Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náměsičnost? Vaše osobní zkušenosti?

Od: names

Před už velmi dlouhou dobou desítek let jsem měl období v období brzkého mládí, že jsem se probudil např. v 2.35 ráno, s tím, že jsem se podíval na hodiny a viděl 2.35 hodin, a řekl jsem si už je čas vstát, at mi neujede spoj. Oblékl se, vypil čaj, vzal svačinu a šel na zastávku. Po asi 5-10 minutách na zastávce mě začalo být divné, že nikdo jiný nečeká na spoj a pak teprve jsem si uvědomil, že není 6 hodin, ale 3 hod ráno. To se nepravidelně opakaovalo vícekrát v podobný čas. Zkrátka jsem viděl na hodinách správný čas 2.35 hod, ale nedokázal jsem v tu chvíli si jej propojit s informací, že to ještě není čas na vstávání. Přičítal jsem to psychickému vypětí, ze strachu ze zaspání a jiných nepříznivých okolností kolem mě.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nov
hodnocení

3x

Bylo to před desítkami let, vůbec bych to neřešila.

Náměsíčnost je docela něco jiného. To se stalo párkrát v dětství mému bratrovi, v noci vzal polštář a šel na na zahradu za domem. Vyprávěla mi to maminka. On o ničem nevědel a nic si nepamatoval.

names
hodnocení

Bohužel jsem toho zažil kolem spánku více. Před pár lety ve stavu mezi zcela bdělým stavem a spánkem, jsem otevřel oči a viděl na 2 metry od postele temnou postavu a to zcela zřetelně, mě naštěstí šlo procitnout a nebyl jsem paralyzován, jak často popisují jiní. Ale běžně posledních cca 5 let v tomto stavu mezi spánkem slyším ránu (jako těžkými masivními dveřmi-umyslně třísknutými) což je ale následek reálných situací, které způsobovala již nepřítomná skutečná živá osoba, pro svou chorobu. Neboli jsem neměl možnost klidného nerušeného spánku, dokud tato osoba bydlela v domě a přišel na ni amok. Což se následně přeneslo na ritál usínaní prakticky obnoc i když již reálná rušivá osoba není přítomna.

nov

Co nyní popisujete nemá žádnou souvislost se somnambulismem, který zmiňujete v dotazu.

names
hodnocení

ale se spánekem ano, nebudu na to zakládat nový dotaz...Děkuji

hodnocení

0x
Zdravím,tohle není projev namesicnosti, je spíše způsobený únavou,či pretizeností.Zvyk vstávat v určitý čas je pro mozek rutina,probudí tě sen nebo vnitřní nutkání "už je cas". Jako prevence je dobré při takovém probuzení říci nahlas datum a cas,ale důležité je především dbát na dostatek spánku.

tj
hodnocení

0x
Dobrý den,
tohle není náměsíčnost, ani únava, ale nějaká porucha v hlavě. Doporučuji (beze srandy, bez nadsázky) navštívit odborníka. Nějaká zmatenost být po probuzení může, to má více lidí, ale je to v řádu vteřin, nejdéle u velmi výjimečných případů i minut. Pokud se ale i oblečete, dojdete na zastávku a tam čekáte ve 3 ráno několik minut, i když víte, že tam máte stát až o 3 hodiny později, jedná se o vážný problém, který se může ještě zhoršovat (včasné zachycení je tady klíčové).
.
Není to náměsíčnost a není to normální (stres, únava, jiné běžné okolnosti).
names
hodnocení

Naštěstí už mám od tohoto desítky let pokoj. Vím, že jsem tehdy nebyl zkátka zcela probuzený a dělal automatické věci jako každé pracovní ráno. Nevím jak vám to jinak vysvětllit, koukáte na hodinky a vidíte 3hod ráno, ale mozek si to nespojí a říká si, už je čas na vstávání, není probuzený.

tj
Pokud byste se probral na zastávce a netušil byste, jak jste se tam octnul, pak bych to viděl na náměsíčnost. Ale jestli si pamatujete vše, není to ok, protože to znamená pouze pomatení, které jste mohl zastavit. Ve vašem případě extrémní, protože jste provedl všechny ranní úkony, došel na zastávku a ještě tam čekal. *nevi* Toto může souviset se změnami v mozku, fyzickými, ale i narušenou psychikou.
.
Jestli se vám to stalo před x lety a pak už ne, proč to řešíte? Máte jiný problém?

hodnocení

0x
Dobrý den, já byla naměsíčna jako dítě a nic jsem si z toho nepamatovala

bramburka
hodnocení

0x

Pred lety jsem byla v laznich. Odtud jsem jela primo na chalupu, kde hlidali moji rodice 6leteho syna. Meli jsme se synem pokoj nahore v patre, dolu vedly prikre schody (jako na pudu).
Rano po probuzeni na me vsichni koukali jak na zjeveni a ptali se, jak jsem se vyspala?
Ja jsem v noci ve spanku sesla po tech nebezpecnych schodech, dosla jsem pres 2 mistnosti k rodicum do pokoje, kde jsem rozsvitila. Maminka se lekla a mluvila na me, ja jsem se omluvila, ze jsem si asi spletla dvera a zase jsem odesla nahoru do pokoje.
Rano jsem se dozvedela, ze byl uplnek.
Syn se o me zacal tak bat, ze usinal tak, ze lezel pres me nohy, abych mu zase nekam neutekla!
Ale od te doby reaguji na uplnek pouze tim, ze spatne spim nebo mam velky hlad! Uz ale nikam nechodim :)

hodnocení

0x

Můj táta dojížděl do práce do Prahy vlakem, musel vstávat ve 4 ráno. Mamka byla v lázních a já někde lítala, on si po obědě zdříml, vzbudil se ve 4 odpoledne, vyskočil a mazal na vlak. Bylo mu jen divné, že je tam tak málo lidí, myslím, že nakonec na vlak nenasedl.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]