Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znovunabytí důvěry k lidem

Od: mk00

Zdravim,

jestli to nechcete číst celé, tak jsem to trochu zhrnul v druhém odstavci.

měl jsem dva kámoše, co mě akorát pomlouvali, jenže mě to nějak vzalo a měl jsem problém pak někomu věřit, tak jsem před pár lety(cca8 let) spálil všechny mosty - kámoše/přátele i přítelkyni(když se na to dívám zpětně, tak jsem to měl přejít a mohlo to být jinak) později na střední to bylo lepší, sice mi zpočátku bylo hrozně něpříjemný s někým mluvit a zlepšilo se to až někdy ve druháku, ale zlepšilo, dokonce jsem si někoho našel, jenže měla nehodu a bylo to ještě horší, jak předtím. Teď když se s někým seznamuju(i když by šlo jen o kamarádství) tak mám tendenci to utnout hned v zárodku, nebo při nejlepší po pár týdnech, ze strachu že se někým zase zblížím a zase mě zradí, nebo ho/jí ztratím jako ji...a taky že to zkrátka ""bolí""(nevím jak to vyádřit, prostě když jsem s někým venku, tak místo toho aby mě to těšilo ažíval si to jako dřív, tak se mi svírá žaludek, buší srdce a jako by to šlo do celého těla) jako třešnička na dortu, byl rozchod se spolužačkou, která se semnou aani pořádně nerozešla, ukončila to s tím, že to bylo kvůli jejím problémům a že ke mě pořád něco cítí ale spíš jde o to, že možná jen potřebovala podržet(konec konců, já udělal přesně to samý) jenže i když nikoho nemá a chtěla se několikrát sejít, tak jsem jí to nevěřil(a pořád nevěřím) a tak nějak mi docvaklo, že už prostě nedokážu nikomu věřit...

Zkrátka, kvůli dvou kámošům jsem ztratil důvěru v lidi a na všechny se vykašlal co mi byli blízcí, a když se to zlepšilo, tak mi zase umřela přítelkyně a od té doby je mi nepříjemně být s někým v kontaktu, a po mém posledním vztahu a po tom všem, nedokážu lidem věřit.
Tak jsem tady, jestli nemáte nějakou radu, jak si zase vybudovat důvěru v lidi a jak se zbavit toho nepříjemného pocitu.
Jinak omlouvám se, že je to tak kostrbatě napsaný, dost jsem toho smazal, aby to nebylo tak dlouhý, tak kdyby Vám nebylo něco jasný, tak se ptejte. A předem děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kapku popracuj na svém sebevědomí. Nepleť si agresi a aroganci se sebevědomím, se sebedůvěrou. Nevěšej se na každého, kdo je na tebe na chvíli milý. Buď zdrženlivý, rezervovaný. A tak se chovej. Kapku rezervovaně a s úctou. A pak půjde to, na co se ptáš.

Znovunabytí důvěry k lidem

Babko *palec* než jsem dopilovala svůj elaborát, Ty jsi to napsala precizně a jasně... To jsem holt já, tak trochu rozvláčná.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, ano je to těžké, ale čím dříve začnete tím lépe. Jinak se může stát, že vám bude 50+ a budete sedět doma, koukat z okna a počítat promarněné dny života.
Dejte si to jako "přecevzetí" do nového roku, pomalu nenásilně, třeba začátku oslovit nějakého kolegů, kolegyni, spolustudujiciho apod. Hodně zdaru a nevěšte hlavu! Vše nej do nového roku 2026.
P.S. Třeba se dnes někde seznámíte, ne každý pije a tak hledá spec. zábavu, vrstevníky,...

ltz
hodnocení

0x
Kvůli dvěma kamarádům se špatnými vlastnostmi si nemůžete kazit svůj život, kvůli nim se odklonit od svých blízkých, kteří se vůči vám ničím neprovinili, si řekněte. Zklamání bolí to je jasné, ale s pomluvami se jednou setká skoro každý. Hlavně nezůstávat prikrčený někde v koutě. Zijte, bavte se z lidmi, kteří jsou Vám sympatičti, poznávejte je. Lidi jsou dobří i zlí a nejste sám, komu vejdou do cesty i zloduši.

hodnocení

0x

Zdravím.

Udělejte si škatulky od "absolutní nedůvěra" až po "absolutní důvěra". Kolik bude škatulek je jen na Vás.

A následně si každého člověka zařaďte do jedné škatulky.

Po čase, se může měnit pohled na jednotlivé lidi.

Nejde ... spíš není dobré házet všechny do jednoho pytle.

prediabetes

jak to myslite všici s tou důvěrou? Muž který se chce někomu svěřovat, nedejbože ženě ale i kamarádům, nikdy nebude CHLAP, ale jen takový labyl...

Pokud má tu potřebu, ať si zaplatí úpsychologa nebo najde vrbu! Ale proboha a nikdy - muži, neotravujte své kamarády a už vůbec né ženy nějakým svěřováním se! To chlap prostě NEDĚLÁ, je pak brán za slabocha! Žena ho možná polituje ale těžko si s ním něco začně (pokud taky není labilní)...

fly
hodnocení

0x

Vybudovat důvěru? Tak zaprvé to dělá mozek sám, proože byl vícekrát zrazen to je normální reakce, že nikomu neveříš. Podívej se na to takto : když tě podrazí kamarád tak tě logicky podrazí i cizí ne? A mozek nemá důvod někomu důvěřovat takže se o to nesnaž násilím a nakonec za nějaký čas ti to dá smysl uvidíš třeba tě to zachrání před průšvihem, protože nenaletíš někomu. Vůbec si to nevyčítej, protože to ovládá mozek. Mě podrazila rodina a když tě podrazí rodina tak také nevěřím nikomu a žiju dál. Důvěra přece vzniká na základě něčeho a ne jen tak. Nedůvěřuj cizím lidem a vše si ověřuj. Nedůvěřuj úřadům a vše si ověřuj. Jen tak jsi pánem situace. Nemůžeš tím nic zkazit a nebo důveřuj ale prověřuj a to všechny. Dnes se nedá věřit nikomu.

hodnocení

0x

Takových kamarádek, jako byli Tvoji kamarádi, jsem měla spoustu. Jako jedináček jsem zoufale toužila po společnosti vrstevníků a každé spolužačce jsem se chtěla zavděčit a zalíbit, aby to byla moje nej kamarádka. Než jsem pochopila, že tak svět nefunguje, trvalo mi to docela dlouho, a ani potom jsem nebyla proti tomu imunní. Stejně jsem se v tom plácala na střední, na vysoké i později v zaměstnání. Prostě si vypěstuji sama, vlastní hlavou, závislost na někom, kdo se ke mně chová vlídně, a mám pocit, že jsem našla spřízněnou duši na celý život. Ale ten druhý to tak vůbec nemusí vnímat, on není ovlivněn věčným hladem po souznění duší jako já a dívá se na mě pragmaticky a střízlivě. Vidí i moje horší stránky a vlastnosti a netrpí přehnaným obdivem ke mně. Samozřejmě, prošla jsem si i obdobími totální nedůvěry a odtažitosti, ale nebylo mi v tom dobře a vždycky se po čase našel někdo v mém okolí, kdo zazářil vlídností a laskavostí tak, že jsem mu zase uvěřila. Malilinko to přeháním, abys to lépe pochopil, teď už mám dlouhodobé oboustranně vyrovnané přátelské vztahy a s manželem budeme na jaře 41 let. Dokonce i manžela mám druhého - k tomu prvnímu jsem se tak bezhlavě přimkla a po 4 letech kouzlo zmizelo, bohužel jsme měli 3leté dítě... Ale byla jsem hodně mladá. Dlouho mi pak trvalo, než jsem tomu druhému uvěřila. Chce to pracovat na tom, abys necítil nebo aspoň nedával najevo tu závislost na "kamarádech" a aby sis byl vědom své vlastní ceny, což v mládí jde trochu těžko, když jsi přemýšlivý. Jsou mladí bezcitní, kteří by mohli sebevedomí rozdávat, a jsou citliví lidé, kteří si svoji hodnotu neuvědomují a nemají tak z čeho čerpat. Snad jsem trochu pomohla...

prediabetes

takže jsi pochopila, že přiměřeným nezájmem vzbůdíš zájem? Ale to funguje u chlapa :)´Proč asi všechny chtějí bad boye :) (a melou o hodném chlapovi :)

@prediabetes Vůbec jsi můj příspěvek nepochopil.

prediabetes

no bodejt, chapani zeny je nekde jinde (emoce)

chlap pouziva primarne racio... U dnesnich muzu, kteri se nejsou schopni identifikovat, uz je to tezky. 500 jich zustane dosmrti na ocet

predlabes, myslím, že byste měl rozlišovat mezi dnešními "chlapy" a chlapy ve věku našich otců. Nechci se hádat, ale dnešní muži, ti jsou naprosto jiní. Racio má kapku jiný význam.

hodnocení

0x
Lidi jsou až na vyjimky škodolibý hyeny.

Že jo?! Akorát my dva jsme dokonalí!

prediabetes
hodnocení

0x

"nedokážu lidem věřit." - jednoduše neměj žádné nároky a očekávání a nic nechtěj od lidí, a tedy když nemáš očekávání nemáš zklamání...

"kvůli dvou kámošům jsem ztratil důvěru v lidi a na všechny se vykašlal co mi byli blízcí" - jestli tě pomlouvali tak to asi nebyli kámoši a byl jsi jen jejich kašpárek a slaboch, po kom se mohli vozit... Změň kámoše, ale abys našel nějaké hodnotné, musíš také něco poskytnout, mít, ne jen být chudým, duchem, slabochem :)

Zn: Proč bych se měl kámošit s chudáčkem? Co mi to přinese? Čím mě to obohatí? Co od toho můžu čekat? Chápeš?
Ti 2 asi nebyli kámoši a byl jsi jen jejich fackovací panák, takový bl... na kterém se mohli ukájet... MOžná jsi chtěl patřit do party ale nepatřil jsi tam...? Kdo ví...

Potřebuješ pochopit jak to funguje, jak se za/chovat... v tomto případě jsi měl okamžitě při náznaku pomluv přerušit kontakt a jít makat na sobě, v něčem se zlepšit a najít si nové (zábavy/kámoše/bubliny)...

Jsme průměrem 5 lidí, se kterými se nejvíc stýkáme...

prediabetes
hodnocení

0x

kamo ted jsem si precetl prvni odstavec a ty v tomn plaves - jak jsem psal kdyz se zacnes vyplakavat holce - tak ses u ni nula a friendzone...

nastuduj si neco o hypergamii, zapracuj na sobe, bud o 10% lepsi nez ostatni chlapi az pochopis vo co go a pak muzes mit jakou chces, staci na to jen trocha psychologie :)

ale jestli se chces kamaradit s holkama, tak ok, staci si s nima vypisovat a delat jim vrbu :) To mas 99,99% jistotu, ze z toho nebude to, co chces :-D

p23®
hodnocení

0x

Zdravím,

tím, čím jste prošel a procházíte jsou zkušenosti. Je třeba zachovat klid. Soustředit se především na sebe, mít se rád. A hlavně věřit sám sobě. Pokud se zklidníte a zjistíte, že umíte být sám se sebou, jistě se časem někdo objeví, s kým Vám bude dobře.

Když jste s někým venku a svírá se Vám žaludek a buší srdce, tak to nejsou praví kamarádi, kamarádky nebo milé. Začala bych dělat něco, co mě těší, co mi dělá radost. Cokoliv. Hlavně klid a pohodu.

Jistě se vše v roce 2026 změní. Jen sám musíte chtít.

Ať se daří.

hodnocení

0x
Dobrý den, chce to čas, ale není to nic, co by se nedalo změnit. Nejlépe se hledají přátelé skrze společné koníčky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]