Nejste přihlášen/a.
Potřebuji nutně poradit jak zákonným způsobem postupovat ve sporu se sousedy. Stručně: Sousedé mají komín na mém rodinném domě, jedná se o zástavbu starších domů, kdy můj a sousední dům jsou na sebe přilepené. Můj dům je o jedno patro vyšší, jejich je přízemní. Komín je vestavěn v mé štítové zdi, prý se tak kdysi dohodli moji a jejich prarodiče. Doklady žádné neexistují, věcné břemeno zřízeno nebylo. Původně v roce 1950 do komína byla vyvedena jedna kamna, snad kuchyňský sporák. V průběhu 60 let ale sousedé vybudovali centrální topení, takže místo kamen je ke komínu připojen kotel na tuhá paliva, osazený čerpadlem, ostatní komíny zbourali. Ještě později matka souč. majitelky nechala v domě instalovat elektrické akumulační vytápění, takže v domě lze topit i jiným způsobem. Majitelé domu v něm nebydlí, ale pronajímají jej různým nájemníkům. A tito nájemníci začali kotel opět používat, protože elektřina je drahá. Bohužel topí vším možným, nejčastěji starým kancelářským nábytkem, různě natřeným, namořeným, z lamina apod.
Ale i kdyby topili uhlím, i tak je to pro mně velmi nepříjemné. Kotel je totiž instalován přímo za zdí mé ložnice, takže každé přiložení, proroštování, každá manipulace s kotlem je slyšet tak, jako by to probíhalo přímo v mém pokoji. Což hlavně v noci je děsné. Když mě takhle vzbudí 2x za noc a já v půl páté vstávám do práce, člověk by vraždil.Ví někdo nějakou cestu jak tomu zamezit, nebo se s tím nedá nic dělat, když to tak je "odjakživa",jajk argumentují sousedé? Dík všem za pomoc.
Odjakživa neznámená, že je to podle práva a správně. Komín je k vaší štítové zdi pouze "přilepený" a nebo vestavěný ve vaší štítové zdi a tak prakticky zasahuje na váš pozemek? Ono je to dosti problematické. Pokud byste se nedohodli na řešení přijatelném pro obě strany, mohlo by to vyústit v sousedský spor a event. v sousedskou žalobu. A to by mohlo být dosti drahé. Aby se třeba nakonec nezjistilo, že vaše štítová stěna je na pozemku souseda. Už tady podobný případ byl, pokud se dobře pamatuji. Proto bych se přikláněla k názoru kolegy, řešit nejprve problém se stavebním úřadem. Tam zkuste pohledat ve složce vašeho i sousedního domu, zda nejsou založeny nějaké dokumenty týkající se této záležitosti (stavební plány, zápisy o kolaudaci apod.). A teprve potom zvažte další postup.
podle mého názoru potřebujete jak stavební tak právní radu. Udělal bych náčrt (to zaprvé) stačí tužkou na papír, a obrátil se na Vám příslušný stavební úřad s dotazem, zda-li můžete požadovat zrušení komína na Vašem pozemku a za jakých podmínek.
Možná komín ani nesplňuje technické požadavky na současné komíny. To by Vám možná mohlo v záležitosti pomoci. Ikdyž je otázka jak budou poté sousedi topit. Peníze na nový komín v nové poloze nebudou zanedbatelné, to víme. Nešloby to od Vás jakože hlukově odizolovat hliukově pohltivou předstěnou? Mj. dneska se topí kde čím leckde = stovky případů, nikdo to bohužel zvlášť neřeší.
Dík. Takže asi by první krok vedl na stavební úřad. Opravdu stačí vlastnoruční malůvka? Komín není na zeď přilepený zvenku, je přímo do zdi vestavěný a v podkroví zasahuje do místnosti na hloubku asi 25 cm a šířku asi 40 cm. Takže jednoznačně je na mém pozemku.Jak to bylo zkolaudováno kdysi to nevím. Plány sice nějaké jsou, ale nevyznám se v nich. Nejraději bych sice komín ucpala, ale to si netroufám, nemám nervy ani finance na soudy. A taky by možná bylo dobré vyjádření hasičů, protože celá štítová zeď i samotný komín je obrostlý břečťanem. Nevíte, když si pozvete hasiče zda se to platí a kolik to stojí? Štve mě na tom to, že sousedi si v pohodlí paneláku přepočítávaj nájemné od nájemníků a já kvůli nim mám ještě ztrácet čas a vydávat peníze. Přitom já topím elektřinou a ze střechy mého komína jde karcinogenní kouř z plastů a kdovíjakého odpadu. Přitom i jejich dům je možné vytápět akumulačkami, vím že je jimi dům vybavený. Kdysi jsem k jejich matce chodívala.
Je vidět, že miramira měl stejný nápad. Ono to není sranda mít v podkroví komín, kde se topí vším možným a navíc třeba není ani čištěný. Nedávno u sousedů chytily saze v komíně
a nebyl to pěkný pohled - už mají postavený nový komín. Já jsem to osobně také zažila, když exmanžel zatopil kdysi v kotli, nechal otevřenou klapku do komína a dal si šlofíka.
Pročíst si občanský zákoník co na to říká když vás obtěžují, a ono to tam je, pak na úřad, popř. i hygiena a v konečném důsledku až k soudu. Dobrovolně se asi levnějšího topení nevzdají. Pokud byl takto komín kdysi zkolaudován ...
Možná bych se poptal i hasičů, komín má dnes přečuhovat střechu, je na to norma. A co kominíci? Po prohlídce dávají papír.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.