x

Pročíst si občanský zákoník co na to říká když vás obtěžují, a ono to tam je, pak na úřad, popř. i hygiena a v konečném důsledku až k soudu. Dobrovolně se asi levnějšího topení nevzdají. Pokud byl takto komín kdysi zkolaudován ...
Možná bych se poptal i hasičů, komín má dnes přečuhovat střechu, je na to norma. A co kominíci? Po prohlídce dávají papír.

víte jak se dnes dělají posudky... přeci většinou takové, jeké člověk potřebuje. :-D. Zajistěte posudek o nezpůsobilosti komína k provozování a je to. třeba komín je opravdu ve špatném tech. stavu, kdo ví...;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]